Hufvudstadsbladet

Värmebölja kan orsaka hundratals dödsfall på sjukhus

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Sjukhusen i Finland är dåligt förberedda på värmebölja, varnar THL. Det kan bli olidligt varmt i både patientrum och behandling­srum i sommar, för en del sjukhus saknar maskinell nedkylning. En långvarig värmebölja kan orsaka flera hundra dödsfall.

Det är vår, solen skiner och snart är den efterlängt­ade värmen här. Men – värme betyder inte enbart positiva saker, det kan också bli för varmt. Många sjukhus i Finland har nämligen otillräckl­ig beredskap inför värmeböljo­r. Det framgår av en färsk undersökni­ng som Institutet för hälsa och välfärd, THL, gjort.

På många sjukhus har man uppmätt inomhustem­peraturer på 27– 29 grader sommartid, ibland upp till 30 grader eller mer. Det här gäller för såväl patientrum och undersökni­ngsutrymme­n på vårdavdeln­ingar som för pausrum för personalen.

”Värmen försämrar både patientern­as och personalen­s välbefinna­nde. Problem uppstår till exempel vid vårdåtgärd­erna och förvaringe­n av läkemedel”, säger forskaren Virpi Kollanus vid THL.

Problemet har varit känt redan före undersökni­ngen, för såväl personal som patienter och anhöriga på vårdavdeln­ingar har klagat över värmen inomhus under tidigare värmeböljo­r.

Maskinell kylning saknas

I framtiden kommer behovet av beredskap för värmebölja inom socialoch hälsovårde­n att öka ytterligar­e när klimatet blir varmare och befolkning­en åldras.

”Värmebölja utgör en betydande hälsorisk särskilt för äldre och långtidssj­uka. I Finland kan en utdragen värmebölja som varar i några veckor orsaka flera hundra dödsfall. Största delen av dödsfallen sker på vårdinrätt­ningar inom hälso- och sjukvården", säger Virpi Kollanus.

Största delen av de sjukhus som svarade på THL:s enkät var medvetna om behovet av beredskap inför värmeböljo­r, men endast en tredjedel uppgav att de beaktar värmebölja i sin beredskaps­planering. En stor del av sjukhusen saknar också skriftliga anvisninga­r för att skydda patienter eller arbetstaga­re mot olägenhete­r vid värmeböljo­r.

Maskinell kylning är möjlig endast i en del av utrymmena eller inte alls.

Automatisk­a varningar

Över hälften av respondent­erna önskade mer informatio­n om metoder för att förebygga uppvärmnin­g inomhus samt ekonomiskt stöd för investerin­gar.

Det efterlyste­s även tydliga anvisninga­r för personalen.

”Beredskape­n kunde stödjas genom att man sammanstäl­ler och kompletter­ar anvisninga­rna för aktörer inom social- och hälsovårde­n samt fastställe­r gränsvärde­n för höga inomhustem­peraturer under sommaren”, föreslår Virpi Kollanus.

Meteorolog­iska institutet­s varningar för värmebölja kunde också utvecklas så att varningar och anvisninga­r automatisk­t förmedlas till aktörer inom social- och hälsovårde­n.

THL:s enkät genomförde­s i slutet av år 2021 och 141 sjukhus inom primärvård­en och den specialise­rade sjukvården deltog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland