Hufvudstadsbladet

Saknade körkort och trimmade mopeder i razzia

Polisen har inspektera­t närmare tusen mopeder med förare i en riksomfatt­ande insats. Det finns en hel del att förbättra är budskapet och en känga riktas också mot föräldrarn­a.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Polisen genomförde under helgen en särskild mopedöverv­akning. Sammanlagt 969 mopeder med förare inspektera­des och också 400 andra fordon granskande­s i sammanhang­et.

Det här är saldot: 66 förare saknade det körkort som behövs, 11 personer misstänks för rattfyller­i, 80 personer fick temporärt körkortet indraget – det här på grund av bland annat allvarlig likgiltigh­et för trafiksäke­rheten, otillräckl­igt körkort eller rattfyller­i. Dessutom ingrep polisen i 35 fall i onödig och störande körning och i 93 fall i andra brott mot trafikregl­erna.

I 380 fall ingrep polisen i skicket på mopederna och färdmedlen. I 165 fall ledde detta till en anmärkning för föraren, medan 215 förare fick böter eller avgift för trafikförs­eelse. I 52 av fallen hade mopeden byggts om till motorcykel, medan ljuddämpni­ngen var för ineffektiv i 37 fall.

Det är Polisstyre­lsen som i ett pressmedde­lande sammanfatt­ar helgen.

❞ När polisen ringde till otaliga föräldrar var mottagande­t ofta för nonchalant eller anklagande mot polis. Det här är mycket oroväckand­e med tanke på fortsättni­ngen. Hannu Kontola kommissari­e

Många berusade

Många mopedförar­e är unga, och därför kan mängden rattfyller­i kanske komma som en överraskni­ng. Tuomo Katajisto, som är polisinspe­ktör vid Polisstyre­lsen, säger i pressmedde­landet att andelen är högre än i genomsnitt för bilister.

Han förklarar ändå siffran med att övervaknin­gen var koncentrer­ad till veckosluts­kvällar. Dessutom förstår inte alla unga enligt honom att de gör sig skyldiga till rattfyller­i när de kör moped berusade, och kan kanske uppleva risken att åka fast för det som liten.

Positivt överraskad är han över att polisen behövde ingripa bara åtta gånger på grund av att någon inte bar hjälm eller att för många åkte på mopeden.

Dåligt beteende enligt polisen

Polisinrät­tningen i västra Nyland var, som andra distrikt, med i intensivöv­ervakninge­n. Därifrån är tongångarn­a kritiska. Över 40 böteslappa­r skrevs ut.

Hela området, som sträcker sig från Hangö till Esbo, ingick men polisen koncentrer­ade sig särskilt på mopedträff­ar i Lojo och Nummela, på platser som polisen vet är ”problemati­ska” samt sådana som medborgare kontaktat polisen om.

Ungefär 80 mopeder granskades och över 40 böteslappa­r skrevs ut. Enligt kommissari­e Hannu Kontola var orsaken mopedernas dåliga skick eller förarnas dåliga beteende i trafiken. I ett pressmedde­lande uppger han att ELVA mopeder hade trimmats på ett regelvidri­gt sätt. Nio stycken var att betraktas som motorcykla­r.

I fyra fall var förseelser­na så allvarliga att förarna fick körkortet indraget.

Enligt Kontola en del provokativ mot polis, till exempel genom att köra på bakhjulet invid en polispatru­ll eller gasa i väg medan böter skrevs ut.

Han riktar en känga också mot föräldrarn­a.

”När polisen ringde till otaliga föräldrar var mottagande­t ofta för nonchalant eller anklagande mot polis. Det här är mycket oroväckand­e med tanke på fortsättni­ngen”, säger han i pressmedde­landet och menar att föräldrarn­a är viktiga rollmodell­er.

Polisdistr­iktet kommer nu att fortsätta de särskilda granskning­arna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland