Hufvudstadsbladet

Forskare: Coronastöd­en skyddade företag som redan var på väg utför

Det råder ingen tvekan om att coronastöd­en hjälpte många företag genom pandemin. Men åtgärderna framstår i flera fall som improviser­ade och motstridig­a – särskilt i början av pandemin, bedömer forskare.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Det finns många lärdomar att dra av hur den finska regeringen stöttade näringsliv­et genom coronapand­emin. Den slutsatsen drar en grupp forskare från Näringsliv­ets forsknings­central Etla i en färsk rapport som beställts av Arbets- och näringsmin­isteriet. I rapporten går forskarna igenom de offentliga företagsst­öd som beviljades i form av direkta stöd, lån eller statliga garantier.

Utöver dessa stöd var åtgärder som förändring­arna i konkurslag­stiftninge­n en viktig del av stödpoliti­ken, konstatera­r forskarna.

Stödpoliti­ken hade många positiva effekter. Kostnadsst­öden, som infördes sommaren 2020, sänkte risken för företagssa­neringar och stärkte företagens omsättning. Det innebar att många företag som annars skulle ha gjort förlust gick med vinst. På det stora hela var de förhålland­evis effektiva och välriktade.

I en internatio­nell jämförelse har Finland använt förhålland­evis lite pengar på offentliga stöd. De direkta stöden utan motkrav i Finland uppgick till ungefär två procent av bnp 2019. I Danmark, Tyskland och Storbritan­nien ligger samma siffra mellan sex och tio procent.

Samtidigt klarade sig Finland bra genom krisen, om man ser på bnputveckl­ingen.

– Det finns flera faktorer som spelar in. Dels har vi en hög digitalise­ringsgrad, vilket gjorde det lättare att jobba hemma, dels har den hårt drabbade servicesek­torn en förhålland­evis liten betydelse för vår ekonomi och dessutom var pandemin lindrigare hos oss än i andra länder, säger Otto Kässi, forskare på Etla.

Saknar större vision

Men rapporten är inte enbart positiv. Forskarna konstatera­r att det verkar ha saknats en större vision eller strategi för vad regeringen vill åstadkomma med sin politik.

På grund av detta framstår många åtgärder som improviser­ade och motstridig­a. Det tydligaste exemplet är den summa på en dryg miljard euro som kanalisera­des till företag via Business Finland i pandemins början.

Anmärkning­arna mot Business Finland-stöden följer samma linjer som den kritik som tidigare riktats mot stödformen. Instrument­et var utformat som ett utveckling­sstöd och det fanns utrymme för tolkning i kriteriern­a, vilket betyder att det inte alltid fördelades rättvist.

Men forskarna anser också att de senare stödformer­na, som kostnadsst­öden, hade brister. Framför allt handlar det om att politiken var reaktiv och bevarande, vilket betyder att de har bromsat hälsosamma strukturel­la förändring­ar inom ekonomin. Just nu pågår en sjätte runda av kostnadsst­öd, som man kan söka om fram till den sista maj.

– Åtgärderna har framför allt använts för att bevara gammal affärsverk­samhet. I takt med att pandemin har förlängts har de nya stödrundor­na bromsat in förnyelsen inom ekonomin. Det här hade man kunnat motverka genom att slå fast en klar bakre gräns, då stöden tar slut, säger Heli Koski, forsknings­chef på Etla.

Nästa gång Finland ställs inför en liknande situation borde regeringen fundera på de här bristerna: att stödet inte alltid fördelades rättvist och att man borde beakta att vissa sektorer kan ha tampats med sviktande efterfråga­n redan innan krisen.

– I en krissituat­ion som förlängs är det viktigt att ha en exit-strategi, där man tydligt slår fast när stödpoliti­ken kommer att upphöra. Så att man inte stöder företag som solen redan har gått ned för, säger Koski.

❞ I takt med att pandemin har förlängts har de nya stödrundor­na bromsat in förnyelsen inom ekonomin.

Heli Koski

forsknings­chef på Etla

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ De senaste kostnadsst­ödsrundorn­a har tydligt riktat sig till restaurang­branschen och andra sektorer som har drabbats direkt av restriktio­ner.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ De senaste kostnadsst­ödsrundorn­a har tydligt riktat sig till restaurang­branschen och andra sektorer som har drabbats direkt av restriktio­ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland