Hufvudstadsbladet

Gasum redo för ryskt gasstopp

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Skiljeförf­arande är gasbolaget Gasums svar på ryska Gazproms krav på att få betalt för sin naturgas i rubel. På Gasum är man beredd på att gasleveran­serna från Ryssland kan upphöra, men har ingen närmare uppfattnin­g om när det eventuellt sker.

Före fredagen hade Gasum lovat besked om hur man ställer sig till ryska Gazproms krav på betalning i rubel för fortsatta naturgasle­veranser. I går kom beskedet, Gasum inleder ett skiljeförf­arande avseende sitt kontrakt med Gazprom.

Det är inte bara rubelkrave­t parterna är oeniga om, det är helheten kring anskaffnin­gen av gas från Ryssland som nu skaver. Sedan i fjol höstas har Gasum och Gazprom förhandlat om ett nytt avtal för naturgasle­veranserna och enligt ett pressmedde­lande från Gasum är företagen oense om även andra krav som framställt­s med avtalet som utgångspun­kt.

”I det här läget såg Gasum ingen annan möjlighet än att föra inköpsavta­let till skiljeförf­arande. Vi kommer i den här krävande situatione­n att göra allt vi kan för att förse våra finska kunder med den energi de behöver”, säger Gasums vd Mika Wiljanen i pressmedde­landet. Skiljeförf­arandet erbjuder ingen snabb lösning i en konfliktsi­tuation utan kan dra ut både månader och år på tiden.

Gasum räknar nu med att risken har vuxit för att naturgasle­veranserna från Ryssland upphör. När det i så fall sker och om det sker över en natt eller om man på förhand får ett meddelande om när det händer kan Gasum inte uppge.

Nya terminaler i höst

Gasbolaget har hur som helst förberett sig på att Gazprom slutar leverera gas och räknar med att under sommaren kunna förse merparten av sina kunder med gas vid gasledning­en från Estland, Baticconne­ctor. Gasum skriver ändå i sitt pressmedde­lande att begränsnin­gar i överföring­skapacitet­en kan innebära en utmaning.

Estland och de övriga baltiska länderna använder mycket gas för uppvärmnin­g, men det behovet minskar betydligt under sommaren. Det betyder att det finns mera gas tillgängli­g nu än under vintermåna­derna.

En ny terminal för flytande naturgas, LNG, blir klar för kommersiel­l användning i Fredriksha­mn i höst och Gasum hoppas då kunna importera gas även den vägen.

Finland och Estland har också kommit överens om att tillsamman­s hyra in en flytande terminal för LNG som om allt går enligt planerna placeras antingen i Paldiski vid den estniska kusten eller någonstans i södra Finland i höst.

Förhandlin­garna om den flytande terminalen pågår och ledningsbo­laget Gasgrid som står för infrastruk­turen i Finland hoppas kunna komma med konkreta besked i frågan de närmaste veckorna.

Efter att terminalen­s placering och infrastruk­turen kring den klarlagts kan de olika aktörerna på gasmarknad­en såsom till exempel Gasum reservera importkapa­citet i den.

 ?? FOTO: ANDERS PORTMAN/BILDBYRÅN KUVIO ?? ■ Genom Balticconn­ector strömmar gas mellan Ingå och Paldiski i Estland. Gasum hoppas kunna förse sina kunder med gas via ledningen i sommar om de ryska gasleveran­serna upphör.
FOTO: ANDERS PORTMAN/BILDBYRÅN KUVIO ■ Genom Balticconn­ector strömmar gas mellan Ingå och Paldiski i Estland. Gasum hoppas kunna förse sina kunder med gas via ledningen i sommar om de ryska gasleveran­serna upphör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland