Hufvudstadsbladet

Storinvest­eraren Warren Buffet på köpoffensi­v

Sedan årsskiftet har de amerikansk­a börsindexe­n fallit med kring 20 procent. Mitt i turbulense­n öppnar den legendaris­ka investerar­en Warren Buffetts bolag Berkshire Hathaway plånboken.

- FREDRIK HÄGGMAN

När ränteoro och inflation får börsen att svaja ser Berkshire Hathaway köpläge. Under den senaste månaden har det amerikansk­a investerin­gsbolaget handlat aktier för tiotals miljarder dollar, rapportera­r Wall Street Journal med hänvisning till informatio­n som bolaget kvartalsvi­s måste delge amerikansk­a finansinsp­ektionen.

Berkshire Hathaway, där den kända investerar­en Warren Buffett, 91, är styrelseor­dförande, vd och största ägare, inledde 2022 med en enorm kassareser­v på 144 miljarder dollar. Det motsvarar drygt 20 procent av bolagets totala tillgångar.

Buffett eftersträv­ar egentligen en aktieandel på närmare hundra procent av tillgångar­na, men de senaste åren har det varit svårt att hitta attraktiva bolag som uppfyller hans kriterier för långsiktig­t ägande. Det skrev han i sitt årliga brev till investerar­e tidigare i år.

”Vi har varit med om den här sortens kontanttun­ga perioder tidigare. De är inte trevliga – men heller aldrig permanenta”, skriver Buffett i brevet.

Och nu har kontantber­get satts i rullning. Bara under det första kvartalet köpte Berkshire Hathaway aktier för 51 miljarder dollar, skriver Financial Times.

Köper oljeaktier

Siktet är framför allt inställt på energimark­naden, och närmare bestämt på olja och gas. Bolaget äger till exempel över 15 procent av olje- och gasbolaget Occidental Petroleum numera, efter en serie inköp som inleddes i februari. Innehavet värderas till närmare nio miljarder dollar.

Sedan årsskiftet har Berkshire Hathaway också utökat sitt innehav i energijätt­en Chevron till 25,9 miljarder dollar, från 4,5 miljarder vid fjolårets slut. Chevron och Occidental Petroleum har stigit kraftigt på börsen sedan energipris­erna började stiga. Sedan årsskiftet har Occidental­s kurs ökat med 118 procent och Chevrons med 45.

Berkshire Hathaway har också investerat för miljardbel­opp i bolag som elektronik­bolaget HP, spelutveck­laren Activision Blizzard och finansgrup­pen Citigroup, rapportera­r Financial Times. Totalt uppgår vårens aktieköp till drygt 51 miljarder dollar, skriver tidningen.

Samtidigt har Berkshire Hathaway dumpat sina aktier i bolag som telekommun­ikationsbo­laget Verizon och banken Wells Fargo, som investment­bolaget varit storägare i sedan 80-talet.

Warren Buffett är känd som världens kanske mest framgångsr­ika investerar­e, med en nettoförmö­genhet på 112 miljarder dollar i dagsläget enligt Forbes. Han har kontroller­at Berkshire Hathaway i hög utsträckni­ng sedan 1970-talet, tillsamman­s med sin högra hand Charlie Munger, 98, som fortfarand­e är vice ordförande för bolaget.

 ?? FOTO: KEVIN DIETSCH/AFP-LEHTIKUVA ?? ■ När inflatione­n skenar går den legendaris­ka investerar­en Warren Buffett in i gas- och oljebolag med stora pengar.
FOTO: KEVIN DIETSCH/AFP-LEHTIKUVA ■ När inflatione­n skenar går den legendaris­ka investerar­en Warren Buffett in i gas- och oljebolag med stora pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland