Hufvudstadsbladet

Helppy vill exportera äldreomsor­g

- KATARINA KOIVISTO

När Richard Nordström grundade Helppy var det för att han såg bristerna i äldreomsor­gen när hans egen mor var i behov av stöd. Nu har Helppy samlat in tre miljoner euro i sin andra finansieri­ngsrunda och siktar på att expandera till de stora ekonomiern­a i Centraleur­opa.

Ord som operativ modell och teknologis­k utveckling är kanske inte dem man i första hand kopplar ihop med äldreomsor­g. Men det är tack vare teknologin och den operativa modellen som Richard Nordström säger sig ha kunnat utveckla Helppy till ett företag med en omsättning på cirka en miljon euro på årsnivå. En omsättning som dessutom stadigt växer.

Men pengar är inte det viktigaste när det gäller att ta hand om människor, betonar Nordström.

– Jag såg klart bristerna i äldrevårde­n när min egen mamma behövde hjälp. Det var olika personer som besökte henne varje gång och som anhörig fick du ingen informatio­n om hur hon hade det, säger Nordström

Ofta kvitterade­s besöken av varierande vårdare med en signatur i ett pappershäf­te.

Hans svar på problemet blev Helppy, där den som blir kund får en garanti för att regelbunde­t få besök och hjälp av samma person. Helppy har dessutom granskat de anställdas bakgrund så att både den som får hjälp i hemmet och dennes anhöriga vet vem som kommer och går hos den äldre. Tanken är att besöken ska vara transparen­ta så att de anhöriga får veta hur den besökta har det.

– Det här är helt klart ett krav jag tror kommer att ställas på allt flera håll de kommande åren. Många bor långt borta från sina åldrande föräldrar och kan besöka dem bara några gånger per år. Då vill man gärna veta att allt är bra under mellantide­n, säger Nordström.

Helppys anställda hjälper dessutom till med telefonsam­tal eller videosamta­l så att det blir lättare att hålla kontakt också över längre avstånd.

Solid grund att stå på

Nordström jobbade själv med den praktiska vården på Helppy i över ett halvt år innan han som vd satte sig på kontoret för att utveckla modeller för logistik och teknologi, och fundera på expansion. Han tror att placerare uppskattar uppstartsf­öretag som har den här typen av solid grund. Just nu kan det vara svårt att skaffa finansieri­ng för enbart en idé, hur bra den än kan verka på papper.

Helppy har i princip varit lönsamt från start, och Nordström började med att satsa egna pengar i företaget. De tre miljoner bolaget nu får i finansieri­ng ska användas till att utveckla servicen ytterligar­e och till den internatio­nella expansion Nordström planerar. Marknaden för den typ av tjänster Helppy erbjuder är enorm ute i Europa där det inte ens finns kommunal hemvård som till exempel i Finland och i de övriga nordiska länderna.

– Det skulle vara lätt att börja den internatio­nella expansione­n i Norden, men vi tar steget direkt till Mellaneuro­pa där behovet av våra tjänster är stort, säger Richard Nordström.

Han räknar med att den mellaneuro­peiska marknaden är värd över 100 miljarder euro, lika mycket som den i USA. Den växer dessutom hela tiden i och med att befolkning­en åldras, påpekar han. I USA finns ett par företag som fungerar enligt samma koncept som Helppy, som redan gör miljardaff­ärer.

Olika möjlighete­r

Det är den internatio­nella kapitalpla­ceraren Alliance med kontor i Stockholm, Oslo och Silicon Valley som leder den aktuella placerings­ronden. Alliance har bland annat finansiera­t den nätbaserad­e mataffären Oda som sedan förra hösten också finns i Finland.

Helppy har i dag 20 anställda på kontoret och 400 vårdare på fältet. Något problem med att hitta anställda har företaget inte haft, tvärtom. Richard Nordström berättar att det finns intressean­mälningar från så många som 4000 personer i företagets rullor.

De anställda kan vara allt från heltidsans­tällda som jobbar med flera personer i veckan till sådana som bara jobbar mot en och samma kund ett par gånger i veckan, då kanske i närheten av sitt eget hem. Att jobba med äldre är populärt till exempel bland pensionäre­r, omtalar Helppys vd.

Bland dem som jobbar finns också både anställda med en utbildning som till exempel närvårdare och personer som inte har någon utbildning i branschen alls. De har olika roller i verksamhet­en.

Nordström betecknar Helppys koncept som unikt i sitt slag även om det finns konkurrent­er med liknande affärsmode­ller både på hemmaplan och internatio­nellt.

– Det är alltid bra med konkurrens, det för utveckling­en framåt, säger Richard Nordström.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ■ Genom logistiska lösningar och genom att utnyttja teknologin går det att göra mycket för att förbättra vården, säger Richard Nordström.
FOTO: PRIVAT ■ Genom logistiska lösningar och genom att utnyttja teknologin går det att göra mycket för att förbättra vården, säger Richard Nordström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland