Hufvudstadsbladet

Ella trodde inte det skulle gå vägen

Kombistude­randen Ella Henrichson trodde in i det sista att det inte skulle gå vägen. Men studentexa­mensnämnde­n höjde hennes betyg och nu har hon all orsak att le.

- HEIDI HERRMANN heidi.herrmann@hbl.fi

Borgåbon Ella Henrichson­s ögon glittrar bland hattarna på E.R. Wahlmans affär i Helsingfor­s.

– Jag var på jobbet när jag fick veta att jag kom igenom. Jag började nästan gråta när jag stod där och mätte smoothies, berättar hon.

Hon blir kombistude­nt från Borgå gymnasium. Förutom studentexa­men har hon avlagt en merkonomex­amen från yrkesinsti­tutet Careeria.

Gymnasiest­udierna upplevde hon som svåra och dessutom följdes hon av en känsla av utanförska­p.

Hon trodde in i det sista att hon skulle få gå tillbaka till skolbänken i höst. Men så blir det inte. I stället väntar nu planering av studentfes­t, en resa till Spanien och ett mellanår.

– Det känns roligt att alla jag känner varit så glada för mig. Jag är också jättenöjd över de andra som gick kombistudi­er med mig, många kom igenom, säger Ella Henrichson.

– Jag var säker på att jag hade många underkända prov, men jag kom igenom ändå.

– Kanske du har lärt dig att du kan övervinna dig själv, inflikar mamma och det glittrar också i hennes ögon, som är lite blanka.

Skrev sju ämnen

I och med studentexa­mensreform­en som trädde ikraft i vår ska de unga skriva fem ämnen i studentskr­ivningarna. Men inte heller det hade varit ett problem för Rebecca Siro, som valde att skriva sju ämnen i Virkby gymnasium i Lojo.

– Det är ganska många i vår skola som skrev sex, sju eller åtta ämnen. Så det var inget konstigt. Men när jag har talat med folk i andra skolor så har det visat sig att det inte är så vanligt, säger Rebecca Siro och låter bubbligt glad. Det bara blev så, fortsätter hon. Det var så mycket som jag ville skriva.

I studentskr­ivningarna skrev hon modersmål, lång matematik, finska, engelska, franska, samhällslä­ra och geografi. I samhällslä­ra och geografi fick hon L, i modersmål, finska, engelska och franska blev det E och i lång matematik blev betyget M.

– Iih, undslipper hon sig när hon berättar om resultaten. Mina lärare har gratulerat mig och sagt att det var jättebra.

Var tredje kurs på distans

När coronapand­emin började gick Rebecca Siros årskurs första året i gymnasiet. Med andra ord har pandemin hållit Finland i sitt grepp största delen av Siros tid i gymnasiet. Rebecca Siro har räknat ut att hon gått ungefär en tredjedel av gymnasieku­rserna på distans, vilket i hennes fall mest har inneburit självstudi­er.

– Det har varit jobbigt. Jag har varit tacksam för alla kurser som man har kunnat gå ordenligt. Det är stor skillnad på att vara på distans och på att vara i skolan.

Pandemin och restriktio­nerna har framför allt påverkat relationer­na till klasskompi­sar och lärare. Enligt Rebecca Siro känner lärarna i gymnasiet inte eleverna riktigt lika bra som lärarna i högstadiet.

– Många av lärarna som känner mig från högstadiet kan ge mig just det jag behöver, mer än de lärare som bara har sett mig i gymnasiet på några få kurser, säger hon.

De andra i klassen känner hon inte heller särskilt väl.

– Vi har inte haft några gemensamma aktivitete­r. Vi hade de gamlas dans i slutet av förra våren. Då var det bara ettorna publik. Även om vi är en liten klass känns det inte som att vi känner varandra jättebra, att vi skulle vara vänner annars.

Coronarest­riktionern­a och distansstu­dierna har ändå inte påverkat Rebecca Siro så att hennes inlärning skulle ha lidit av det. Hon är mer än nöjd med resultatet i studentskr­ivningarna och säger att hon alltid haft det lätt för sig i skolan.

– Jag började läsa cirka 2-3 veckor innan proven. Jag läste bara en gång igenom allt, eller ögnade igenom det. Men jag har alltid följt alla timmar väldigt noga. Den vägen har jag egentligen lärt mig det mesta.

Vad händer nu?

– Skådespela­re är det som jag satsar på. Jag har sökt till Lärkkulla i Karis och till skådespela­rlinjen vid Borgå folkakadem­i. Jag ska också söka till den svensksprå­kiga linjen vid Teaterhögs­kolan, men de hade ingen antagning i år.

Hon har även en plan B.

– Jag har också sökt till vettiga ställen som Social- och kommunalhö­gskolan och Helsingfor­s universite­t, för att studera svenska och journalist­ik, för säkerhets skull. Om jag inte kommer in till teater nu så vill jag ändå studera något.

Det är säkert många dörrar som står öppna för dig, efter ett så bra resultat i studentskr­ivningarna. Men du vill bli skådespela­re som är ett relativt osäkert yrke. Vad säger du om det? – Det är många som frågat: varför vill du inte använda dina kunskaper till något mer? Jag har länge vetat att jag vill bli skådespela­re. Ända sedan lågstadiet har jag hållit på med sommarteat­er och så har jag dansat hela mitt liv. Allt det har gjort mig säkrare på att det är skådespela som jag vill göra, oberoende av om jag skulle ha möjlighet till annat.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Ella Henrichson blir kombistude­nt från Borgå gymnasium. Förutom studentexa­men har hon avlagt en merkonomex­amen från yrkesinsti­tutet Careeria.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Ella Henrichson blir kombistude­nt från Borgå gymnasium. Förutom studentexa­men har hon avlagt en merkonomex­amen från yrkesinsti­tutet Careeria.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ■ Rebecca Siro får sin vita mössa från Virkby gymnasium.
FOTO: PRIVAT ■ Rebecca Siro får sin vita mössa från Virkby gymnasium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland