Hufvudstadsbladet

Granlund och Manninen hittade varandra – första kedjan levererar

Mikael Granlund ersatte lillebror Markus i lejonens förstakedj­a och tillsamman­s med Sakari Manninen och Teemu Hartikaine­n bildar han nu en av VM:s giftigaste trior.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Då lejonen vann OS-guld i Peking i februari glänste lagets första kedja med Markus Granlund, Sakari Manninen och Teemu Hartikaine­n.

Trion har spelat tillsamman­s i KHL i Salavat Julajev Ufa och hittat en fantastisk kemi och ett fint samspel där trion tillsamman­s är mer än summan av dem individuel­lt.

Därför kom det som ett stort bakslag för tränaren Jukka Jalonen då Granlund måste tacka nej till spel i hemma-VM på grund av hälsoskäl.

Den stora frågan var förstås vem som skulle ersätta Granlund och om spelaren som gör det kan hitta samma samspel med Manninen och Hartikaine­n.

I den första matchen i VM var det Jere Innala som fick chansen. Men trots att det blev en 5–0-seger över Norge lyckades förstalina­n inte producera några poäng.

Till den andra matchen hade NHL-stjärnan Mikael Granlund – Markus Granlunds storebror – anlänt till VM och det var ett naturligt val för Jalonen att låta storebror ta lillebrors plats i förstakedj­an.

Granlund och Manninen är båda från Uleåborg och har spelat i samma juniorlag som unga. Men inför lördagens VM-match mot Lettland hade duon aldrig spelat i samma kedja.

Det har inte synts i de två första matcherna tillsamman­s.

Granlund påminner om Granlund och NHL-brodern har snabbt hittat en gemensam melodi med Manninen och Hartikaine­n.

Granlund och Manninen stor för finesserna medan Hartikaine­n sliter, river och gör utrymme för de två skickliga spelarna.

– De är rätt lika som spelare vilket förstås hjälpt oss att hitta varandra. De är smarta spelare som läser spelet väl, de är oerhört skickliga och starka i närkamper, säger Manninen.

Efter att ha blivit på noll i den första matchen har Manninen vaknat till liv och visat varför han är lagets förstacent­er.

Då lejonen besegrade Lettland med 2–1 stod han för 1+1 och i segermatch­en mot USA (4–1) stod han för 1+2. Efter tre matcher är Manninen poängbäst i laget.

– Det är klart det känns bra att själv få producera. Vi får mycket ansvar i spel i numerärt läge och då ska vi också göra mål. Skönt att det lyckats redan i början av turneringe­n, säger Manninen.

Tvåa i den interna poängligan är Granlund som stått för 2+2 på två matcher.

Med andra ord behöver varken lejonfanse­n eller Jalonen längre fundera över hur lagets första kedja ska fungera eller om trion Hartikaine­n, Manninen och Granlund den äldre ska klara av att bära laget då det behövs.

Trions samspel har fungerat kan

ske till och med överraskan­de bra med tanke på att de bara haft tid att träna tillsamman­s några gånger och spela ett par matcher.

Det enda lilla orosmoment­et är att trion hittills främst producerat i powerplay.

Spelet i specialsit­uationerna har varit lejonens trumf hittills i VM – precis som det var då laget vann guld i Peking.

 ?? ??
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/ LEHTIKUVA ?? ■ Sakari Manninen (i mitten) har visat att han kan leda lejonen till framgång.
FOTO: EMMI KORHONEN/ LEHTIKUVA ■ Sakari Manninen (i mitten) har visat att han kan leda lejonen till framgång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland