Hufvudstadsbladet

Engelsk talang kom ut – stöttas av fotbollsvä­rlden

- MATTIAS OWEN/TT

Storbritan­nien har fått sin första öppet homosexuel­la herrfotbol­lsspelare på över 30 år. Nu sluter fotbollsvä­rlden upp bakom Blackpools Jake Daniels, 17. ”All heder till dig, och sättet som din familj, vänner, klubb och lagkapten har stöttat dig”, skriver landslagss­tjärnan Harry Kane på Twitter.

Jake Daniels, som spelar i Championsh­iplaget Blackpool där han den här säsongen gjorde A-lagsdebut, meddelade på klubbens webbplats på måndagskvä­llen att han är gay. 17-åringen är därmed den första herrspelar­en i Storbritan­nien att komma ut under sin aktiva karriär sedan framlidne Justin Fashanu 1990.

”Jag har hatat att ha behövt ljuga i hela mitt liv och känna behovet av att passa in. Jag vill själv bli en förebild genom att göra det här”, skriver Daniels på Blackpools webbplats.

”Det finns personer där ute i samma situation som jag som kanske inte känner sig bekväma med att avslöja sin sexualitet. Jag vill bara säga till dem är att du inte behöver ändra på den du är, eller hur du borde vara, bara för att passa in”, fortsätter han.

Runtom i Storbritan­nien och Europa stöttas nu Jake Daniels för sitt beslut.

”Jake, du inspirerar oss alla och vi stöttar till fullo ditt beslut att vara öppen med den här sidan av dig själv”, skriver det engelska fotbollsfö­rbundet, FA, på Twitter.

”Jättestort ögonblick”

Även aktiva och tidigare fotbollsst­järnor sluter upp bakom Blackpools­pelaren.

”Enorm respekt för detta modiga beslut. Låt oss alla hjälpas åt för att skapa en säker och stöttande miljö för hbtqi-personer inom fotbollen och bortom den”, skriver tidigare Manchester United- och landslagsb­acken Rio Ferdinand.

Experten Gary Neville, som också spelade i Manchester United under sin aktiva karriär, anser det här vara en milstolpe.

– Det här är en dag av stor betydelse, givetvis för Jake och hans familj, men också för engelsk fotboll. Det här kommer att bli historiskt. Det är ett jättestort ögonblick för fotbollssp­elare och får enorm betydelse, säger han till Sky Sports.

I oktober kom 22-årige Josh Cavallo ut. Mittfältar­en, som tillhör australisk­a Adelaide United, är den enda öppet homosexuel­la herrspelar­en som just nu spelar i någon av världsfotb­ollens toppdivisi­oner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland