Hufvudstadsbladet

Saint-Saëns verk för piano och orkester förverklig­ade med élan och lyrisk känsla

Alexandre Kantorow framför Camille Saint-Saëns musik under ledning av sin far Jean-Jacques och Tapiola Sinfoniett­a. Det är ett album av högsta kvalitet.

- MATS LILJEROOS

KLASSISKT

Camille Saint-Saëns: Kompletta verk för piano och orkester, vol II. Pianokonse­rter 1 & 2, Allegro appassiona­to, Wedding Cake, Rhapsodie d'Auvergne, Africa. Alexandre Kantorow, piano. Tapiola Sinfoniett­a under JeanJacque­s Kantorow. (BIS)

”I pianokonse­rterna, liksom i SaintSaëns musik över huvud taget, är den stora utmaningen att hålla huvudet kallt, men hjärtat desto varmare. Camille Saint-Saëns avskydde all slags sentimenta­litet och överdriven känslosamh­et och en sakligt rättfram tolkningsm­ässig attityd rekommende­ras, även om passionen givetvis bör tillåtas bubbla under ytan.”

Så långt min recension av Alexandre Kantorows första volym med Saint-Saëns kompletta verk för piano och orkester och efter en tre år lång väntan släpper BIS nu den andra och sista volymen. Det råder nu för tiden, glädjande nog, ingen brist på inspelning­ar av den här repertoare­n, men Kantorows del I (pianokonse­rterna 3-5) mutade med sin tolkningsm­ässiga insikt och bredd, sin känsla för såväl detaljer som helhetslin­jer och sitt chosefritt eleganta sätt att förverklig­a de krävande solostämmo­rna ändå in sin plats i den absoluta toppen.

Om det är någon som klarar av att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt är det nämligen Kantorow. Trots sina relativt unga år (han blir 25 i dagarna) uppvisar han en inte ens för betydligt mer erfarna kolleger helt vanlig mognad i tolkningar­na, som framstår som optimalt balanserad­e mellan det extrovert virtuosa och lyriskt reflektera­nde.

Ömsint och kraftfullt

Den nya volymen, med pappa JeanJacque­s Kantorow på podiet, förstärker ytterligar­e det minst sagt fördelakti­ga intrycket. Den naturliga jämförelse­punkten är förstås Stephen Houghs och Sakari Oramos drygt tjugo år gamla, med rätta prisade kompletta Hyperion-inspelning, som i ett huj satte ribban på en helt ny nivå.

Om Kantorow trumfade över Hough & Oramo i såväl den tredje som femte konserten och i den geniala fjärde konserten utmanade med ett introvert inlyssnand­e grepp kan lyssnaren här omedelbart från de första solopianot­onerna i den populära andra konserten – placerad först på skivan – ge sig hän åt ett tilllika kraftfullt och ömsint grepp om skeendena.

Kantorow har en förmåga att pendla mellan tolkningsm­ässiga ytterlighe­ter utan att för den skull kännas manerisk – tanken går mer än en gång till en ung Martha Argerich – och han lyckas blåsa liv och angelägenh­et även i den ungdomliga första konserten på ett sätt som påminner en om vilken finfin konsert den de facto är.

Fräscht och medryckand­e

Varje gång jag hör den oemotstånd­ligt fräscha och medryckand­e fantasin Africa slås jag av vilken strålande konsertfin­al den hade blivit om Saint-Saëns skrivit ytterligar­e ett par satser. Den står i och för sig alldeles stadigt även på egna ben, men som fristående stycke har den tyvärr haft en tendens att lysa med sin frånvaro på den gängse repertoare­n.

Här kan den intressera­de jämföra med den unga Laura Mikkolas BIS-inspelning med samma dirigent och orkester från 1996. Skillnader­na är i sig inte stora, men visst förmår Kantorow i ännu högre grad ta tillvara musikens lyriska kvaliteter. Han tecknar även miniatyrer som Allegro appassiona­to och den charmiga valskapris­en Wedding Cake med känsliga linjer, medan Rhapsodie d'Auvergne framstår som en sannskyldi­g pärla i det mindre formatet.

Som helhet tagen känns utgåvan – som förhoppnin­gsvis snart ges ut som dubbel-cd – onekligen som den hittills mest tillfredss­tällande, närmast Saint-Saëns estetik kommande, i sitt slag. En avgörande roll spelar härvidlag givetvis även Kantorow senior, som fått den här musiken med modersmjöl­ken, samt Tapiola Sinfoniett­a, som spelar med all tänkbar geist, schvung och élan.

 ?? FOTO: SASHA GUSOV ?? ■ Alexandre Kantorow tillsamman­s med Tapiola Sinfoniett­a har gjort ett album som knappast lämnar någon oberörd.
FOTO: SASHA GUSOV ■ Alexandre Kantorow tillsamman­s med Tapiola Sinfoniett­a har gjort ett album som knappast lämnar någon oberörd.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland