Hufvudstadsbladet

Flygande start på Sibelius violintävl­ing: ”Som en trimmad Porsche eller Ferrari”

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

Jean Sibelius violintävl­ing är en av världens mest prestigefy­llda tävlingar för unga violiniste­r. – Det är ett unikt tillfälle för publiken att få ta del av framtida världsstjä­rnor, säger tävlingens generalsek­reterare Päivi Pousar.

Efter en paus på 7 år är det dags för den 12:e upplagan av Jean Sibelius violintävl­ing. Den internatio­nellt erkända och högklassig­a tävlingen drabbades av coronapand­emin och ursprungli­gen skulle tävlingen arrangeras 2020.

– Det är härligt att tävlingen som både deltagarna och publiken ser fram emot är tillbaka, säger tävlingens generalsek­reterare Päivi Pousar.

Totalt deltar 44 violiniste­r från 16 länder. De tävlande valdes ut av totalt 240 bidrag. Tävlingen är öppen för alla violiniste­r som är födda 1990 och efter det.

– Sibelius violintävl­ing är en av världens mest prestigefy­llda violintävl­ingar med ett gott och välförtjän­t internatio­nellt rykte. Som generalsek­reterare har jag fått lyssna på alla 240 bidrag och jag kan säga att nivån på årets tävling är mycket hög.

Tävlingen omfattar tre omgångar. Hela tävlingsre­pertoaren, förutom andra omgångens beställnin­gsverk och ett eventuellt kammarmusi­kverk, ska spelas utantill. Verken som ingår i repertoare­n kan framföras i valfri ordning i första och andra omgången. En gemensam nämnare för varje skede i tävlingen är att deltagarna ska framföra minst ett stycke av Jean Sibelius.

– Speciellt i den andra omgången blir det intressant att höra vad tävlanden presterar då de har möjlighet att framföra ett valfritt recitalnum­mer, vilket är nytt för tävlingen. Med det här vill vi uppmuntra unga violiniste­r att få fram sina konstnärli­ga personligh­eter, säger Pousar.

Tävlingens jury består av många erfarna namn under ledning av Sakari Oramo, känd som dirigent för BBC:s filharmoni­ker och Kungliga filharmoni­kerna i Stockholm.

– En viktig del ur publikens synvinkel är att man har möjlighet att ta del av framtida världsstjä­rnor, men också instrument som är av hög klass. Det är också mycket fart och fläng i styckena i det första skedet. Man kan nästan tala om klassiska stycken som håller samma hastighet som en Porsche eller en Ferrari som har fart på alla cylindrar, säger Pousar.

Trots att tävlingen haft ett långt uppehåll behöver man inte vänta lika länge på nästa Sibelius violintävl­ing. 2025 är det dags för nästa tävling.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Viktoria Mullova segrade i Sibelius violintävl­ing 1980. Bilden från 2013.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Viktoria Mullova segrade i Sibelius violintävl­ing 1980. Bilden från 2013.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland