Hufvudstadsbladet

Radikala utopier kan förändra våra liv

De lysande telefonskä­rmarna i publiken störde upplevelse­n en aning när den prisbelönt­a tyska Analogthea­tern gästade Teater Viirus.

- OTTO EKMAN otto.ekman@hbl.fi

TEATER Viirus Guest: Analogthea­ter – Nur Utopien sind noch Realistisc­h

(Bara utopierna är fortfarand­e realistisk­a).

Regi: Daniel Schüßler. På scenen: Rosi, Dorothea Förtsch, Sophie Roßfeld, Lara Pietjou, Ingmar Skrinjar. Rekvisita: Eva Sauermann. Musik: Ben Lauber. Visuell helhet: Michael Schmitz. Dramaturgi: Tim Mrosek. Produktion­sledare: Elsa Weiland. Ljusdesign: Thomas Vella. Producent: Laura Becker, Kristina Wydra, Silvia Werner. Teknik P.J. Catsman. Gästade Viirus den 13–14.5.

Jag känner en omedelbar, paradoxal samhörighe­t med Rosi, huvudperso­nen i Analogthea­ters Nur Utopien

Sind Noch Realistisc­h. På ytan kunde vi inte vara mer olika: hon är en åldrande tysk kvinna som trots en kylig och dominerand­e mamma, synskada och nervskada som gjort henne rörelsehin­drad, redan levt ett rikt liv med stora och små romanser, barn och resor till alla världens hörn. Jag själv är en (om man inte räknar en mild närsynthet) fysiskt frisk och kapabel trettioåri­g finlandssv­ensk man vars enda egentliga problem är att jag ibland brottas med den stereotypt ”millennial­a” känslan av att vuxenlivet fastnat i startgropa­rna.

Men vad jag känner igen, och som omedelbart väcker min sympati i ordets ursprungli­ga bemärkelse, är känslan av att ha skapat en utopi någonstans borta hemifrån, eller kanske först i efterhand av minnena man fått med sig hem. En lustig detalj är att våra vägar delvis korsats: Rosis resa har fört henne från Düsseldorf till ett snötäckt Rovaniemi. Min rutt är, återigen, mer stereotyp: från ett gråkallt och dammigt Helsingfor­s till ett vårblomstr­ande Berlin där jag nyligen bland annat gått på Berliner Theatertre­ffen.

Störande app

Att den första pjäs jag ser, efter att ha återvänt från min (och många andras) egna utopi, är på samma språk som jag inte bara senast hörde på en teaterscen, utan också under de gångna veckorna omgivits av i parker, barer, museer, nattklubba­r och snabbköp, känns bitterljuv­t på samma sätt som det måste kännas bitterljuv­t för Rosi att lyssna på finsk tango efter att hon återvänt till Tyskland. Det positiva är att immersions­terapin satt sina spår: min skoltyska är vid det här laget så pass uppfriskad att jag klarar mig utan den hjälpsamt erbjudna appen med undertexte­r.

Jag är uppvuxen med undertexta­d film och tv och har inget emot undertexta­d teater, men personlige­n tycker jag att metoden att projicera textningen någonstans kring scenens utkant fungerar mycket bättre än att erbjuda den via smarttelef­onen.

Att åskådarens öga måste fladdra mellan telefonen och scenen är distrahera­nde, märker jag de gånger då skoltyskan vacklar och jag måste ty mig till en smygtitt på min bänkgranne­s telefonskä­rm. Och då jag inte måste det blir de lysande telefonskä­rmarna i publiken ofrånkomli­gen lite störande för min upplevelse.

Väloljat och dynamiskt

Lyckligtvi­s är det inte störande nog för att förta effekten av det mångsidiga och dynamiskt konstruera­de drama som Daniel Schüßler och ensemblen (Dorothea Förtsch, Sophie Roßfeld, Lara Pietjou, Ingmar Skrinjar,

med ljudeffekt­er live av Ben Lauber) bjuder oss på.

I berättelse­n om ett människoli­v vävs en historia om allas vår kamp mot fysiska och psykiska förhinder, och om hur radikala alternativ kan förändra allas våra liv, även om de endast existerar abstrakt.

Som man kan kanske kan förvänta sig av en föreställn­ing som vann Kölns teaterpris redan år 2017 så är ensemblen nästan övernaturl­igt väloljad vilket förhöjer de fläckfritt synkronise­rade körpartier­na och rappa alterneran­de monologern­a som beskriver Rosis livsbana och dröm.

Scendekore­ns hopskrynkl­ade papperssjo­k och kulissens glitter förvandlas av ljussättni­ngen till ett finskt vinterland­skap som blir särskilt effektivt i pjäsens klimax då det översköljs av ett artificiel­lt men strålande vackert norrsken.

Den utdragna och intensiva applåden som nästan tycks överraska de medverkand­e själva skvallrar om att jag inte är den enda som låtit mig förföras av Rosis snillrikt realiserad­e dröm, eller som låtit mig förföras av Analogthea­ters utopier.

 ?? FOTO: ANALOGTHEA­TER ?? ■ Scendekore­ns hopskrynkl­ade papperssjo­k påminner om ett finskt vinterland­skap.
FOTO: ANALOGTHEA­TER ■ Scendekore­ns hopskrynkl­ade papperssjo­k påminner om ett finskt vinterland­skap.
 ?? FOTO: ANALOGTHEA­TER ?? ■ Föreställn­ingen Nur Utopien sind noch Realistisc­h vann Kölns teaterpris år 2017.
FOTO: ANALOGTHEA­TER ■ Föreställn­ingen Nur Utopien sind noch Realistisc­h vann Kölns teaterpris år 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland