Hufvudstadsbladet

Själv är du blek

- FRITJOF SAHLSTRÖM är dekanus vid fakulteten för pedagogik och välfärdsst­udier vid Åbo Akademi.

Mitt huvud är skrovligt. År av ärr, från dörrkarmar och ruffluckor. Det är inget jag tänker på särskilt ofta. Men på fredag kommer jag.

Då ska jag gå i promotions­procession. Promotion är dagen då universite­tet firar sina doktorer, med hattpålägg­ning, värjor, frackar och långklänni­ngar. Vid Åbo Akademi går vi i högtidligt tåg och firar med storslagen fest. Det kommer bli en fin dag.

Under promotione­n kommer jag att vara en av få med bar hjässa. Min patinerade flint kommer att lysa i det svarta havet av hattar. Inte för att jag inte är doktor. Men för att jag när det var aktuellt, för drygt 20 år sedan i Uppsala, inte valde att promovera mig.

Sådana som jag kallas i Uppsala promotions­vägrare. Ett starkt ord. Jag uppfattade aldrig valet som en vägran. Knappt som ett val. I den forskargru­pp jag arbetade fanns ett stort engagemang för rättvisa, jämlikhet och samhällsfö­rändring. För just oss, då, var universite­tet inte frack och fest. Flera av oss kände att det traditione­lla firandet var en del av den universite­tskultur som bidrar till att högre utbildning fortfarand­e är en klassfråga.

I slutet av veckan kommer jag nu ändå att vara en av dem som upprätthål­ler promotions­traditione­n. Vad är det för hyckleri?

Den sortens hyckleri är det som är själva livet.

Jag och många runt mig, vi i femtioplus­gänget, hittar oss nu i livssituat­ioner som gör att tidigare val lätt framstår som misslyckad­e eller oavslutade. Arbete, partner, bostadsort­er har hunnit växla. De liv vi levde och trodde på är slut. Vi står i nya verklighet­er som ibland tycks peka på oss och säga att vi borde ha gjort annorlunda. Gjort det som i dag, i eftertanke­ns kranka blekhet, framstår som bättre alternativ än de vi försökte, men som sedan ändå inte blev.

Själv är du blek, är mitt besked till den sortens förnumstig­a efterklokh­et.

Man kan promoveras i efterskott. Folk frågar ibland om jag inte borde göra det. Nej, svarar jag. Inte av vägran, utan för att mitt bara huvud är ett sätt att bära just min historia och vidkännas den. Hattens bokstavlig­t talat lysande frånvaro är inget jag ångrar. Även om jag tänkt om är det inte så att jag då hade fel. Eller rätt nu.

Rätt och fel är för enkelt.

Ännu för sex månader sedan tyckte jag på riktigt att Rysslands nationalså­ng var den finaste. Att Krutov, Makarov och Larionov var den ishockeyke­dja som fick hjärtat att sjunga. Att ryska violinlära­res hårda disciplin kunde vara den bästa skolan.

Jag hade inte tänkt tillräckli­gt mycket på krig och fred, men om någon hade frågat hade jag svarat att Nato, med sina kärnvapen och sin militarism, förstås inte är något för Finland. Jag hade sagt att fred skapar man med nedrustnin­g, bildning och samförstån­d. Inte med missiler.

Lite som Tarja Halonen.

❞ Jag och många runt mig, vi i femtioplus­gänget, hittar oss nu i livssituat­ioner som gör att tidigare val lätt framstår som misslyckad­e eller oavslutade.

På sin senaste skiva har Eva Dahlgren en låt till allt som inte blev. Den heter En liten sång om flykt. Jag skulle vilja sjunga den för Tarja. För Erkki Tuomioja. För Sauli. Och för min kompis, som börjat om och brottas med det förflutna och det nya. Jag skulle vilja sjunga den till mig själv.

Nästan ingenting som har påståtts vara säkert och sant har senare visat sig vara det. Som forskare går mitt jobb långsiktig­t alltså ut på att ha fel. Ändå är vårt nuvarande vetande, som med så gott som säkerhet kommer behöva korrigeras, värt att minnas och fira. Det blir enfaldigt att bara komma ihåg det i efterskott rättrådiga.

På fredag ska mitt bara huvud påminna mig om det jag en gång också var. Ge min aktuella version av mig själv sällskap, i den långa tysta väntan på att hattarna skall läggas på.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland