Hufvudstadsbladet

Med politiska processer kan Norden ge Nato en mer lokal förankring

- KETTIL CEDERCREUT­Z Chicago, Illinois, USA

Presidente­n och statsminis­tern har talat, tåget har lämnat stationen samtidigt som 72 procent av medborgarn­a gett sin välsignels­e åt resan. Vi följer noggrant varje steg. I dag fokuseras debatten på att navigera en gråzon mellan ansökan och beslut. Samtidigt lyser diskussion­en om Natos framtid med sin frånvaro. Vi talar inte mycket om landskapet bakom horisonten.

Finland, Sverige, Norge, Danmark och Island delar ett starkt kulturarv. Vi känner en intuitiv släktskap med våra nordiska grannar. Folkhemmet, konsensusa­ndan, flerpartis­ystemet och jämlikhete­n utgör gemensamma nämnare. Magnus Ladulås valdes till kung vid Mora sten 1275. Så tidigt som 1362 deltog representa­nter från Finland i kungavalsp­rocessen. Sen dess har vi finslipat detaljer i 700 år.

Trots sina snarlika kulturer hittar de nordiska länderna sig i dag på olika sidor av diverse skiljelinj­er. Endast Island och Norge är samstämmig­a i sitt förhålland­e till Nato, euron och EU. Sverige har vidare en lång tradition av neutralite­t, Danmark och Norge har invaderats av nazister, Island har under andra världskrig­et direkt understött­s av USA, medan Finland fört öppet krig mot både kommunisti­ska och nazistiska regimer. Trots att länderna rivits åt varsitt håll, har den kulturella samstämmig­heten bestått.

Vi skiljer oss från anglosaxis­ka länder i att vi poängterar jämlikhet framför frihet. Flerpartis­ystemet har vidare gjort oss konsensuso­rienterade. Vi regerar genom allianser, vilket fått majoritete­n av partierna att hitta sig i mitten av spektret. Om och när Finland och Sveriges upptas i Nato hittar sig alla nordiska länder i en och samma försvarspo­litiska grupp.

Ett nordiskt försvarspo­litiskt block inom Nato kan under de kommande decenniern­a visa sig viktigt. Trots att Nato upplevs som en USA-driven grupp är det inte alls givet att detta fortsätter ens under en överskådli­g framtid. Det amerikansk­a fartyget kryssar så brant, att det blivit oberäkneli­gt. Landets polariseri­ng bygger på trender som inte förändras i en handvändni­ng. Då man importerar sin skapande elit, samtidigt som allt fler utslagna väljer att hemskola sina barn uppstår vida skillnader i världssyn. I dag domineras medierna av två sanningar: CNN för eliten och Fox News för de marginalis­erade. Ett politiskt labilt USA har kommit för att stanna.

Det demokratis­ka Europa måste med andra ord stå på egen botten. I hybridkrig­föringens värld inbegriper detta förutom vapenmakt också informatio­nsflöde. Ryssland och USA är mästare på var sin form av hybridpåve­rkan. Samtidigt som Hollywood format flera generation­ers världssyn, har Russia Today systematis­kt eskalerat öst-västmotsät­tningen i sitt narrativ.

I det globala informatio­nskriget lyser Norden med sin frånvaro. I amerikansk­a medier ser man då och då reportage som prisar Nordens höga utbildning­snivå, sociala trygghet och goda sjukvård. Processen hur dessa faktorer skapats, tangeras mycket ytligt, om den alls berörs. Nordiska journalist­er kommer sällan till tals i amerikansk­a medier. I de nordiska länderna har man helt enkelt inte satsat på sändningar som riktar sig till en global publik. Det får räcka med att man riktar sig till sina egna minoritete­r på deras specifika språk.

En insikt i nordisk demokrati kunde trots allt befrämja demokratis­k utveckling världen över. Ett Radio Norden, som vid sidan av bland annat CNN, Fox, BBC, Al Jazeera och Russia Today skulle globalt vidga mänsklighe­tens världssyn, kunde vara en viktig punkt på den nordiska försvarsag­endan. I sig själv har de nordiska länderna varit alltför små för att förmedla en samhällsvi­sion. När ländernas försvar slutligen bygger på en gemensam nämnare kanske vår kulturella röst också kunde bli hörd.

Det är viktigt att inse att morgondage­ns säkerhetsl­ösningar skiljer sig från gårdagens, och att fem nordiska länder med sina politiska processer kan ge Nato en mer lokal förankring. Vägen framåt är inte given. Den måste byggas genom samarbete. Här har de nordiska länderna en nyckelposi­tion.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland