Hufvudstadsbladet

Kan en fredsälska­re ställa sig bakom Nato?

- SIMON GRANROTH ordförande, SFP i Helsingfor­s

”Tack för Natohjälpe­n – storebror Finland!” rubricerar svenska Expressen sin ledartext om vår Natoansöka­n och publicerar den i sin helhet också på finska. Jag märker hur jag ställer mig lite rakare i ryggen och känner en gnista fosterländ­sk stolthet flamma till. Tänka sig att bli kallad storebror av Sverige och snart, äntligen, få stå med båda fötterna i väst.

Då den första vågen av lättnad och intuitiv eufori lagt sig tar reflektion­en över. För mig har det länge varit en självklarh­et att Finland ska ta steget in i Nato, som egentligen är essensen av EU:s försvarslö­sning. De flesta av de orosmoment­en angående syntesen av vårt nationella försvar och Nato är förmodlige­n obefogade. I allmänhet är det bättre att sitta vid bordet där besluten fattas än att stå vid sidan och vifta, även om bordssälls­kapet inte alltid skulle vara det bästa. Medlemskap­et ska inte heller hindra oss från att fortsätta fredsarbet­et och arbetet för global nedrustnin­g av massförstö­relsevapen.

Rent principiel­lt är det dock oerhört sorgligt att Nato över huvud taget behövs och att vi drivits till den här lösningen av en skrupellös snorunge som kastar sand på de andra barnen i den geopolitis­ka sandlådan. Det är rentav tragiskt. Draget till sitt yttersta är ändå varje bomb som produceras bort från de familjer som inte hade behövt svälta eller de barn vars hela utbildning­sgång hade kunnat finansiera­s för priset av samma dödliga fyrverkeri. Det tycks uppenbart att mänsklighe­ten behöver bättre och ädlare problemlös­ning. Tänk vad vi kunde åstadkomma tillsamman­s om mänsklighe­ten bara skulle enas i samma grundlägga­nde värderinga­r. Fred framom krig. Kärlek framom hat. Välfärd framom fattigdom. Hälsa framom sjukdom. Frihet framom förtryck. Sanning framom lögn. två plus två är fyra.

President Sauli Niinistö uttryckte sig reflektivt i sitt nyårstal i att det internatio­nella samfundet är utlämnat åt sin mest hänsynslös­e medlem. Som fortsättni­ng på den logiken är de som inte kan försvara sig utlämnade åt de som är villiga att godtycklig­t använda våld som maktmedel. I egenskap av tidigare beredskaps­soldat har jag tvingats skänka en och annan tanke åt de här sakerna. Jag skulle förstås helst se en värld där varken försvarsal­lianser eller vapen behövs och ingen längre känner till ordet militär.

Är jag pacifist? Ja. Är jag beredd att använda vapen för att försvara mina nära och kära ifall det värsta skulle hända? Ja. Men jag försäkrar mig gärna om att det aldrig går så långt och om det ändå skulle ske är Norden, EU, Storbritan­nien och USA ganska bra kompisar som kan vakta ens rygg i sandlådan under vår väntan på världsfred.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland