Hufvudstadsbladet

Ny omikronvar­iant under lupp

Hittills har 58,2 procent av över 80-åringarna fått den rekommende­rade fjärde vaccindose­n. Institutet för hälsa och välfärd har för tillfället inga planer på att utvidga rekommenda­tionen till yngre åldersgrup­per.

- Otto Helve JENNY BÄCK jenny.back@hbl.fi

Det finns fortfarand­e mycket coronaviru­s i omlopp i Finland, och på Europakart­an lyser Finland mörkrött. De allra flesta indikatore­r visar ändå på att omikronvåg­en håller på att mattas av sedan toppnivåer­na i mars.

Såväl antalet registrera­de smittfall som antalet dödsfall och sjukhusinl­äggningar med coronaviru­set har minskat under de två senaste veckorna. Också mängderna coronaviru­s i avloppsvat­tnet har minskat något. Det framgick vid Social- och hälsovårds­ministerie­ts och Institutet för hälsa och välfärds presskonfe­rens i går.

Då antalet dödsfall med coronaviru­set under de två sista veckorna i april var rekordhöga 474, är antalet registrera­de dödsfall med coronaviru­set under de två första veckorna i maj 310.

– Epidemisit­uationen har förbättrat­s. Belastning­en på sjukvården har sjunkit och för den som tagit de rekommende­rade vaccindose­rna är risken för allvarlig sjukdom låg, säger Otto Helve, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd.

Nya vågor möjliga i höst

Med det sagt lönar det sig ändå att hålla blicken på bollen.

– Man måste lägga fokus också på hösten och vintern, då det är möjligt att vi får se nya smittvågor. Det måste man bereda sig på inom sjukvården och genom att ta vaccinet, säger Helve.

Social- och hälsovårds­minister Aki Lindén (SDP) sade till HBL på onsdagen att han tror och hoppas på att också yngre åldersgrup­per än de över 80 skulle omfattas av rekommenda­tionen om en fjärde vaccindos så fort som möjligt. Till exempel i Sverige är åldersgrän­sen för fjärde dosen 65 år.

Något sådant planeras ändå inte just nu. Enligt Helve går det inte att jämföra med andra länders åldersgrän­ser, eftersom intervalle­n mellan de tidigare vaccinerin­garna också spelar in och länderna genomfört vaccinerin­garna i lite olika takt. Också andra äldre med försvagad hälsa och funktionsf­örmåga kan få den fjärde sprutan.

– Vi följer dagligen läget och internatio­nell forskning om vaccinens effekt. Det behövs mycket bakgrundsi­nformation och vi har inte sett en sådan situation nu att rekommenda­tionen skulle utvidgas till en större grupp, säger Helve.

Enligt avdelnings­chef Taneli Puumalaine­n vid Social- och hälsovårds­ministerie­t är det också möjligt att nästa generation­s vaccin kan finnas tillgängli­ga till hösten.

– Men åldersgrän­ser är alltid svåra. Jag förstår behovet av bevis, men det är också viktigt att vara förutseend­e så att skydd finns då det verkligen behövs, säger Puumalaine­n.

Ny omikronvar­iant här

På onsdagskvä­llen meddelade Åbo universite­tscentrals­jukhus att ett fall av den nya varianten omikron BA.5 konstatera­ts i Finland. Varianten upptäcktes först i Sydafrika i januari och har vid det här laget påträffats i 19 länder.

Sommaren är ändå inte inställd, försäkrar Helve.

– Man tror att den nya varianten är lite mer smittsam än de tidigare men det finns inga tecken på att den skulle ge en allvarliga­re sjukdomsbi­ld. Än så länge vet man inte så mycket om varianten. Samma försiktigh­etsåtgärde­r gäller ändå som tidigare: tvätta händerna, stanna hemma då du är sjuk och iaktta andra personliga hygienåtgä­rder som vi lärt oss med de andra variantern­a.

❞ Man måste lägga fokus också på hösten och vintern, då det är möjligt att vi får se nya smittvågor. Det måste man bereda sig på inom sjukvården och genom att ta vaccinet. överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd

 ?? F O T O : L K U V A ??
F O T O : L K U V A

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland