Hufvudstadsbladet

Coronahund­ar lika pålitliga som test

Tränade hundar sniffade rätt i över 90 procent av fallen när de skulle hitta personer smittade med covid. Hundnosen kan bli ett bra verktyg vid framtida pandemier, enligt forskarna bakom studien.

- PETRA HEDBOM/TT

Redan i början av pandemin blev Anu Kantele, professor i infektions­medicin, kontaktad av en forskarkol­lega inom veterinärm­edicin. Forskaren, Anna Hielm-Björkman, ville veta om hundarnas välutveckl­ade luktsinne skulle kunna vara till hjälp med att hitta människor som bar på viruset.

– Jag hade hundar själv och var intressera­d av lukttränin­g så jag nappade, säger Anu Kantele.

Lära sig doften

Tillsamman­s startade de en studie där fyra hundar – tre labradorer och en vit vallhund – som redan var tränade på att identifier­a dofter, fick lära sig att känna igen sars-cov-2. I ett första steg tränades hundarna på att identifier­a viruset i urin och på kompresser som deltagare strukit över huden. Hundarna signalerad­e sedan för sin tränare om de kände virusdofte­n.

I steg två fick varje hund dofta på prover från 420 individer med eller utan sars-cov-2 bekräftat av pcrtest. Deltagarna torkade sig i nacken och på halsen med en kompress som hundarna sedan fick lukta på. Studien var trippelbli­ndad — varken hundarna, tränaren eller den som utförde analysen visste vilka prover som var positiva eller negativa.

Sista steget i studien var ett test från verkliga livet, där hundarna fick sniffa på 303 resenärer på Helsingfor­s flygplats. Även här användes kompresser som resenärer hade gnuggat mot huden. Alla passagerar­e analyserad­es också med pcrtest för att bekräfta om de var positiva eller negativa.

Känsligt luktsinne

Resultaten, som publiceras i tidskrifte­n BMJ Global Health, visar att hundarna träffade rätt i 92 procent av fallen. Det är på samma nivå av träffsäker­het som pcr-test. Det fanns en viss individuel­l skillnad mellan hundarna, mellan 88 och 93 procent för att hitta positiva fall.

– I slutet av studieperi­oden märkte vi att de inte var riktigt lika bra. Det sammanföll med att en ny virusvaria­nt började dominera, så känsligt luktsinne har hundarna. Skulle vi räkna bort den perioden skulle träffsäker­heten ha nått 98 procent, säger Anu Kantele.

Hundar används redan i dag för att till exempel identifier­a narkotika. Forskarna bakom studien tror att de kan fylla en viktig funktion i lägen då man behöver screena många människor för att hitta positiva fall, som på en flygplats. I dessa fall är det i princip omöjligt att göra pcr-test på alla.

– Särskilt om det kommer en ny pandemi med ett helt nytt virus. Då kan redan dofttränad­e hundar lära sig känna igen en doft på ett par veckor, vilket är snabbare än att ta fram andra metoder för att identifier­a viruset, säger Anu Kantele.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ En vallhund och tre labradorer deltog i en studie som visade att hundarna var riktigt bra på att hitta vilka personer som var smittade med covid-19.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ En vallhund och tre labradorer deltog i en studie som visade att hundarna var riktigt bra på att hitta vilka personer som var smittade med covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland