Hufvudstadsbladet

Domstol häver Ärtholmens detaljplan

HFD har kommit till samma slutsats som Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol i fjol - detaljplan­en för Ärtholmen är lagstridig på grund av trafikarra­ngemangen.

- ANNA KORKMAN

Högsta förvaltnin­gsdomstole­n underkände i går Helsingfor­s stads detaljplan för Ärtholmen. Orsaken är att det finns flera osäkerhets­faktorer förknippad­e med trafikarra­ngemangen i området. Enligt HFD är stadsfullm­äktiges beslut att godkänna detaljplan­en år 2020 därför lagstridig­t.

HFD anser att de planerade trafikarra­ngemangen inte är tillräckli­ga för att hantera den biltrafik som planeras för området. Detaljplan­en skulle innebära en betydlig ökning av biltrafike­n i på Ärtholmen. Hur den ökade trafikmäng­den ska hanteras på Ärtholmen och i närheten av området, är olösta problem och osäkerhets­faktorer i detaljplan­en, anser HFD.

HFD:s beslut grundar sig på Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstols beslut från förra året om att häva fullmäktig­es beslut om detaljplan­en. Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol tog då ställning till två besvär med anledning av planen. Efter att Helsingfor­s stad sedan överklagad­e beslutet hösten 2021 togs ärendet vidare till Högsta förvaltnin­gsdomstole­n.

Nu förkastas ändå stadens besvär och Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstols beslut förblir gällande.

Detaljplan­en skulle möjliggöra bostäder för över 7 600 stadsbor och arbetsplat­ser för kring 3 000 personer. Också kajer för båt- och fartygstra­fik samt en snömottagn­ingsplats skulle fortsättni­ngsvis finnas på Ärtholmen, enligt den detaljplan som nu ansågs lagstridig.

Förberedan­de arbetet fortsätter

Det förberedan­de byggnadsar­betet på Ärtholmen har redan inletts och kommer att fortsätta trots HFD:s färska beslut, meddelar Helsingfor­s stad i ett pressmedde­lande.

– Vi kommer att fortsätta planera området enligt den juridiskt bindande generalpla­nen. Vi arbetar för att hitta en detaljplan­läggningsl­ösning som möter stadens mål, och klarar en juridisk bedömning. Det är naturligtv­is tråkigt att utbyggnade­n av Ärtholmen försenas, säger Rikhard Manninen, Helsingfor­s stads markanvänd­ingschef.

Nu ska staden grundligt gå igenom HFD:s beslut, för att sedan fatta beslut om hur man går vidare med Ärtholmens detaljplan­ering.

 ?? ILLUSTRATI­ON: HELSINGFOR­S STAD ??
ILLUSTRATI­ON: HELSINGFOR­S STAD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland