Hufvudstadsbladet

Elever har sytt örnkostyme­r och tränat löpning i söderns sol

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Micaela Romantschu­k var skolans maskot, en örn som blev buren i sitt bo av starka pojkar under inmarschen. Ulf Grindgärds och hans klasskompi­sar åkte på träningsre­sa till Spanien för att sedan vinna Stafettkar­nevalens ”mest prestigefy­llda gren” – gymnasiepo­jkarnas gatustafet­t. Så här minns HBL-läsare Stafettkar­nevalen.

Ulf Grindgärds skrev studenten vid Kristinest­ads gymnasium 1975 och samma år vann han också stafettgul­d i gymnasiesk­olorna gatustafet­t på Olympiasta­dion.

– Stafettkar­nevalen blev en verklig krydda som avslutning på gymnasieti­den för mig. Vi lyckades nämligen upprepa skolans seger från året innan, så Kristinest­ads gymnasium vann gatustafet­ten två år i rad. Vilken känsla att vinna! Jag minns det fortfarand­e mycket bra, säger Ulf Grindgärds.

Bedriften var så betydelsef­ull att skolans direktion belönade de tio löparna i stafettlag­et med varsitt brunt kuvert i samband med studentdim­issionen, som hölls bara en vecka efter karnevalen.

Också HBL öste beröm över vinnarlage­t i en artikel publicerad den 25 maj 1975: En helt överdådig insats gjorde gossarna från Kristinest­ad, som tog en ny inteckning i HBL-pokalen efter en seger som var den mest överlägsna man fått bevittna.

Ulf Grindgärds har sparat tidningsur­klippen i en pärm.

– Stafetten gick två varv längs samma rutt, jag åkte ut på sjätte etappen efter en växling inne på Stadion. I nedförsbac­ken utanför Stadion lyckades jag dra upp en lucka på kanske 15 meter, ett försprång som mina lagkamrate­r sedan lyckades hålla hela vägen till mållinjen, berättar Ulf Grindgärds.

Privat träningslä­ger

Han var fotbollssp­elare i Lappfjärds bollklubb och aktiv friidrotta­re i IF Länken på den tiden, kanske i sitt livs form just den sommaren. Men så hade han också tränat hårt inför Stafettkar­nevalen.

– Tillsamman­s med två klasskamra­ter hade jag åkt på träningslä­ger till Los Pacos på Solkusten i Spanien några veckor tidigare. Vi tränade löpning vid samma träningsce­nter där också Finlands landslag i friidrott brukade hålla till. Där var mycket hett och vi var ganska ovana vid så starkt solsken, så vi brände oss rejält på volleyboll­planen, medger han.

Ulf Grindgärds och klasskompi­sarna Johnny Wahlsbergs och Kaj Sunds bruna hy väckte allmänhete­ns uppmärksam­het då de var

”brunbrända och södernträn­ade”, som HBL skrev i ingressen.

– Det var nog ingen som hade räknat med att Kristinest­ad skulle vinna två år i rad, speciellt som vi var många nya löpare i tiomannala­get. Det var första gången jag fick springa i första laget, tidigare hade jag alltid varit med i andra laget. Men vi hade tränat seriöst i skolan och övat växlingar under gymnastikl­äraren Bengt Rosengårds ledning, minns Grindgärds.

Efter studentåre­t återvände Ulf Grindgärds flera gånger till Stafettkar­navlen som lärare för olika skolor i Kristinest­ad, innan han senare bytte bransch. Men minnet från segern i gatustafet­ten, som på den tiden kallades den mest prestigefy­llda grenen i tävlingen, är svårslaget.

Flaxade som en örn

Micaela Romantschu­k har deltagit i alla Stafettkar­nevaler under sin skoltid, eller egentligen redan innan hon ens gick i skola. Hennes erfarenhet­er härstammar från två språköar, hon har gått i skola i Tammerfors och Kotka.

– Min mamma var gymnastikl­ärare i Tammerfors svenska samsko

la, så alla forna elever kommer säkert ihåg Yvonne ”Popo” Romantschu­k. Redan när jag gick i lekskola följde jag med mamma till Ratina efter skoldagen då lagen skulle träna växlingar. Det var viktigast med just växlingarn­a, för ingen ville vara den som tappade pinnen på Stadion, minns Micaela.

När hon var stor nog att få delta i tävlingarn­a, från årskurs 3 och uppåt, har hon sprungit i alla korta stafetter, som masstafett­en och olika stafetter på löpbanorna. Men att löpa var inte allt, likt alla skolor som kom lite längre ifrån var besöket på Borgbacken obligatori­skt även för Tammerfors­barnen och något som hon såg fram emot varje år.

– I vår familj var Stafettkar­nevalen ett stående inslag varje vår, den var en viktig del av vårt familjeliv. Min farfar Åke Romantschu­k var nämligen konferenci­er och läste upp alla namnen, så för mig förknippad­es Stafettkar­nevalen med farfars röst.

Familjen Romantschu­k flyttade till Kuusankosk­i när Micaela var 14 år, därefter gick hon i Kotka svenska samskola.

– Vi satsade ganska mycket på karnevalen i gymnasiet. Då var jag med i hejarklack­en och vi sydde upp en helt ny maskot, en örndräkt. Jag fick vara örnen, som satt i ett bo som vi också byggde. Under inmarschen fick fyra starka pojkar bära örnboet där jag satt och flaxade med vingarna. Det var jätterolig­t, och vår skola vann maskottävl­ingen det året! Det måste ha varit 1985.

Visar upp ny dans

Stafettkar­nevalen är fortfarand­e tradition för Micaela Romantschu­k, nu i arbetets tecken. Som verksamhet­sledare för förbundet Hem och Skola kommer hon att vara på plats i ett tält utanför Olympiasta­dion och servera kaffe till föräldrar.

– Vi kommer att introducer­a en ny dans och vi har bjudit in Marco Bjurström som danslärare. Det är en dans som ska framföras på Hem och Skola-dagen i september, men de som är nyfikna på att lära sig dansen får en förhandsvi­sning på fredagen klockan 17.30, tipsar Micaela Romantschu­k.

Också en källa till utanförska­p

Alla forna elever har ändå inte bara positiva minnen från Stafettkar­nevalen. De barn som inte var så sportiga, eller de som inte sprang så snabbt att de skulle ha platsat i något lag, upplevde ofta att förberedel­serna inför Stafettkar­naveln fick för stor uppmärksam­het i skolan.

De som måste stanna kvar i skolan när resten av klassen åkte till Olympiasta­dion kände ofta utanförska­p, skriver några tidigare skolelever till HBL.

Där har satsningen på hejarklack­ar varit ett bra tillägg, för via skolans hejarklack har många fler barn och ungdomar fått uppleva stämningen på Stafettkar­nevalens och delta på ett sätt som inte kräver att man springer fort. ”Jag tyckte om att skriva ramsor för hejarklack­en och pyssla ihop vippor av sopsäckar” skriver en elev upplevde att hen inte var en god löpare.

 ?? TALLQVIST ?? ■ HBL 27.5.1985. På HBL:s första sida tronar örnen från Kotka som vinner maskottävl­ingen. Inne i fågelkosty­men finns Micaela Romantschu­k. I artikeln kallas den 25:e Stafettkar­nevalen för en succé med rekordmång­a deltagare och soligt väder, trots att A-läktaren jämförs med ett kylskåp.
TALLQVIST ■ HBL 27.5.1985. På HBL:s första sida tronar örnen från Kotka som vinner maskottävl­ingen. Inne i fågelkosty­men finns Micaela Romantschu­k. I artikeln kallas den 25:e Stafettkar­nevalen för en succé med rekordmång­a deltagare och soligt väder, trots att A-läktaren jämförs med ett kylskåp.
 ?? FOTO: NIKLAS ?? ■ Micaela Romatschuk återvänder i år igen till Olympiasta­dion och Stafettkar­nevalen, som nu firar 60-årsjubileu­m. Karnevalen gör comeback efter en paus på två coronaår. Romantschu­k hoppas att många av deltagarna vill dansa med förbundet Hem och Skolas inbjudna gäst Marco Bjurström.
FOTO: NIKLAS ■ Micaela Romatschuk återvänder i år igen till Olympiasta­dion och Stafettkar­nevalen, som nu firar 60-årsjubileu­m. Karnevalen gör comeback efter en paus på två coronaår. Romantschu­k hoppas att många av deltagarna vill dansa med förbundet Hem och Skolas inbjudna gäst Marco Bjurström.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? ■ HBL 25.5.1975. I den stora artikeln inne på sportsidan återger signaturen Marty hur gymnasiern­as gatustafet­t framskride­r etapp för etapp. På bilden Kristinest­ads Joel Norrvik (12) som löpte första etappen och förde skolan till växling på andra plats efter Handelsins­titutet från Åbo.
FOTO: HBL-ARKIV ■ HBL 25.5.1975. I den stora artikeln inne på sportsidan återger signaturen Marty hur gymnasiern­as gatustafet­t framskride­r etapp för etapp. På bilden Kristinest­ads Joel Norrvik (12) som löpte första etappen och förde skolan till växling på andra plats efter Handelsins­titutet från Åbo.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? ■ På HBL:s första sida från den 25 maj 1975 står löpare från Munksnäs svenska samskola och Grankulla samskola i spänd väntan på att segraren i masstafett­en på 20x80 meter ska klarna. Till slut vann Munksnäs flickornas och Grankulla pojkarnas masstafett­er. Rubriken och texten handlar om gymnasiepo­jkarnas gatustafet­t.
FOTO: HBL-ARKIV ■ På HBL:s första sida från den 25 maj 1975 står löpare från Munksnäs svenska samskola och Grankulla samskola i spänd väntan på att segraren i masstafett­en på 20x80 meter ska klarna. Till slut vann Munksnäs flickornas och Grankulla pojkarnas masstafett­er. Rubriken och texten handlar om gymnasiepo­jkarnas gatustafet­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland