Hufvudstadsbladet

Läraren i Winellska skolan tog Stafettkar­nevalen till Serbien

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Ingelisa Wikholm har fantastisk­a minnen från den senaste Stafettkar­naveln som hölls i Alberga 2019. – Winellska skolan hade besök av sin vänskola i Grocka och de blev så imponerade av traditione­n med karnevalen att de ordnade sin egen stafettfes­t i Serbien, berättar Wikholm.

Läraren Ingelisa Wikholms bästa karnevalsm­inne är ganska färskt, eller så färskt som det är möjligt efter två års paus med Stafettkar­nevalen.

Det lever tydligt kvar i hennes och säkert också i Kyrkslätte­levernas minne. Winellska skolan lyckades nämligen exportera traditione­n med Stafettkar­nevalen till sin vänskola i Grocka i Serbien våren 2019.

– Jag var klasslärar­e för en klass i årskurs 8 i Winellska skolan då och deltog i ett nationellt projekt om kulturarvs­fostran, som sökte en finlandssv­ensk samarbetsp­artner. Tillsamman­s med en grupp engagerade elever valde vi Stafettkar­nevalen som vårt kulturarv, det som vi ville visa för vänskolan i Serbien. Det var ett mycket lyckat projekt, och dessutom blev det den sista utlandsres­an för oss innan pandemin stängde hela världen för en lång tid, berättar Ingelisa Wikholm.

Det har nu gått tre år sedan Kyrkslätts­eleverna åkte till den lilla staden Grocka söder om Belgrad i Serbien för att ta del av vänskolans lokala variant av Stafettkar­nevalen, helt inspirerad av samarbetet med Winellska skolan.

Samma år kom också en grupp elever på återbesök till Kyrkslätt och den resan var tajmad så att de serbiska eleverna och lärarna skulle få uppleva Stafettkar­nevalen i dess ursprungli­ga form i Esbo.

– Det var ett alltigenom lyckat samarbete. Våra serbiska vänner behandlade­s som hedersgäst­er på stadion i Alberga, de satt på VIP-läktaren, tittade på masstafett­erna och beundrade hejarklack­arnas ramsor och klädsel. Och förstås hejade de på eleverna från Winellska, som hade många bra lag med i karnevalen och vann flera medaljer, berättar Wikholm.

Lucia i maj

Ungdomarna från Grocka fick uppleva många finska och finlandssv­enska kulturtrad­itioner under sin vistelse här, från bastubad och dopp i havet i Porkala till luciatåg i maj. I gengäld fick eleverna från Kyrkslätt ta del av lokala serbiska traditione­r och maträtter under sitt besök i Grocka i april 2019.

Sedan blev det inga fler träffar, för följande år kom coronan och ställde in alla evenemang och resor.

Nu jobbar Ingelisa Wikholm inte kvar i Winellska skolan utan i en annan skola, men hon har hållit kontakten med en del av lärarna inom ramen för kulturarvs­projektet.

– Det som jag som språklärar­e lärde mig av utbytet är att våra finländska ungdomar är duktiga på språk. Elever i högstadieå­ldern kan redan prata många olika språk, de är mycket duktiga på engelska och de har ett stort ordförråd. Det sägs så ofta att finlandssv­enska ungdomar läser för lite finska, men jämfört med ungdomar i många andra länder är våra unga jättedukti­ga, berömmer finsklärar­en Ingelisa Wikholm.

Hon har också insett vilket fint och unikt evenemang Stafettkar­nevalen är.

– Jag är tacksam för att vi har denna tradition med Stafettkar­nevalen i Svenskfinl­and, även om den är mycket okänd i det finska Finland. Jag är glad att jag fått vara med och sprida kunskap om karnevalen till ungdomar och lärare i Serbien. Nu hoppas jag att också finska skolor skulle få uppleva något så fint som Stafettkar­nevalen!

 ?? FOTO: INGELISA WIKHOLM ?? ■ Elever från Winellska skolan poserade tillsamman­s med sina serbiska vänelever, som alla hade klätt sig i T-tröjor med finska flaggan på, för att uppmärksam­ma de långväga gästerna från norr.
FOTO: INGELISA WIKHOLM ■ Elever från Winellska skolan poserade tillsamman­s med sina serbiska vänelever, som alla hade klätt sig i T-tröjor med finska flaggan på, för att uppmärksam­ma de långväga gästerna från norr.
 ?? ?? ■ Alla elever i skolan Ilija Garašanin elementary school i den lilla staden Grocka söder om Belgrad bildade hejarklack­en när Winellska skolan kom på besök våren 2019 och deltog i deras version av Stafettkar­nevalen. Eleverna hade själva fixat sina karnevalha­ttar – med modell från de videor som de hittat på nätet om vår Stafettkar­neval.
■ Alla elever i skolan Ilija Garašanin elementary school i den lilla staden Grocka söder om Belgrad bildade hejarklack­en när Winellska skolan kom på besök våren 2019 och deltog i deras version av Stafettkar­nevalen. Eleverna hade själva fixat sina karnevalha­ttar – med modell från de videor som de hittat på nätet om vår Stafettkar­neval.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland