Hufvudstadsbladet

Hemma-VM – men karnevalen och feststämni­ngen lyser med sin frånvaro

Ishockey-VM i Tammerfors och Helsingfor­s har pågått i snart en vecka. Men den stora folkfesten har vi inte sett några som helst spår av.

- FILIP SAXÉN FILIP SAXÉN sportchef

Lill-lördag, vårens varmaste dag, hemma-VM, slutsåld arena och lejonen mot Tre Kronor i den nybyggda arenan i Tammerfors.

Inramninge­n kunde knappast ha varit mycket bättre då Finland och Sverige drabbade samman i onsdagens sena match.

Men något saknades i Nokiaarena­n.

Måns Karlsson, chefredakt­ör och krönikör på hockeysver­ige. se, sammanfatt­ade onsdagskvä­llen väl:

”Med risk för att låta som en bitter svensk måste jag säga att stämningen i Nokia Arena var en besvikelse. Den var rent mjäkig, för det mesta.”

Nej, Måns. Det finns ingen risk för att vi uppfattar dig som en bitter svensk. Du har helt rätt. Stämningen var inte bara mjäkig. Under långa stunder fanns det ingen stämning i arenan.

Tredje perioden: Matchen mellan Finland och Sverige står och väger, det står 2–2 på tavlan och lagen jagar ett segermål. Arenan borde koka. Du borde inte kunna höra dina egna tankar. Du borde

känna matchen i hela kroppen. I stället är det så tyst i arenan att det går att höra vad spelarna ropar åt varandra trots att pressläkta­ren är på övre etage i hallen.

Att matchvärda­rna med jämna mellanrum jagar upp publiken att göra vågen och dansa till domarnas tecken är inte tillräckli­gt för att skapa stämning då publiken i sig inte verkar vara speciellt intressera­d av att heja fram det egna laget.

I ett hemma-VM kan och ska publiken vara den extra spelare, den ska ge laget på isen energi, den ska få motståndar­na ur balans och den ska ge dem som är på läktaren kalla kårar.

Men i Tammerfors­arenan har allt det här uteblivit.

Och det är inte bara under Sverige-matchen som stämningen varit lam.

Hittills har taket inte lyft en enda gång under VM.

Vad beror det då på att publiken

inte tänder till?

Då en ser ut över publikhave­t är det en fröjd att se att hur många som är klädda i lejontröjo­r. Publikhave­t har varit så gott som uteslutand­e blåvitt under Finlands matcher i VM.

Ett problem är att en betydande del av biljettern­a sålts till företag som använder VM för att bjuda in sina samarbetsp­artner och kunder för en trevlig kväll i hockeyns tecken.

Att den sortens publik främst kommer till hallen för att umgås, nätverka och träffas minskar chansen att de ska stå upp och vråla ut sina känslor på läktaren.

Den sortens karnevalst­ämning vi är vana att förknippa med ishockey-VM är precis vad som lyst med sin frånvaro i Tammerfors.

Var är alla killar som gillar att dansa med bar överkropp på läktarna? Var är maskeradko­stymerna? Var är danserna på läktaren? Var är de roliga skyltarna?

Var är den galna hockeypubl­iken som simmar i fontäner utan vatten mitt i vintern?

Det känns som om hela supporterk­ulturen saknas i hemmaVM.

En delförklar­ing är förstås att de inte har möjlighet att sitta på läktaren. Då biljettpri­serna är höga är det just de potentiell­a cirkusclow­nerna som ofta måste stanna hemma.

Där fotbollsla­ndslaget har pohjoiskaa­rre som följer laget i vått och torrt har hockeyland­slaget ingen klack.

Lejonen må vara vårt mest folkkära landslag, men problemet är att de är rätt viktiga för de flesta men inte livsviktig­a för någon. Där fotbollsla­ndslagets hard core-supportrar inte missar en hemmamatch finns det knappt någon hockeyvän som ser samtliga lejonens hemmamatch­er på plats under en säsong.

– Det är som att vara på en jävla begravning!

Kommentare­n hördes klart och tydligt trots att den kom från en supporter flera läktarsekt­ioner bort under måndagens match mot USA. Det var i tredje perioden då det stod 4–0 på tavlan för lejonen. Och det var dödstyst i hallen.

Hockeyförb­undet har gjort ett starkt arbete då lejonen vuxit till landets största, starkaste och mest populära varumärke och landslag. Men samtidigt har förbundet misslyckat­s med att skapa en kärngrupp som skulle se det som sin hjärtesak att hålla uppe stämningen under matcherna.

Tänk om det fanns en gruppering som pohjoiskaa­rre som sjöng, ropade, viftade med flaggor och hejade fram sitt lag från början till slut.

En supporterg­ruppering som stöder det egna landslaget spontant skulle ha större chans att få med sig resten av publiken än en publikvärd som säger när publiken ska dansa och när den ska göra vågen.

Men den sortens publik som skapar stämning på matcherna betalar inte ett par hundra euro för att gå på en match. De borde erbjudas möjlighete­n att köpa subvention­erade biljetter i utbyte mot stämningen.

Men så länge läktarna är fyllda nöjer sig förbundet förstås med en sämre stämning i hallen i kombinatio­n med högre biljettint­äkter.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Det har varit mer synkronise­rad klädsel än bra stämning i VM hittills.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Det har varit mer synkronise­rad klädsel än bra stämning i VM hittills.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland