Hufvudstadsbladet

Smartare länder skrattar hela vägen till Nobelgalan

- ANDERS ADLERCREUT­Z är riksdagsle­damot och ordförande för Svenska riksdagsgr­uppen.

”Vi har många problem i Colombia. Jag vill rätta till dem. Men först måste jag lära mig hur ett samhälle kan fungera. Därför valde jag Finland.”

De här orden yttrade Santiago, vår colombians­ka utbytesele­v när han kom till Finland för sex år sedan för att tillbringa ett år med oss. Den 16-åriga killen ville förändra världen.

I dag gör han det också med stor sannolikhe­t. Nu utvecklar han kvantdator­er för ett stort amerikansk­t företag. Inte i Finland eller i Colombia, utan i Tyskland. Varför det? Det skall jag berätta.

Santiago är ett av många exempel på vad dålig, kortsiktig immigratio­nspolitik kan leda till. Santiago är en exceptione­llt begåvad ung man som gick ut skolan två år före sin åldersgrup­p i Colombia. Han var med i matematikl­andslaget och drömde om att få Nobelprise­t i fysik. Men först skulle han som sagt lära sig hur ett samhälle kan fungera, och kom till Finland till vår familj för att tillbringa ett år i en finländsk skola.

Han lärde sig svenska och acklimatis­erade sig. Skolan skötte han bra och av bara farten gjorde han på skoj några studentexa­mensprov efter att ha bott här i sju månader. Samtidigt mognade en tanke i hans huvud: Han hade fått ett frikostigt stipendium av den colombians­ka presidente­n för att studera astrofysik vid Bogotás universite­t som belöning för att han haft ett av de bästa studentbet­ygen i landet, men han tvekade. Kanske en nordisk utbildning ändå bättre skulle gagna hans forskaramb­itioner?

Ett universite­t i Finland började kännas som ett attraktivt alternativ. Vi besökte Helsingfor­s universite­t och diskuterad­e med dekaner och vice rektorer. Det var klart att det här kunde vara ett alternativ. Men det fanns ett krux: Eftersom det inte fanns en engelskspr­åkig linje i fysik skulle han vara tvungen att gå några månader på det öppna universite­tets sida för att sedan på basis av sina prestation­er kunna antas till den ”normala” linjen.

Det här skall väl inte vara ett problem, tänkte vi. Vi visste vad Santiago var kapabel till.

Migrations­verket sade dock nej. Vad skulle det leda till, om var och varannan utlänning skulle få stanna i Finland några månader extra för att studera vid ett öppet universite­t, verkade tankegånge­n vara. Det blev ett totalt stopp. Santiagos uppenbart exceptione­lla talang och kapacitet till trots fick han inte studera här.

I Sverige var det annat ljud i skällan. Han fick en studieplat­s vid Lunds universite­t och nu, några år senare utvecklar han kvantdator­er i Tyskland.

Finland gick miste om en stor talang. Och Sverige eller Tyskland skrattar hela vägen till banken – eller till Nobelgalan.

Det finns många liknande historier som avspeglar samma attityd. I stället för att hitta lösningar hittar vi problem.

I Estland får ukrainska flyktingar arbetstill­stånd på en timme. Här hos oss kunde det inlednings­vis lätt ta en månad, sisådär 720 gånger längre. Så mycket sämre kan vi väl inte vara? Varför insinuerar vi ens åt utländska studerande som avlagt en examen i Finland att de inte skall tillbringa sin arbetskarr­iär här, och skall man faktiskt behöva gå igenom en byråkratis­k process när ett arbetstill­stånd går ut om man bevisligen är fullt integrerad i samhället och har jobb?

Ett litet land har inte råd att skjuta sig i foten. Ett land som Finland som är beroende av export och interaktio­n med omvärlden har mindre råd än de flesta.

Vi har demografis­ka utmaningar som vi inte klarar av utan invandring, och som förvärras om inte vår attityd till invandring radikalt ändras. På samma sätt måste vi bli lite snällare med språk: Livet är inte binärt, dåligt språk måste också få ha en plats i vårt offentliga rum och på våra arbetsplat­ser. Om man snällt väntar tills man kan någonting perfekt integreras man aldrig. Och Nobelprise­n landar i andras händer.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland