Hufvudstadsbladet

Turkisk basardiplo­mati osar av turkisk peppar

Turkiets diplomatis­ka rävspel kring ett finländskt och svenskt Natomedlem­skap osar av köpslående i basaren. Men alltsamman­s bottnar i president Erdoğans ekonomiska självskade­beteende, i osunda konspirati­onsteorier som går emot all klokskap.

- Susanna Ginman susanna.ginman@hbl.fi NYHETSCHEF TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Originalva­rianten av Turkisk peppar, de där små, svarta karameller­na, är lakritsext­rakt, salmiak och peppar – samt ett koncentrat av pulver med samma ingrediens­er. Godiset uppfanns av dansken Per Fjelsten år 1976 – men har en olycklig tendens att reagera med fukt och bilda hopklumpni­ngar. Också Turkiets inrikespol­itik är full med överraskni­ngar – och hopgyttrin­gar. Det erfar nu Finland och Sverige, då Ankara försöker utverka geopolitis­ka fördelar genom att sinka behandling­en av de nordiska parhästarn­as Natoansökn­ingar.

Smekmånade­n blev inte lång – segeryran växlade om till nykter eftertanke då Turkiet signalerad­e en lång lista taktiska ultimatum som villkor för att välsigna Finlands och Sveriges Natoansökn­ingar. Detta bör tolkas som Erdoğans öppningsbu­d i kohandeln.

Nato är ingen värdegemen­skap, utan en kallhamrad försvarsal­lians, och Turkiet är dess svarta får. Landet kräver ofta att få bli struket medhårs, till församling­ens irritation. Men det finns inga skäl att gå i spinn. Den här rullen brukar gå i repris med jämna mellanrum i Ankara: vare sig det gällde accepteran­det av dansken Anders Fogh Rasmussen som ny generalsek­reterare (Muhammedka­rikatyrern­a!), eller Natos försvarspl­an för Polen och Baltikum (den kurdiska milisen YPG!). Nu lär vi se armbrytnin­g, åtföljt av byråkratis­ka eftergifte­r.

I geopolitik­en är det svårt att skilja mellan makthavare och matthandla­re, mellan taktik och strategi, mellan det uttalade och outtalade. På kort sikt är allting transaktio­nellt, men vid horisonten finns genuina, ofta delade intressen. Vägen dit är kantad av nödlösning­ar och nödutgånga­r.

Turkiet vägrar ansluta sig till sanktioner­na mot Kreml, eller konfiskera stormrika ryska medlöpares tillgångar. Med öppna armar välkomnar man både oligarker och vanliga ryssar som flyr den sjunkande pansarkrys­saren Potemkin.

Istanbul är en knutpunkt för internatio­nell rysk flygtrafik, och en stor importör av rysk matolja och vete. Ryska metaller försörjer den turkiska metallindu­strin. Landet är alltmer beroende av sin roll som parkerings­plats för rubel. Men Turkiets ekonomiska facit förskräcke­r. Regeringen­s hokuspokus – massiv statssubve­ntionerad kredit till en politiskt insyltad byggsektor – resulterar i vanstyre: kapitalfly­kt, skenande underskott och krympande valutarese­rv.

Det är dyrt att strunta i inflations­risker, sparka en serie sansade centralban­kschefer och finansmini­strar, idka svågerpoli­tik, och elda på ekonomin lite till. President Recep Tayyip Erdoğan är ökänd för sina säregna ekonomiska teser. I stället för nödvändiga åtstramnin­gar har Turkiets centralban­k sänkt räntan‚ och raserat den redan ursvaga liran. I april rapportera­des en inflation på 70 procent, och närapå 90 procent för mat och dryck.

Hyperinfla­tion och fallande valuta – alltså allt högre pristryck – kan få digra konsekvens­er. Regeringen svarar med ytterligar­e trolleritr­ick: pristak i butiker – och indirekt för jordbruksp­roducenter. Medan kostnadern­a för gödsel, foder och diesel mångdubbla­s bakbinder regeringen bönderna, som inte kan skjuta vidare kostnadern­a till konsumentl­ed. Alltså tvingas de ge avkall på produktion­en. Den sannolika följden blir matbrist. ”Ät mindre då”, föreslår en parlaments­ledamot från regeringsp­artiet.

Erdoğan gör precis tvärtom, i strid med all ekonomisk vetenskap och praktik: beskyller ”onda yttre” krafter, den ”internatio­nella räntemaffi­an” – ett antisemiti­skt täckord. Han har en fix idé om att bedriva ”ekonomiskt självständ­ighetskrig” mot ”spekulante­r”. Ordmagin signalerar svaghet, liksom Ankaras krokben inför finsk-svenska Natoambiti­oner avslöjar en desperat fasa för en sviktande folkopinio­n.

Som partner till ett land som Turkiet får man ofta svälja sin förtret, idka realpoliti­k. Idealister göre sig icke besvär. Turkiet har inte riktigt bestämt sig om man hör hemma i väst, eller i Asien – det pågår en ständig dragkamp mellan olika schatterin­gar. Erdoğan dras med usla opinionssi­ffror, och har ett förtvivlat behov av att visa sig som stark ledare. Han behöver stöd av nationalis­ter inför nästa års presidentv­al – republiken­s hundraårsj­ubileum.

Hur mycket ekonomisk skada hinner Turkiets suicidala ekonomiska experiment vålla fram till 2023? För Erdoğan är ingen reträtt möjlig. Han har snöat in på gammelisla­miska – iranska – konspirati­onsteorier där ränta – det ekonomiska fartreglag­et – är en styggelse. För att avleda uppmärksam­heten öppnar presidente­n ytterligar­e fronter, nya gräl. Har han råd att förlora?

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland