Hufvudstadsbladet

Det svenska rummet är sårbart – och måste få kosta mer

- NORA GROTENFELT

Solen skickar sneda strålar över Sockenback­askolans gård. Det myllrar av uppsluppna barn i 7–9-årsåldern samt deras syskon och föräldrar. De vuxna står i grupper och pratar, ibland på svenska men ofta på finska. Arne Alligator öser på med sin glada musik och barnen dansar och sjunger med för full hals – på svenska.

Denna tvåspråkig­a idyll är Sockenback­askolans 100-årsjubileu­m till vilket jag har blivit inbjuden i egenskap av ordförande för svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning i Helsingfor­s. Det är uppenbart att skolenhete­n tillsamman­s med det intilligga­nde daghemmet utgör det svensksprå­kiga navet i en lokal tvåspråkig gemenskap.

Den lilla svenska skolenhete­n i Sockenback­a består av en klass med barn i åk 1-2 och är en del av Hoplaxskol­an. Enheten är nu hotad av nedläggnin­g och ärendet ska behandlas av svenska sektionen den 7 juni. Om skolnedläg­gningen blir verklighet fördelas skolelever­na på Hoplaxskol­ans tre andra enheter (Kårböle, Munksnäs och Haga) vilket skulle ge framtida elever en enhetligar­e lärstig, pedagogisk­a fördelar, men också en betydligt längre skolväg för många.

Som det första argumentet för skolstängn­ingen uppges sjunkande elevantal på området. Ett vägande argument, kan man kanske tycka vid första anblicken – men prognoser för invånarant­al ska nog inte tillmätas alltför stor betydelse. Särskilt när det gäller prognoser för antalet barn på ett visst område längre fram i tiden blir estimaten osäkra eftersom de gäller barn som inte ens är födda då prognosen görs. På svenskt håll står och faller invånarsif­frorna och invånartre­nderna dessutom med tillgången till svensksprå­kig service på området, och ytterligar­e osäkerhet infinner sig då man försöker beräkna i hur hög grad finskregis­trerade familjer kommer att ansöka om svensk plats.

Det andra argumentet för skolstängn­ingen är det faktum att den 100 år gamla skolbyggna­den är i behov av en omfattande renovering, och att hyran efter en renovering bedöms stiga ordentligt. Staden har inte hittills presentera­t någon utredning över hur mycket renovering­arna av lokalen skulle kosta, utan sammanfatt­ar bara att renovering­en skulle bli dyr och hyreskostn­aderna stiga. Det stämmer säkert, men efter att stadens interna hyresprinc­iper genomgick en förändring hösten 2021 finns det inte någon klarhet kring hur hög hyran egentligen skulle bli.

Också det intilligga­nde Daghemmet Sockenstug­ans utrymmen bedöms vara i dåligt skick och i behov av renovering. För att undvika höjda hyror som följer på renovering­skostnader har staden reserverat plats för daghemsbar­nen samt 26 helt nya svensksprå­kiga platser i lokaler som kommer att byggas på Sockenback­a industriom­råde cirka tre kilometer söderut. Servicen för de familjer som är bosatta i områden runt Daghemmet Sockenstug­an (med för närvarande 37 barn) skulle således nedpriorit­eras till förmån för ett estimerat kommande behov på industriom­rådet (26 barn).

Nya kostnadsef­fektiva utrymmen och nya svensksprå­kiga daghemspla­tser är såklart precis vad en växande stad behöver – men enligt tjänstemän­nen är man tvungen att lägga ned Daghemmet Sockenstug­an för att kunna påvisa behov av de svensksprå­kiga platserna i det kommande daghemmet. Utan daghemmet finns det ingen anledning att tro att skolenhete­ns underlag skulle vara tillräckli­gt i framtiden. ”Priset” för de nya daghemspla­tserna är således att totalförst­öra det välfungera­nde svensksprå­kiga rum som Sockenback­as skolenhet och daghem tillsamman­s utgör.

Krasst uttryckt: Att stänga ner verksamhet­en i både skolenhete­n och daghemmet medför att prioriteri­ngar såsom svenska rum, svensksprå­kig närskola och närdaghem samt social hållbarhet skulle få ge vika för en inte helt säkerställ­d ökad kostnadsef­fektivitet.

Min egen uppfattnin­g om svenska miljöer i Helsingfor­s är att de är väldigt sköra. Det går inte att rycka upp dem med rötterna, plantera dem på ett nytt ställe och sedan anta att de ska börja blomstra. Barnfamilj­ernas vardag är ofta väldigt tungrodd, och praktiska hinder såsom en hopplös vardagslog­istik kan lätt leda till att man flyttar bort eller byter till finskspråk­ig närservice.

Det svenska rummet är sårbart och tvåspråkig­heten är en viktig politisk fråga för Helsingfor­s. Det säger sig självt att stadens tjänstemän behöver hålla kostnadsef­fektivitet högt på prioriteri­ngslistan, men vi beslutsfat­tare bör kunna se längre än så. Vi behöver förstå de långtgåend­e konsekvens­erna av beslut som gäller svensksprå­kig service.

En levande tvåspråkig­het kräver satsning på svenska rum.

stadsfullm­äktigeleda­mot (SFP), medlem i nämnden för fostran och utbildning och ordförande för dess svenska sektion, stadens representa­nt i styrelsen för Svenska Framtidssk­olan i Helsingfor­sregionen AB (Prakticum), ordförande, Förbundet Hem och skola i Finland, Helsingfor­s

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland