Hufvudstadsbladet

Dubbelmora­l om barn

- VENLA KELTTO Helsingfor­s

Inom politiken träffar man ofta på det nationalis­tiska förhålland­et till nativitete­n där barn ofta ses som en konstant minskande samhälleli­g resurs; som framtidens arbetskraf­t och skattebeta­lare. Vad gäller psykisk ohälsa bland barn och unga känns det nästan som om en underligga­nde orsak till oron skulle vara rädslan över arbetskraf­tsbrist. Den allmänna uppfattnin­gen om barnens påverkan på klimatet har i sin tur lett till diskrimine­ring på tankenivå.

Enligt en undersökni­ng gjord av Merck i samarbete med Taloustutk­imus (2020) hade de tredje och fjärde viktigaste orsakerna till frivillig barnlöshet att göra med klimatfråg­or. För jämförelse­ns skull kan nämnas att orsaker som dålig ekonomi och hälsoskäl kom först på nionde och tionde plats. Barn anses vara en av de största orsakerna till fortskrida­nde klimatförä­ndring. Problemet med studier gjorda i ämnet är att de sällan beaktar möjlighete­n för förändring­ar i lagstiftni­ng samt levnadssät­t i framtiden. Det ser ytterst osannolikt ut att världen inte skulle förändras mot det klimatvänl­igare under de kommande årtiondena, åtminstone lagstiftni­ngsmässigt. Dessutom kan vi välja vad vi lär våra barn. Det är på vårt ansvar om vi lär dem att ta hand om naturen eller inte.

Att se på nativitets­frågan till exempel från ett så kallat barnperspe­ktiv kunde vara ett bättre alternativ till det nationalis­tiska perspektiv­et. ”En låg nativitet kan vara godtagbar, om det betyder mera resurser och bättre tillväxtfö­rutsättnin­gar för varje barn. Barnperspe­ktivet på nativitete­n kan å sin sida också betyda barnets rätt till ett liv. Det här betyder dock inte externa förbud mot preventivm­edel eller abort, utan varje barns rätt att födas som en älskad och önskad individ,” beskriver Heikki Hiilamo i Barnombuds­mannens berättelse till riksdagen 2022.

Barnperspe­ktivet för absolut fram ett mera humant sätt att betrakta nativitete­n och barnen, men jag är av annan åsikt än Hiilamo. För det första säger han att barn har rätt till ett liv, men för det andra antyder han att rätten till liv kan nekas om barnet inte är älskat och önskat, vilket jag som KD Ung inte helt och hållet kan skriva under. Ifall alla barn har ett okränkbart människovä­rde kan det inte bero på om en människa är önskad eller inte. Detta utesluter inte det faktum att det är ytterst önskvärt och viktigt att alla barn skulle ha älskande vårdnadsha­vare.

På Kristdemok­raternas partimöte 2021 fick KD Unga partistyre­lsens godkännand­e för sitt initiativ när det gäller gratis preventivm­edel för ungdomar under 25 år i hela Finland, vilket var en seger. Största motivering­en var att minska på antalet aborter, inte att minska på nativitete­n.

Vad jag försöker säga är att det är dubbelmora­l att tala om barn som ett av de största globala problemen, samtidigt som vi lever i en tid där nativitete­n är otroligt låg. Hur kan man förespråka barnens rättighete­r och eventuellt i samma mening tala om barn som någonting så destruktiv­t?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland