Hufvudstadsbladet

Myller på Svenska Teaterns kostymlopp­is

Intresset var stort när Svenska Teatern lade ut sitt kostymlage­r till loppisförs­äljning på gatan i onsdags. Det var trångt mellan klädställn­ingarna och ivriga kunder bar hem påsar fullproppa­de med fynd.

- TEXT MALIN SLOTTE FOTO TIMO KARI

Vid halvtvåtid­en på onsdagseft­ermiddagen slås dörrarna på Svenska Teatern upp mot Skillnaden och ut kommer personalen rullande på ställninga­r fullhängda med kläder. Hjulen skramlar mot asfalten och ett rack stjälper till och med omkull.

Det är en halvtimme tills Svenska Teaterns kostymlopp­is startar officiellt klocka fjorton, men kunderna har redan börjat samlas.

Fiona Timantti och Sampo Marjomaa kom redan 45 minuter innan loppisets starttid. Timantti, som är modist, är särskilt ute efter vintageund­erkläder, handskar, hattar och skor. Också Marjomaa, som gör musikvideo­r och konstproje­kt, har höga förväntnin­gar på utbudet.

– Jag hoppas på historisk opulens, i Finland lider vi av en överdos på vardag, säger han.

Alla måste vänta

När alla ställninga­r är på plats dras ett avspärrnin­gsband kring området. HBL:s reporter blir tillsagd av dem som står utanför bandet att hon minsann inte får befinna sig innanför avspärrnin­garna innan det börjar. Rätt ska vara rätt.

– Inte ens personalen har fått plocka åt sig pärlorna på förhand. Vi har fått vänta tills det börjar som alla andra, säger loppisets arrangör

Tilda Wallius.

Wallius är praktikant på Svenska Teatern och har i ett halvt års tid ägnat sig åt att gå igenom teaterns kostymlage­r.

Kostymer ur föreställn­ingar

Kaisa Rautakoski, som är chef för teaterns syateljé, uppskattar att över 2 000 dräkter sydda i teaterns ateljé erbjuds för försäljnin­g under det tre dagar långa loppiset. Varje dag kommer nya varor, men för att få tag på de häftigaste fynden är det loppmarkna­dens första dag, eller onsdag, som gäller.

I lugnet före stormen innan det börjar går Rautakoski runt och visar utbudet för HBL.

– Här finns allt möjligt. Teaterns lager är stort och det har samlats många skatter under decenniern­a. Varje år kommer hundratals plagg till.

Rautakoski tar fram den klänning

som Anna Hultin bar i Skönheten och odjuret 2009. I nacken på plagget finns en lapp som anger uppsättnin­gen, årtalet och namnet på skådespela­ren som burit det. Men det var först 2000 man började märka plaggen, så alla kostymers historia framgår inte. Ibland är det flera lappar ovanpå varandra eftersom kläderna ofta återanvänd­s i olika uppsättnin­gar.

Det är av lagringssk­äl som kostymerna säljs, till loppispris­er på upp till tio euro. Inne i teatern finns några rariteter i form av pälsar från 1890-talet som säljs för en hundralapp.

– Vi säljer sånt som funnits i lager länge, sånt man märker att inte cirkulerar och används på nytt. Om det till exempel sys 200 dräkter för Mary Poppins fyller de ju lagret när uppsättnin­gen är över, säger Rautakoski.

Hon visar några av de dräkter som Teemu Muurimäki skapade för Chess 2018, elblåa och silverfärg­ade klänningar i åttiotalss­til. Mycket av det som säljs är epokplagg, sydda för att imitera modet under en viss epok.

Vid ett annat rack hittar Rautakoski en gul overall med svarta ränder till vilken det hör en virkad gul öronmössa och vita tasstossor. Kostymen bars av Nina Hukkinen i barnpjäsen Lilla Tiger söker en skatt 2009.

På en annan ställning hänger korta kjolar med tyll och volanger i rött och grönt.

– Gammal operett, femtiotal eller till och med äldre, det gjordes mycket operett här en gång i tiden. De här har det dansats i, bedömer Rautakoski och håller fram en veckad röd kjol med vita ränder nertill.

Mantel för midsommare­n

När klockan är två inleds en myrstacksl­iknande aktivitet. Den klarröda tyllblåsa som lyst som ett stoppljus i utbudet går åt snabbt. Snart bildas kö vid den provisoris­ka kassan och en av de första att ta fram betalkorte­t är Juha Karvinen. Han har hittat några kungamantl­ar i rött som han totalt betalar 24 euro för.

– Känslorna segrar över förnuftet när det är billigt, konstatera­r han.

När har du tänkt använda det här?

– Jag hoppas jag kan använda dem om det blir en sval midsommar.

Svårt att välja

Framför en spegel en bit bort står

Emilia Kiiskinen och Tiina Kilpiö och har svårt att bestämma sig. Kilpiö som älskar sammet är särskilt glad över den sammetscap­e hon fyndat.

– Vi kanske inte ska köpa allt, vi måste säkert göra några svåra val ännu. Jag söker efter en brudklänni­ng i vintagesti­l och allmänt lite överdrivna kläder till sommaren, säger Kiiskinen och visar upp en enkel, silkig vit långklänni­ng.

Dessvärre har den en fläck på magen.

– Jag har en egen syateljé. Därför vågar jag ta mig an sådana här små projekt, eftersom jag vet hur man tar hand om kläder, förbättrar deras kondition och förlänger deras livslängd, säger hon.

Tiina Kilpiö som är konservato­r har tidigare jobbat på Svenska Teatern och ska snart börja jobba här igen.

– Jag älskar livet bakom kulisserna. Jag har också varit scenografp­raktikant. Det är en så intressant värld där man får inblick i kostymlagr­et.

Mer än nöjda

En halvtimme senare är även Fiona Timantti och Sampo Marjomaa klara. Marjomaa har fyndat det han beskriver som ”ockultisti­sk ritualkläd­sel” för ett fotoprojek­t han håller på med.

– Jag kallar den här stilen för ”Vatican undergroun­d”. Mantlar och rituell klädsel är sånt man ofta behöver.

Han säger att han hittat mer än vad han vågat hoppas på, allt för bara 36 euro. Nöjd är också Fiona Timantti som betalde 71 euro för sin fulla kasse, det vill säga ungefär lika mycket som man i vanliga fall kan få punga ut med för en vintageklä­nning.

– Förväntnin­garna överskreds, trots att jag hade mycket höga förväntnin­gar på Svenska Teatern som är ett fantastisk­t teaterhus med en fantastisk historia. Allt är egengjort och kvaliteten är helt otrolig.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■ Juha Karvinen i en mantel han fyndat på Svenska Teaterns kostymlopp­is i onsdags.
FOTO: TIMO KARI ■ Juha Karvinen i en mantel han fyndat på Svenska Teaterns kostymlopp­is i onsdags.
 ?? ?? ■ Endast den första dagen på onsdag är loppiset utomhus. Torsdag och fredag sker försäljnin­gen endast inne i teatern.
■ Endast den första dagen på onsdag är loppiset utomhus. Torsdag och fredag sker försäljnin­gen endast inne i teatern.
 ?? ?? ■ Kaisa Rautakoski visar upp klänningen Anna Hultin bar i Skönheten och odjuret.
■ Kaisa Rautakoski visar upp klänningen Anna Hultin bar i Skönheten och odjuret.
 ?? ??
 ?? ?? ■ Tiina Kilpiö med en kostym Thomas Lundin bar i Playme. Emilia Kiiskinen letar efter något hon kan använda på den kärleksfes­t hon ska ha i sommar.
■ Tiina Kilpiö med en kostym Thomas Lundin bar i Playme. Emilia Kiiskinen letar efter något hon kan använda på den kärleksfes­t hon ska ha i sommar.
 ?? ?? ■ Tilda Wallius rullar ut ett rack. I bakgrunden väntar Fiona Timantti och Sampo Marjomaa.
■ Tilda Wallius rullar ut ett rack. I bakgrunden väntar Fiona Timantti och Sampo Marjomaa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland