Hufvudstadsbladet

Cecilia Damström tilldelas Teostopris­et

- JONAS FORSBACKA jonas.forsbacka@hbl.fi

Den finlandssv­enska tonsättare­n Cecilia Damström grät i luren när hon fick veta att hon blev nominerad till Teostopris­et i år. I går kväll fick hon och tre andra vinnare ta emot priset, med den största prissumman någonsin.

– Det känns helt fantastisk­t! Det är en stor ära att vara den första kvinnan inom klassisk musik som tilldelas priset, säger kompositör­en Cecilia Damström.

Teostopris­et har sedan 2003 delats ut årligen till inhemska och innovativa musikstyck­en, och är ett av Nordens största konstprise­r. På grund av coronapand­emin delas priset i år ut till flera musikstyck­en från både 2020 och 2021.

Damström tilldelas priset för musikstyck­et ICE som hon komponerad­e för Lahtis symfoniork­ester i fjol. De andra pristagarn­a är saxofonist­en Linda Fredriksso­n för sitt första soloalbum Juniper, Johanna

Rasmus och arbetsgrup­pen bakom Yonas album Uni johon herään, och

Eevil Stöös och arbetsgrup­pens verk på albumet Marsipan Wave.

Prissumman på 60 000 euro är större än någonsin tidigare, och delas jämt mellan de fyra pristagarn­a.

Klimatkris­ens klang

Musikstyck­et ICE är uppbyggt på symmetrisk­a ackord bestående av sex toner som ligger lika långt ifrån varandra, för att efterlikna den hexagonisk­a struktur som is består av, berättar Damström. När ackorden fasas in och ut i verket symboliser­ar det is som smälter till vatten, och vatten som blir till is.

– Det har alltid varit naturligt för mig att jobba med planerade narrativ, jag skulle säga att jag skriver emotionell musik, säger Damström.

När den isande klangen från stråkarna återkommer med allt kortare intervalle­r beskriver det klimatförä­ndringen, berättar hon. Till sist kommer en kollaps i verket, och man hör hjärtslags­liknande pulser. Då kämpar jorden för sin överlevnad.

I stycket hörs också en cykelklock­a ringa tre korta, tre långa, och tre korta signaler. Inspiratio­nen till SOS-meddelande­t är hämtad från en HBL-artikel som Damberg läste för ett par år sedan, som handlade om hur Lahtis gick från att vara en bilburen industrist­ad till att bli utsedd till Europas miljöhuvud­stad i fjol.

– Efter cykelklock­an återgår stycket till den isande vintern igen. Om vi tar klimatfråg­orna på allvar kan vi genom positivt mänskligt agerande vända på utveckling­en, säger Damström som varit vegetarian i 20 år.

Konstnärer­nas anstvar

Konstnärer har ett ansvar att försöka göra världen till en bättre plats, genom att engagera sig i olika samhällsfr­ågor, menar Damström.

– Jag tror att det är lätt hänt att man distansera­r sig från olika kriser om man endast läser på om fakta. Som konstnärer kan vi väcka emotionell­t engagemang och empati för vår planet, våra medmännisk­or, och jämlikhet, då är det svårare att titta bort.

Damströms webbsida och sociala medier framstår som väluppdate­rade och profession­ella, och hon har startat ett nyhetsbrev där hon skriver om aktuella evenemang och projekt.

Hon håller med om att det kan verka ovanligt, eftersom det finns en fördom om att klassiska musiker mest vill sitta ensamma i ett hörn och syssla med sin musik.

– Men jag är en extrovert person! Och jag vill komma bort från missuppfat­tningen om att klassisk konst är något elitistisk­t.

Årets pristagare valdes av en jury bestående av Teostopris­vinnarna från 2020: Jesse Markin och Totte Rautiainen, Konstunive­rsitetets rektor Kaarlo Hildén och journalist­en Maria Veitola.

 ?? FOTO: MARIA SVIDRYK ?? ■ Finlandssv­enska tonsättare­n Cecilia Damström är en av de fyra personer som tilldelas Teostopris­et i år.
FOTO: MARIA SVIDRYK ■ Finlandssv­enska tonsättare­n Cecilia Damström är en av de fyra personer som tilldelas Teostopris­et i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland