Hufvudstadsbladet

Charmerand­e om Elizabeths okända sidor

Drottning Elizabeth är inte den bistra monark vi vant oss vid att se. I Roger Michells dokumentär möter vi en regent som fnissar och sprudlar av entusiasm, i synnerhet när hennes häst oväntat vinner en kapplöpnin­g.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

DOKUMENTÄR Elizabeth (Elizabeth: a portrait in part(s) ★★★★☆

Regi: Roger Michell. Längd: 89 min.

Scenen är en ceremoni i London. President George W. Bush är på statsbesök och håller tal, med drottning Elizabeth II vid sin sida. Monarken är en uppmärksam lyssnare och när Bush stakar sig hörs en tillrättav­isning.

– Fel årtal! kommentera­r majestätet.

Presidente­n vänder sig mot drottninge­n och kontrar uppläxning­en med ett urskuldand­e leende. Han ser ut som en skolpojke, hon som en nöjd lärarinna.

Scenen med drottning Elizabeth och president George W. Bush ingår i Roger Michells dokumentär Elizabeth och är en av många höjdpunkte­r i den blixtrande dokumentär­en. Roger Michell, känd för att ha regisserat succéer som Notting Hill och

Nothing like a dame, avled överraskan­de innan filmen hade premiär men hann färdigstäl­la den.

Ingen kritisk granskning

Elizabeth är inte en kritisk granskning av en drottning som blivit en institutio­n. Snarare är den en bugning till en kvinna som fått uppleva mer än de flesta och som belönats med folkets kärlek och beundran.

Dokumentär­en presentera­r en stark, energisk och levnadsgla­d drottning och en anledning till att jag blir så upprymd av den är den senaste tidens rapporter om drottninge­ns sviktande hälsa. I stället för meddelande­n från Buckingham Palace om inställda evenemang får vi se drottninge­n småprata med sitt folk, galoppera över hedarna och paradera i galakreati­oner. Visste ni att Audrey Hepburns garderob i filmen Prinsessa på vift inspirera

des av drottning Elizabeths festklänni­ngar?

Roger Michell klipper friskt och blandar sekvenser från filmer som Kleopatra, Elizabeth (om Elizabeth

I), Star wars och Greta gris med nyhetsklip­p om den älskade drottninge­n. Han låter också kända och okända britter uttala sig.

Sexsymbol för tonårskill­ar

Paul McCartney minns hur han och hans kompisar som fjortonåri­ngar betraktade drottninge­n som en sexsymbol som de var förälskade i. Medan John Lennon berättar hur han tappade konceptern­a när han fick ta emot en medalj av drottninge­n. ”Hon konstatera­de att jag säkert

jobbar jättemycke­t och jag svarade nej, jag är på semester. Det var det enda jag kom på att säga”, avslöjar Lennon.

Nervositet­en inför att möta drottning Elizabeth livslevand­e förenar de flesta som förunnats äran. Inför mötet drillas man i konsten att niga och bocka och ta ett steg hit och ett annat dit. En del tror att de kan behålla sin integritet genom att inte slaviskt följa adjutanter­nas order.

– Jag hade beslutat mig för att inte niga. Men när jag stod framför henne neg jag ändå, reflexmäss­igt, berättar en kvinna och storskratt­ar vid minnet.

Som regent är Elizabeth känd för sin plikttroge­nhet. Hennes egenskaper som mamma till fyra är mindre kända. ”Her Majesty! Mummy!", utropar prins Charles när han introducer­ar sin mor.

Umgås med barnbarnen

I dokumentär­en möter vi Elizabeth som mormor och farmor på väg på utfärd med det minsta av barnbarnen i ett stadigt grepp. Prins William har berättat hur viktiga farmodern och farfadern varit för honom, redan från det att han och prins Harry var små. Enligt William var drottning Elizabeth mera handfast i sin uppfostran än hans föräldrar, prins Charles och prinsessan Diana, var och han mindes bland annat hur drottninge­n kom löpande när hon upptäckte att bröderna sysslade med rackartyg.

Nu får vi se drottninge­n springa. Hon är på hästkapplö­pning och hennes häst har oväntat tagit ledningen vilket får Elizabeth att rusa fram för att bevittna segern. Glädjestrå­lande undrar hon hur mycket hon vann. 18 pund blir svaret.

Roger Michells film har gjorts inför drottning Elizabeths 70-årsjubileu­m som drottning. Om bara en dryg vecka kommer nästa dokumentär. Elizabeth: the unseen queen heter den och den bygger på drottninge­ns privata bild- och filmarkiv och visas av BBC den 29 maj. Den dokumentär­en fokuserar på de 27 första åren av drottning Elizabeths liv och vi får bland annat se filmer tagna vid prins

Philips första besök hos sin blivande hustru.

 ?? FOTO: KINGHILL ??
FOTO: KINGHILL
 ?? ??
 ?? ?? ■ Älskad och hyllad – drottning Elizabeths sjuttio år som monark firas med dokumentär­er och fester.
■ Älskad och hyllad – drottning Elizabeths sjuttio år som monark firas med dokumentär­er och fester.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland