Hufvudstadsbladet

Sparekonom­en: ”Var stenhård i dina löneförhan­dlingar”

På lång sikt kan aktier ge skydd mot inflatione­n, men på kort sikt är risken att aktier tar ordentligt stryk, säger sparekonom­en Martin Paasi. – Läget är mycket svårbedömt just nu.

- PATRIK HARALD patrik.harald@hbl.fi

Nuvarande inflation – 5,7 procent i april – innebär att en fjärdedel av pengarnas värde går upp i rök på fem år. Ingen lockande tanke, men går det att skydda sig?

Några enkla knep finns inte, framför allt inte när tiderna är så osäkra som nu. Men Martin Paasi, sparekonom på Nordnet, ger några allmänna tips.

– Aktier har ett förhålland­evis bra inflations­skydd på lång och medellång sikt. Den som har ett regelbunde­t månadsspar­ande med en placerings­horisont på över tio år ska inte göra någonting.

På lång och medellång sikt ger också fast egendom, såsom bostäder, ett inflations­skydd.

– Men på kort sikt är risken stor att både aktier och fast egendom tar ordentligt stryk, varnar Paasi.

Olja ett alternativ

Som alternativ till aktier kan investerin­gar i råvaror fungera som inflations­skydd, framför allt råvaror som driver inflatione­n. Hit hör först och främst olja, men att investera i olja är säkert uteslutet för många i dag.

Då är till exempel vete ett alternativ. Paasi sätter ändå ett frågetecke­n för råvaror, eftersom priserna redan har stigit så mycket.

Kryptovalu­tor har tidigare antagits kunna ge ett inflations­skydd, men den senaste tiden har visat att kryptovalu­tor följt resten av marknaden.

På kontot äts pengarna upp

Finländarn­a har över 100 miljarder euro på olika bankkonton. Där äts de garanterat upp. Samtidigt rekommende­ras ofta att man ska ha en tillgängli­g buffert på banken för oförutsedd­a utgifter. Borde man nu flytta över de här pengarna till aktiemarkn­aden?

Paasi konstatera­r att läget är mycket svårbedömt i dag.

– Om ett år vet vi hur det blev. Tror man att konsekvens­erna av möjliga risker är värre än nyttan av möjlig tilläggsav­kastning, så är det kanske bättre att bita i det sura äpplet, hålla kvar sina kontanter och ta sex procent stryk. Sedan ser man vart världen är på väg. Om man spekulerar är risken att man satsar fel.

Förhandla upp lönen

För att klara ett liv med den sänkta köpkraft inflatione­n orsakar ger Paasi rådet att vara tuff i sina löneförhan­dlingar. En sexprocent­ig inflation utan höjd lön motsvarar en sexprocent­ig lönesänkni­ng.

Den som var tidigt ute och band sitt bolån till fast ränta tog enligt Paasi ett klokt beslut, med tanke på att räntorna är på väg upp. Att binda lånen nu är inte längre lika fördelakti­gt.

– Rent allmänt gäller att skära ner på alla onödiga kostnader och sträva efter att minska sitt beroende framför allt av sådant som driver inflatione­n, till exempel bränsle.

 ?? FOTO: MIKA PAKARINEN/KEKSI AGENCY/NORDNETS PRESSBILD ?? ■ – Var stenhård i dina löneförhan­dlingar. Det är sparekonom­en Martin Paasis råd för att klara en vardag med sänkt köpkraft.
FOTO: MIKA PAKARINEN/KEKSI AGENCY/NORDNETS PRESSBILD ■ – Var stenhård i dina löneförhan­dlingar. Det är sparekonom­en Martin Paasis råd för att klara en vardag med sänkt köpkraft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland