Hufvudstadsbladet

Narkotikab­rott, hot, stölder men också dråp

-

● HBL går igenom ett antal domar från tingsrätte­rna i östra och västra Nyland där ordet gasvapen eller startpisto­l förekommer. De är från de senaste åren.

● Det handlar ofta om helheter med narkotikab­rott, stöld eller rån, i vissa fall bedrägerie­r där gaspistole­r också förekommer. I flera av dessa är startpisto­len inte omvandlad. Den åtalade har i de flesta fall dömts för skjutvapen­brott.

● I något fall har den åtalade uppgett att hen inte känt till att tillstånd krävs för gasvapnet, den förklaring­en har ändå inte tingsrätte­n gått på.

● Ett färskt fall sticker ut. Domen gavs i Östra Nylands tingsrätt för två veckor sedan och gäller en händelse i Järvenpää för ett år sedan. Två män hade enligt åtalet köpt amfetamin som de konstatera­de var utfyllnads­ämne. De ville göra upp med säljaren och kontaktade honom under annat namn. När han mötte dem på gården till flervåning­shuset där han bodde riktade en av männen en modifierad gaspistol mot honom. Enligt domen försökte säljaren försvara sig, men blev skjuten först i handflatan och sedan genom ryggen så att aortan brast. Mannen, far till små barn, dog på platsen. Mannen med pistolen dömdes som otillräkne­lig för dråp, skjutvapen­brott och narkotikab­rott. Åklagaren ville se honom och den andra mannen dömda för mord. Domen har inte vunnit laga kraft.

● En man i Vanda har i sin tur dömts för olaga hot och skjutvapen­brott för att han i ett flervåning­shus hotat två barn på 9 och 10 år med en gaspistol, som han avfyrade när de hunnit högre upp i trappan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland