Hufvudstadsbladet

De Gröna backar om slopat söndagstil­lägg

- INGEMO LINDROOS

Efter en häftig debatt i offentligh­eten beslutade De Gröna att inte anta linjen att slopa söndagstil­lägget för arbetstaga­re, som stod på förslag. Partiet vill också arbeta för att mataffärer­na ska få rätt att sälja vin.

De Gröna behandlade frågorna i samband med det nya politiska programmet på sin kongress i Joensuu. I går berättade partiets vikarieran­de ordförande Iiris Suomela att tanken med förslaget om att slopa söndagstil­lägget var att kaféer och restaurang­er skulle hålla mer öppet på söndagar. En orsak till att många ställen håller stängt är att det är dyrt att ha arbetskraf­t på söndagar, på grund av dubbel lön.

Företagare som är nära anknutna till partiet lobbade inför beslutet för ett flexiblare arbetsliv, men kritiken på de sociala medierna var omfattande. Bland andra Tehys ordförande Millariikk­a Rytkönen har kommit med hård kritik mot att man skulle slopa helg- och söndagsers­ättningen.

De Grönas kongress beslutade till slut att rösta ner det ursprungli­ga förslaget.

– Just nu var det inte realistisk­t att driva den här frågan. Det var ett väldigt ambitiöst förslag med tanke på hur arbetsmark­naden sköts i Finland. Vi ska se hur vi kan stödja restaurang­branschen på andra sätt, säger Suomela.

De Gröna hade önskat att arbetsmark­nadsparter­na och staten skulle reformera systemet tillsamman­s, utan att sänka den allmänna lönenivån för arbetstaga­rna.

Partiet bekräftade med bred majoritet den linje som partiet antog i fjol, om att arbeta för legaliseri­ng av cannabis, inom ramen för en reglerad försäljnin­g. De Gröna gav också grönt ljus till försäljnin­g av drycker som har en alkoholhal­t på högst 15,5 procent, det vill säga vin, i mataffärer­na.

– Det var en knapp majoritet som röstade för förslaget. Det är en fråga som ofta har debatterat­s i vårt parti. Men jag vill betona att vi samtidigt arbetar för att minimera skadorna av alkoholbru­k, säger Jenni Pitko, ordförande för berednings­utskottet.

 ?? FOTO: LARI LIEVONEN/LEHTIKUVA ?? ■ De Gröna tog till sig av reaktioner­na mot att slopa söndagstil­lägget. – Det var inte realistisk­t att göra det nu, och vi vill påpeka att vi hela tiden har önskat att löntagarna får behålla sin inkomstniv­å, sade Iiris Suomela till medierna på kongressen.
FOTO: LARI LIEVONEN/LEHTIKUVA ■ De Gröna tog till sig av reaktioner­na mot att slopa söndagstil­lägget. – Det var inte realistisk­t att göra det nu, och vi vill påpeka att vi hela tiden har önskat att löntagarna får behålla sin inkomstniv­å, sade Iiris Suomela till medierna på kongressen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland