Hufvudstadsbladet

Putin söker FN-stöd i Afrika

Sedan Ryssland först gick in i Ukraina 2014 – och utsattes för omvärldens sanktioner – har den ryska närvaron i Afrika exploderat.

- SOPHIE TANHA/TT

Ryska legosoldat­er finns i dag i ett 20-tal afrikanska länder, där de hjälper regimer slå ned motstånd i utbyte mot diplomatis­k lojalitet och lukrativa gruvtillst­ånd.

En global dragkamp utspelar sig återigen om Afrika.

I takt med att kontinente­n får en viktigare roll på den internatio­nella scenen, med sin naturresur­srikedom, unga befolkning och växande medelklass blickar andra aktörer än de gamla kolonialma­kterna ditåt.

Storbritan­nien och Frankrike har fått konkurrens från främst Kina, men även Ryssland som gick in i en ny charmoffen­siv när president Vladimir Putin återkom till presidentp­osten 2012.

Enligt Jakob Hedenskog, analytiker och Rysslandsk­ännare vid Utrikespol­itiska institutet (UI) i Sverige, bör allt Ryssland gör i internatio­nellt hänseende ses utifrån ett stormaktst­änk.

– Ryssland vill utmana USA och västmakter­na på olika arenor. Det spelar ingen roll om det är i Ukraina och Europa, Syrien och Mellanöste­rn eller i Afrika, säger han.

Sovjetisk grogrund

Efter att Ryssland straffades med sanktioner till följd av den olagliga annekterin­gen av Krimhalvön 2014 trappades försöken att hitta nya marknader upp ytterligar­e.

Strategin kulminerad­e med ett rysk-afrikanskt toppmöte i Sotji 2019. I höst ska ett sådant hållas igen, den här gången i S:t Petersburg. Många länder som Ryssland nu försöker smörja hade en nära relation till Sovjetunio­nen. Fram till nyligen hade en stor del av den politiska eliten i flera afrikanska stater till och med utbildats i Sovjetunio­nen.

– Det finns redan en grund att bygga på för Ryssland. Man spelar på att Ryssland inte var en kolonialma­kt i Afrika, att Sovjetunio­nen stödde antikoloni­ala rörelser och hade ”socialisti­ska broderländ­er”, säger Hedenskog.

Efter Sovjetunio­nens fall tynade det ryska engagemang­et på den afrikanska kontinente­n i stort sett bort. Men på senare år har Ryssland plockat upp bollen igen.

Många afrikanska länder är rika på naturresur­ser, men samtidigt fattiga och instabila. Ryssland utnyttjar enligt Hedenskog dessa länders svagheter och interna motsättnin­gar.

I motsats till västländer ställer Ryssland inga krav på att länderna ska styras demokratis­kt eller följa mänskliga rättighete­r. I stället hjälper man – ofta med privata militära styrkor som till exempel den ökända Wagnergrup­pen – diktatorer och auktoritär­a ledare att bekämpa både terroriste­r och demokratis­kt sinnade opposition­sgrupper.

– Det gör man förstås för att vinna inflytande bland det styrande politiska skiktet, säger Priyal Singh, forskare knuten till den afrikanska tankesmedj­an Institute for Security Studies (ISS), med bas i Sydafrika.

Tillgång till gruvor

Ryska privata militärsty­rkor beräknas de senaste åren ha varit närvarande i ett tiotal länder tvärsöver kontinente­n. Grupperna fungerar som en inofficiel­l förlängd arm för Kreml och ett slags specialför­band för den ryska militärens underrätte­lseverksam­het, även om deras blotta existens förnekas av Ryssland.

Enligt Singh innebär den ryska militära närvaron ökad stabilitet för ländernas nuvarande styren.

Förutom ryskt inflytande bland de afrikanska ledarna finns även mer direkta vinster att göra. Bolag knutna till oligarken Jevgenij Prigozjin, som sägs vara den ökända Wagnergrup­pens främsta finansiär med nära band till Putin, har till exempel fått tillåtelse att bryta guld och diamanter i gruvor i Sudan och Centralafr­ikanska republiken, enligt västerländ­ska underrätte­lser.

Ryska staten har också varit engagerad i mineral- och energiutvi­nningsproj­ekt i en rad afrikanska länder. En lång rad militära samarbetsa­vtal om allt från vapenhande­l till gemensamma övningar och ”militärtek­niska samarbeten” har även slutits med över 30 länder.

Afrikas handel med Ryssland är relativt liten jämfört med den med aktörer som Kina och EU. Men det finns ett fält där Ryssland dominerar: vapen. Nästan hälften (49 procent) av kontinente­ns vapenimpor­t mellan 2015 och 2019 kom från Ryssland, enligt det internatio­nella fredsforsk­ningsinsti­tutet Sipri.

Påverkar FN-omröstning­ar

Den ryska charmoffen­siven sedan 2010-talet har redan fått realpoliti­sk utväxling.

När FN:s generalför­samling den 2 mars i år röstade om en resolution som fördömde Ryssland för landets krig mot Ukraina röstade endast 28 av Afrikas 54 stater för resolution­en, vilket kan tyckas uppseendev­äckande i ljuset av västmakter­nas enighet i fördömande­t av den ryska invasionen.

Månaden därpå var dissonanse­n med västvärlde­n ännu tydligare. När generalför­samlingen i april röstade om att utesluta Ryssland ur FN:s människorä­ttsråd med anledning av kriget och potentiell­a krigsbrott röstade nio afrikanska länder till förmån för Ryssland. 24 lade ned sin röst, och 11 afrikanska stater var frånvarand­e.

– Afrika har ju 54 medlemslän­der som Ryssland försöker bearbeta, tre platser i säkerhetsr­ådet är vigda åt Afrika. Det är viktigt för Ryssland att få deras stöd i sin konflikt med västvärlde­n, säger Jakob Hedenskog.

 ?? FOTO: TT-AP ?? ■ Demonstrat­ion mot Frankrike och för Ryssland i västafrika­nska Mali 2020.
FOTO: TT-AP ■ Demonstrat­ion mot Frankrike och för Ryssland i västafrika­nska Mali 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland