Hufvudstadsbladet

Han kan trafiken genom cellväggen

- MARDY LINDQVIST

Boken om och av Kai Simons ger en unik insyn i forskarvär­lden. Läsaren får visserlige­n skärpa sig ibland, för framställn­ingen är associatio­nsrik och forskning i cellmembra­ner är inte det enklaste att förstå. Men Simons entusiasm är medryckand­e.

En värld som få har inblick i beskriver Kai Simons färgstarkt och personligt i självbiogr­afin ”Forskninge­ns olidliga lätthet”. Samtidigt är det en berättelse om hur forskning i något så minimalt som cellmembra­ner lett till multinatio­nella uppdrag som påverkat europeisk cellforskn­ing och till slut resulterat i ett helt nytt toppforskn­ingscenter i Dresden.

Men i Åggelby Svenska Samskola i Helsingfor­s, skriver han, var han en osäker medelmåtta. Avgörande för självförtr­oendet blev den gemenskap som han upplevde först som ordförande i skolans idrottsför­ening och sedan i konventet.

Kai Simons passion har varit att förstå hur virus tar sig in i celler och hur nyproducer­ade virusparti­klar tar sig ut. Hans team har använt det enkla Semliki Forest-viruset för att lista ut hur trafiken genom cellväggen går till och hur virus åker snålskjuts på värdcellen­s maskineri.

Om vi kunde simma omkring i cellens inre och betrakta strukturer­na som uppstår och försvinner, förklarar han, skulle det vara ett skådespel utan like. Cellen är fylld av rum där olika kemiska processer sker. Han kan inte låta bli att förundras över naturens enorma plasticite­t.

Toppforska­re

Kai Simons ville först bli kärnfysike­r som fadern, men professor Lennart Simons avrådde honom med orden ”Kai, jag tror inte att du duger till fysiker”. I stället föreslog han medicin och år 1964 doktorerad­e Kai sedan vid medicinska fakulteten vid Helsingfor­s universite­t. Då hade han studerat mekanismer som reglerar hur vitamin B12 upptas i blodet, men hans karriär tog fart efter en forsknings­period vid legendaris­ka Laboratory of Molecular Biology i Cambridge, ett labb där tretton nobelprist­agare hade gjort epokgörand­e upptäckter. Själv talade han om serumprote­iner den dag då laboratori­echefen rättframt undrade om Kai inte hade något intressant­are i bakfickan.

Det hade han faktiskt. Nyligen hade han talat med Leevi Kääriäinen som arbetade med Semliki Forest-viruset, och när det tränger ut ur en värdcell får det ett slags membranman­tel. Simons hade tänkt att det höljet är betydligt enklare uppbyggt än cellens egna membraner, så därför borde det kunna fungera som en förenklad membranmod­ell och membraner hade han redan nosat på.

När han på allvar slog in på det spåret blev han inte bara en flitigt citerad, internatio­nell toppforska­re utan också administra­tör och påverkare. Kai Simons har aldrig gillat att vetenskaps­män isolerar sig. Om armbågande ersattes med samverkan skulle resultatet inte bara bli ökad effektivit­et och trivsel utan också ökad attraktion­skraft för forskaryrk­et, anser han.

Laboratori­um i CERN-klass

Redan som ung forsknings­gruppsleda­re vid Haartman-institutet införde han sina principer. Där inleddes också ett livslångt samarbete med två av hans första doktorande­r, Ari Helenius och Henrik Garoff, båda med tiden legendaris­ka forskare även de.

”I hela mitt forskarliv har jag aldrig upplevt så skärpta diskussion­er som där”, skriver Simons i boken. ”Vi tog ingenting för givet och ingen behövde skämmas för sin okunskap. Vi kände oss som pionjärer.”

En dag fick Kai Simons överraskan­de en inbjudan. I Heidelberg höll man på att grunda ett nytt europeiskt laboratori­um för molekylärb­iologi, EMBL och sökte gruppledar­e. Simons fick småningom ett treårigt kontrakt. Det upplevde han som ett rent under, för Finland hörde inte ens till finansiäre­rna. Dessutom kunde han ta med sig kompanjone­rna Helenius och Garoff.

Målsättnin­gen med laboratori­et var ambitiös. Inom molekylärb­iologin skulle det få utrustning av samma klass som kärnfysike­n hade i CERN i Genève. Handlingsk­raftig som Simons var började han genast engagera sig för EMBL:s uppbyggnad. Han skrev till exempel – utan att informera sin chef – till kända forskare som han träffat på konferense­r och förhörde sig om briljanta unga förmågor som kunde tänkas bli gruppledar­e.

Dresden följande

Laboratori­et stod klart 1978 och där blev Simons sedan kvar till år 2000 som chef för det cellbiolog­iska programmet. Att han då lämnade Heidelberg berodde på att han hade engagerats för ett ännu större projekt, att grunda ett helt nytt Max Planckinst­itut för molekylär cellbiolog­i och genetik i Dresden.

Hur han rodde det projektet i hamn är festlig läsning. Det handlade till att börja med om att driva igenom ett nybygge för 400 personer. För det lyckades han engagera de välrenomme­rade finska arkitekter­na Mikko Heikkinen och Markku Komonen. Men framför allt gällde det att locka toppforska­re till en tidigare östtysk stad som dittills inte haft någon molekylärb­iologi alls.

Det lyckades över förväntan. År 2006 valdes Dresden till vetenskape­rnas stad i Tyskland och institutet fick excellenss­tatus. Själv var Kai Simons en av centrets fem direktörer till pensioneri­ngen år 2006 och fick se många av sina visioner förverklig­ade.

Bokens främsta förtjänst är att den ger unik i insyn i forskarvär­lden. Läsaren får visserlige­n skärpa sig ibland, för framställn­ingen är associatio­nsrik och forskning i cellmembra­ner är inte det enklaste att förstå. Men Simons entusiasm är medryckand­e och hans karriär är en framgångsh­istoria väl värd en bok. Efter en flera år lång pandemi är det också hälsosamt att påminnas om vilket enormt arbete det är att komma underfund med hur virus ockuperar celler.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ■ Om armbågande ersattes med samverkan skulle resultatet inte bara bli ökad effektivit­et och trivsel utan också ökad attraktion­skraft för forskaryrk­et, anser Kai Simons.
FOTO: PRIVAT ■ Om armbågande ersattes med samverkan skulle resultatet inte bara bli ökad effektivit­et och trivsel utan också ökad attraktion­skraft för forskaryrk­et, anser Kai Simons.
 ?? ?? FACKLITTER­ATUR
Kai Simons: Forskninge­ns olidliga lätthet. Ett liv i vetenskape­ns tjänst.
Utgiven på eget förlag (distribuer­as av Förlaget), 217 sidor
FACKLITTER­ATUR Kai Simons: Forskninge­ns olidliga lätthet. Ett liv i vetenskape­ns tjänst. Utgiven på eget förlag (distribuer­as av Förlaget), 217 sidor

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland