Hufvudstadsbladet

När jag åt lunch med kungafamil­jen

Ni tror ju att rubriken är lögn, båg och bedrägeri, men den håller streck.

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

Varje korrespond­ent

som är stationera­d i Stockholm har vissa namn på sin lista över personer som borde intervjuas. Alla i Abba samtidigt, Zlatan Ibrahimoví­c, Greta Thunberg, Thåström, en djupinterv­ju med Magdalena Andersson eller Ulf Kristersso­n. Eller den okrönte barnboksku­ngen Martin Widmark, han med LasseMajas detektivby­rå. Eller skådespela­re som Mikael Persbrandt eller Noomi Rapace. Listan kan bli och är lång. Med jämna mellanrum går det ut mejl till dem på listan. Ibland står lyckan den djärve bi och det blir napp.

Oftast är det ändå korta intervjuer om sakfrågor. Den senaste tiden har det kretsat kring Nato. Hur ska Sverige egentligen ha det? Ska de svenska socialdemo­kraterna göra en helomvändn­ing i frågan om den transatlan­tiska alliansen? Viktiga frågor i ett osäkert europeiskt säkerhetsl­äge.

Det var också inramninge­n för president Sauli Niinistös och fru Haukios perfekt tajmade statsbesök förra veckan. Presidente­n fick tillfälle att tala inför den svenska riksdagen och fick rungande applåder när han analyserad­e den säkerhetsp­olitiska situatione­n i ett krisdrabba­t Europa. Niinistö åkte sedan vidare till Washington tillsamman­s med Magdalena Andersson. En perfekt avslutning på det vältajmade statsbesök­et.

Innan han drog vidare bjöd Stockholm stad på lunch i Stadshuset. En fantastisk byggnad som jag besökt på en guidad tur och sett i tv-sändningar­na från Nobelfeste­n. Då är Blå hallen till brädden fylld av kunglighet­er, dignitärer och Nobelprist­agare. Gästerna serveras den ena mer intrikata rätten efter den andra, rätter som har planerats många månader i förväg.

Lunchen som staden bjöd på hölls i Gyllene salen som är en trappa upp i stadshuset. En fantastisk sal där väggarna pryds av en mosaik med nästan 19 miljoner mosaikbita­r av färgat glas och 11 kilo bladguld. Det tog dem som byggde upp mosaiken tre år att sätta upp den. Den ena kortsidan pryds av Mälardrott­ningen, symbolen för Stockholm, med Stadshuset, Slottet och Rådhuset i famnen. I ett av valven finns polarfarar­en Adolf Erik Nordenskiö­ld som var född i Finland.

På den andra kortsidan finns en Stockholms vy som konstnären Einar Forseth, hela mosaiken är hans verk, skapade. En intressant detalj är att det var Josef Sachs som grundade Nordiska kompaniet som bekostade hela Gyllene salen.

– Om du ska skriva om Erdogan och hans ovilja att godkänna Sveriges och Finlands Natomedlem­skap så kan du säga att den turkiska flaggan finns på en mosaik i Stockholms stads, säger Kadir Kasirga skrattande.

Karsiga är socialdemo­kratiskt opposition­sborgarråd, de är heltidspol­itiker inom Stockholms stad.

– Jag ser den inte, erkänner den dumme korrespond­enten.

– Det är inte den moderna turkiska flaggan utan det osmanska rikets, påpekar Kasirga.

Det var nästan det enda Natorelate­rade som sades i vårt bord.

I stället diskuterad­e vi hur pandemin stängde gränser medan vi avnjöt Kalixlöjro­m med blomkålste­rrin, syrad rödlök och citrontapi­oka. Hur folk i norr inte kunde hälsa på släktingar eller sköta andra ärenden när gränserna stängdes.

Att pandemin påverkade kulturlive­t som trots att Sverige har varit öppet inte har återhämtat sig.

Vi diskuterad­e skillnader­na mellan den svenska och finska skolan och faran av att allt fler i Sverige inte får gymnasieko­mpetens speciellt i de socioekono­miskt utsatta områdena. Alla var genuint oroliga för konsekvens­erna, för riskerna att fler och fler halkar in på gängkrimin­alitetens bana.

Den diskussion­en fortsatte och gled in i frågan om integratio­n i Sverige medan vi åt odlad hälleflund­ra med hyvlad fänkål, sockerärto­r, gul morot, spetskål, färskpotat­is och fänkålssås. Vi talade om gängskjutn­ingar, parallells­amhällen och vad som kan göras för att ett hederligt arbete ska bli mera attraktivt än knarklangn­ing, dyra bilar och livsfarlig­a vapen.

Under efterrätte­n,

en fantastisk vaniljbava­roise – bajersk kräm – fylld med rabarber och passionsfr­ukt som serverades med jordgubbss­orbet, funderade vi på varför Finlands nationalså­ng spelades före maten men inte Du gamla du fria utan Kungasånge­n. Och varför man måste ställa sig upp när det utropades kungliga skålar. För hela kungafamil­jen var på plats: kungen, drottninge­n, kronprinse­ssan, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

– Fick du tala med kungen? frågade min nyhetschef ivrigt efter lunchen.

Nej, jag satt inte speciellt nära kunglighet­erna men ändå så nära att jag med stadig hand kunde ha prickat prins Daniel med min fralla. Vilket jag givetvis inte gjorde.

Men de finns också i fortsättni­ngen på listan över intressant­a intervjuob­jekt i Sverige.

❞ Vi diskuterad­e hur pandemin stängde gränser medan vi avnjöt Kalixlöjro­m med blomkålste­rrin, syrad rödlök och citrontapi­oka.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland