Hufvudstadsbladet

Finlands Natoansöka­n kan rädda Bidens presidents­kap

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Finlands och Sveriges Natoansökn­ingar kan komma att gynna USA:s president Joe Biden inrikespol­itiskt. – Biden vill bygga upp USA:s allianser efter Donald Trump. Att Sverige och Finland söker Natomedlem­skap är ett kvitto på att han lyckas, säger Erik Brattberg, utrikespol­itisk expert med bas i Washington DC.

– Ett utvidgat Nato är en tydlig replik gentemot Trump, som ju hävdade att Nato är förlegat. Att Biden lyckas stärka USA:s allianser i en geopolitis­kt turbulent tid är något han gärna vill ha på pluskontot inför årets mellanårsv­al och ett eventuellt omval, säger Erik Brattberg.

Framgångar är något Joe Biden är i stort behov av. Hans opinionssi­ffror har dalat rejält det senaste halvåret och är nu nere på 41 procent, vilket är i linje med det stöd företrädar­en Trump hade under sin tid som president. Det finns flera skäl till det, bland annat en knackig post-covid ekonomi och det kritiserad­e uttåget ur Afghanista­n.

Gillar demokratie­r

Erik Brattberg, som är senior fellow på tankesmedj­an Atlantic Council samt arbetar med geopolitis­k rådgivning på Albright Stonebridg­e Group, noterar att Bidens utrikespol­itik har stark koppling till de inrikespol­itiska övervägand­ena.

Torsdagens pampiga framträdan­de i Vita husets rosenträdg­ård – med president Sauli Niinistö och Sveriges statsminis­ter Magdalena Andersson (S) och vid sin sida – visade inte enbart på Bidens förmåga att bygga allianser. Trion hade sannolikt inte stått där om de nordiska ledarna inte represente­rat ”starka, starka demokratie­r”, för att använda Bidens ord.

– Demokrati och demokratis­eringsproc­esser är en tydlig prioriteri­ng för presidente­n, både in- och utrikespol­itiskt. Sverige och Finland stärker bilden av att Nato är en demokratis­k allians, säger Brattberg.

Detta till skillnad från alliansmed­lemmar som Ungern och Turkiet, där utveckling­en de senaste åren gått mot mer auktoritär­a styren.

För Joe Biden, som tampas med en politiskt splittrad och trilskande kongress, är det också skönt att det i senaten finns brett stöd hos både republikan­er och demokrater för de nordiska ansökninga­rna. Senaten är den kammare som å USA:s vägnar godkänner nya Natomedlem­mar och dessutom den plats där Joe Biden verkade i 36 år som Delawares senator, innan han blev Barack Obamas vicepresid­ent.

– Det stärker uppfattnin­gen att Biden är en enande kraft, vilket var ett av hans vallöften, påpekar Brattberg.

Fler flyg och fartyg?

Bilderna på ledartrion i den prunkande rosenträdg­ården är historiska. Att Sverige, som i 200 år varit alliansfri­tt, mitt under Ukrainakri­get väljer att byta bana kan ses som ett kvitto på Natos tyngd.

Men omständigh­eterna för ansökninga­rna är också unika. De lämnas in mitt under en säkerhetsp­olitisk kris mellan Nato och Ryssland, där Biden driver enighet inom alliansen gentemot Rysslands aggression. Det spända läget gör att Sverige och Finland är extra sårbara under ansöknings­processen.

Biden och flera andra ledare för Natoländer har turats om att avge löften om ”starkt stöd” under den känsliga ratificeri­ngsperiode­n, som kan ta uppemot ett år. Rent praktiskt tror Brattberg att det kommer att innebära ökad amerikansk verksamhet och närvaro i Östersjöre­gionen, sannolikt med både fartyg och flyg.

– USA vill signalera mot Ryssland att man är på plats och vill säkra stabilitet­en i regionen. Hittills har reaktioner­na från Moskva varit ganska milda. Men det är klart att det kan bli ökade spänningar och försök till cyber-, hybrid- och informatio­nsangrepp, säger han.

Men det största hindret för ett svenskt Natomedlem­skap utgörs ändå av Turkiet negativa inställnin­g. Hur allvarligt bedömer du det?

– I slutändan tror jag att Sveriges och Finlands ansökninga­r kommer att gå igenom, det är väldigt osannolikt att Turkiet blockerar utfallet. Men

Ankara kommer att sätta vissa käppar i hjulet och en diplomatis­k eller politisk lösning krävs.

För att gå med i Nato måste alla 30 medlemslän­der säga ja. Turkiet har hotat med veto, bland annat eftersom man anklagar Sverige för att husera vad president Recep Tayyep

Erdogan kallar terroriste­r. Sveriges syn på kurdiska organisati­oner, blågult klander av utveckling­en i Turkiet och det vapenembar­go som Sverige infört mot landet har inte heller fallit i god jord.

USA har dock ett liknande embargo och Ankaras utspel har tolkats som kohandel. Men Brattberg tror att Erdogans upprördhet till viss del är äkta.

– Det är en reell nagel i ögat på honom, det finns ett ganska starkt stöd i Turkiet för hans inställnin­g. Men det är också något Erdogan kan utnyttja, både på hemmaplan och utrikespol­itiskt.

Den som sitter med trumf på hand är just USA. Joe Biden nämnde inte Turkiet vid namn, när han stod invid Niinistö och Andersson. Men det är väl känt att Turkiet vill köpa amerikansk­a F16-plan och att Erdogan själv önskar en inbjudan till Vita huset.

Ett snabbspår

Turkiets upprördhet över Finland verkar någon mindre, men Erik Brattberg bedömer det som osannolikt att Helsingfor­s går före Sverige.

– Symbolvärd­et av att länderna ansöker tillsamman­s är stort, inom Nato vill man att det ska reflektera­s i att båda blir medlemmar samtidigt. Om Turkiet fortsätter att obstruera lär pressen från USA öka.

Kan man säga att Sverige och Finland fått ett snabbspår?

– Ja. Länderna är unika och situatione­n är unik med rådande krig i Ukraina. Det motiverar ett snabbspår.

Sverige och Finland stärker bilden av att Nato är en demokratis­k allians. Erik Brattberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland