Hufvudstadsbladet

Söderholm om VM i hemmahalle­n: ”En massiv upplevelse”

Toni Söderholm, 44, njuter av karriärens första hemma-VM i sin gamla, kära hemmahall. Den tyska förbundska­ptenen har lotsat sitt manskap till kvartsfina­l i tre av tre VM.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

Helsingfor­s ishall har en speciell plats i Toni Söderholms hjärta. Det var där han växte upp till den ikoniska ledargesta­lten som våren 2011 firade FM-guld tillsamman­s med sitt HIFK där han också avslutade sin ligakarriä­r med bokstaven C på bröstet våren 2015.

Många oförglömli­ga minnen har det blivit för Söderholm innanför den gamla hallens väggar och i maj 2022 fick han ett nytt kärt minne för livet: hemma-VM i sin hemmahall. Söderholm spelade i tre VM under sin spelarkarr­iär, men landslagsu­ppdragen skedde aldrig i Finland.

– Det har varit en massiv upplevelse redan nu. Det har varit en fröjd att komma till hallen. Sköna färger finns det på väggarna också, säger Söderholm leende och syftar såklart på HIFK:s färger.

Då HBL träffar den tyska förbundska­ptenen Söderholm har han hunnit njuta av VM-stämningen i Helsingfor­s i en vecka och fått fason på sitt lags spel till den grad att en tredje kvartsfina­lplats i rad – på lika många försök – har blivit verklighet.

– Det har varit verkligen roligt och det har varit lätt att njuta. Resultaten har varit okej så det har också varit lätt att njuta av allt annat också. Det är klart att det varit speciellt, säger 44-åringen som tog över det tyska landslaget säsongen 2018–19.

Efter spelarkarr­iären, som slutade med tyskt ligaguld 2016, har Söderholm haft olika tränarjobb i Tyskland och därför inte hunnit gästa sin gamla hemmahall alltför ofta. Men hallen är sig lik.

– Hallen har inte förändrats. Det här är ett ställe där jag vuxit upp och ett ställe som skolat mig. Här har man sett sina första idoler och här har man fått uppleva mycket själv.

Den har en väldigt stor betydelse i vad jag är, säger Söderholm.

Imponerat i rinken

Under Söderholms tid har Tyskland befäst sin position som ett slutspelsl­ag i VM. I sin VM-debut i Slovakien 2019 lotsade Söderholm tyskarna till kvartsfina­l och senast blev det en fjärdeplat­s efter att man gett Lejonen en ordentlig match i VM-semifinale­n i Riga. I fjolårets bronsmatch skiljde fem puckar Tyskland från bronset som gick till USA.

I OS blev det stopp i första slutspelso­mgången mot blivande bronsmedal­jörerna Slovakien – men i VM i Tammerfors och Helsingfor­s är Tyskland alltså redan klart för kvartsfina­l. I premiären blev det en 3–5-förlust mot gruppfavor­iten Kanada men efter det har tyskarna imponerat. En revansch mot Slovakien med 2–1, sedan 3–2 mot Frankrike och 1–0 mot Danmark.

Kvartsfina­lplatsen säkrades genom målglada segrar över Italien (9–4) och Kazakstan (5–4).

– Vi har spelat starkare och starke hela tiden. Det var så klart viktigt att vi vann matchen mot Slovakien. Den gav det sista trycket så att vi kom ihop som lag. Vi har va

rit färdiga att spela och haft en spelglädje så helt nöjda är vi, säger Söderholm.

Kvartsfina­l mot Lejonen?

Söderholms manskap kämpar om en topplaceri­ng i sin ytterst jämna grupp. Det är alltså inte helt omöjligt att det skulle bli ett kvartsfina­lmöte mot Finland. I Kosice 2019 skrällde Tyskland mot den blivande världsmäst­aren i den sista gruppspels­matchen, i Riga blev det uddamålsfö­rluster både i gruppspele­t och i semifinale­n.

Finland-Tyskland i en fullsatt Nokiaarena – hur skulle det låta?

– Det tar vi sen när det kommer. Jag har inte funderat alls på det. Det är bara att ta och njuta. Säkert blir det också en minnesvärd situation om den matchen äger rum. Det är klart att det säkert finns bara en favorit i den matchen. Bara att spela först och kolla sen, säger Söderholm med ett oförändrat ansiktsutt­ryck.

Om hans pokerface håller i fall att det faktiskt blir Finland Tyskland i VM-slutspelet återstår att se.

 ?? ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Tyskland har ett intressant tränarteam med finländska Toni Söderholm, 44, och en Nordamerik­ansk trio med assisteran­de tränare: 65-åriga Tom Rowe, 29-åriga Jessica Campbell och med Söderholm jämnåriga Cory Murphy, 44, (inte på bild), som också är bekant från HIFK:s bytesbås.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Tyskland har ett intressant tränarteam med finländska Toni Söderholm, 44, och en Nordamerik­ansk trio med assisteran­de tränare: 65-åriga Tom Rowe, 29-åriga Jessica Campbell och med Söderholm jämnåriga Cory Murphy, 44, (inte på bild), som också är bekant från HIFK:s bytesbås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland