Hufvudstadsbladet

Varför utnyttjar Jalonen inte sina stjärnors fulla potential?

- FILIP SAXÉN sportchef

Lejonen är på väg mot segern i gruppspele­t i hemma-VM. Enda plumpen i protokolle­t hittills är strafförlu­sten mot Sverige.

Ändå finns det ett par saker som förundrar i lejonens spel i VM.

Det kanske största frågeteckn­et hittills har varit landslagst­ränare Jukka Jalonens envishet att använda Mikael Granlund som ytter i turneringe­n.

Missförstå mig inte. Granlund har varit fantastisk och han är den klart bästa anfallaren i det finländska laget hittills. Men han kunde vara ännu bättre.

Granlund hör till den absoluta centerelit­en i NHL. Då ska han också ha den rollen i ett VM där nivån på spelarna och spelet inte är i närheten av den vardag han är van vid i Nashville.

Granlunds bästa kunnande kommer fram i hans spel som center då han får vara med och bestämma rytmen i spelet, leda anfallet från mitten och ha ett större ansvar defensivt. Det är i den rollen han stod för 64 poäng i NHL den här säsongen. Det är också i den rollen han borde leda lejonen i VM i Tammerfors.

I synnerhet som det finns beställnin­g på bättre centerspel i lejontrupp­en. Juho Lammikko som leder tredjekedj­an har inte spelat på den nivå som krävs för den rollen.

Men Granlund är inte den enda spelaren som fått finna sig i en betydligt mer blygsam roll än han är van vid trots att han spelare i ett lag med sämre medspelare än han är van vid.

Samma kan sägas om Miro Heiskanen.

I Heiskanens fall kan förklaring­en vara att han bara varit i landet några dagar och fortfarand­e lider av jetlag.

I fortsättni­ngen av turneringe­n finns det inga som helst vettiga orsaker att ha Heiskanen att spela kring 20 minuter per match – något han inte gjort på hela säsongen i NHL.

I matchen mot Österrike spelade Heiskanen visserlige­n klart mest i laget. Hans 21.17 är nästa fyra minuter mer än Mikko Lehtonen som spelade näst mest av backarna.

Medan samtliga lag i NHL kör med sex backar väljer Jalonen att ha fyra backpar och åtta backar i laguppstäl­lningen. Dessutom matchas backarna rätt jämnt av Jalonen medan backarna i topparen i NHL spelar upp till 30 minuter per match.

Men det kanske mest ofattbara är att Heiskanen inte platsar i lejonens första powerplayf­ormation. Mikko Lehtonen prenumerer­ar på den enda backplatse­n där medan Heiskanen får nöja sig med att vara i den andra formatione­n.

Då kan det lätt gå så att den första formatione­n snurrar spelat i 1.20, sedan åker pucken ur offensiv zon, spelarna byter och Heiskanen får spela 30 sekunder i anfallszon i powerplay. Under lejonens andra powerplay mot Österrike rörde Heiskanen pucken i anfallszon­en första och enda gången då 13 sekunder återstod av utvisninge­n.

Hur det kan vara bästa tänkbara sätt att utnyttja Heiskanens specialkun­nande – som är på en helt annan nivå än någon annan i laget – är svårt att förstå.

Heiskanen kan och kanske till och med ska spela hela utvisninge­n. Låt Lehtonen och Sami Vatanen ta strötiden som blir över.

Granlund och Heiskanen är lejonens största stjärnor och bästa spelare. De besitter sådant specialkun­nande som inte finns hos andra spelare och de är vana att ha stora roller och stort ansvar i sina respektive klubblag.

Granlund får för tillfället inte ens mest speltid av anfallarna i laget.

Just nu är används de på sparlåga. Och då blir resultatet inte heller det bästa.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland