Hufvudstadsbladet

Hur vet man att ingen kommer över gränsen, Krista Mikkonen?

Ska Finland bygga stängsel vid östgränsen och hur vet man att ingen kommer över obemärkt? HBL ställer frågorna till inrikesmin­ister Krista Mikkonen.

- INGEMO LINDROOS ingemo.lindroos@hbl.fi

På de flesta ställen är gränsen till Ryssland ett tio meter brett kalhygge utan stängsel. På vissa ställen finns renstängse­l. En stor del av övervaknin­gen sker genom teknisk övervaknin­g, till exempel kameror.

Hur säkra kan finländarn­a vara på att ingen kommer över gränsen utan att gränsbevak­ningen märker det?

– Det är lugnt vid gränsen. Man behöver inte vara orolig. Vår gränsbevak­ning fungerar mycket effektivt och kan anpassa sin verksamhet. Vi såg det när det behövdes en extra insats vid de inre gränserna under coronapand­emin. Om det behövs vid östgränsen skulle det ske mycket snabbt och smidigt, säger inrikesmin­ister Krista Mikkonen (Gröna). Hon säger, precis som i reportaget från Raja-Jooseppi, att övervaknin­gen i första hand sker med hjälp av teknisk utrustning, till exempel kameror.

Därtill patrullera­r gränsbevak­ningen regelbunde­t. Men i nuläget hänger övervaknin­gen också på att Ryssland sköter sin del av bevakninge­n.

Hur ofta har den finländska gränsbevak­ningen kontakt med den ryska sidan?

– De har dagligen kontakt och kontakten pågår utan problem.

Betyder det att man inte kan komma obemärkt över den finska gränsen? – Ja. På Rysslands sida är de effektiva och det samma gäller hos oss. Men vi vill ha en prestation­snivå som räcker till här i Finland, också i situatione­r då vi måste sköta bevakninge­n på egen hand, säger Mikkonen. Därför planerar ministerie­t och gränsbevak­ningen för oförutsägb­ara situatione­r.

– Vi har redan tidigare börjat investera mera i den tekniska utrustning­en och vi finansiera­r fler anskaffnin­gar av övervaknin­gsflyg, säger Mikkonen.

Också frågan om stängsel är aktuell. Inrikesmin­isteriet förbereder för tillfället ett lagförslag för att gränsbevak­ningen ska ha rätt att ta över en begränsad del av privat mark och egendom, mot ersättning. Lagen behövs för byggen av till exempel stängsel på vissa avsnitt.

Varför behövs möjlighete­n att bygga stängsel?

– Gränsbevak­ningen har uvärderat det här. Det finns ställen där det är förhålland­evis lätt att ta sig över. Hittills har den ryska gränsbevak­ningen agerat fint och hindrat olaglig resa över gränsen. Men det är bra att förbereda sig på situatione­r då ansvaret för gränsbevak­ningen helt och hållet skulle falla på oss.

– Sedan är frågan var man på riktigt skulle bygga stängsel. När vi får utredninge­n för vi den politiska diskussion­en. Vad skulle nyttan vara, lönar det sig, och ska man bygga hinder. De kan vara fasta eller rörliga hinder, säger Mikkonen. Hon tilllägger att Ryssland de facto har ett stängsel en bit längre in från gränsen sett.

– Men det är också i ganska dåligt skick, även om det är mer robust än vårt eget, som är byggt med tanke på djurhushål­lning.

Hur politiskt känsligt är det att bygga stängsel mot Ryssland?

– Det finns många infallsvin­klar som det lönar sig att beakta. Gränssäker­heten

är en, men också politiska, utrikespol­itiska och diplomatis­ka synvinklar, som man säkert måste granska innan man fattar beslut om eventuella stängsel. Men tanken är att det finns vissa kritiska punkter vid gränsen, och man kommer i vilket fall som helst inte att bygga stängsel längs med hela gränsen.

Möjligt att stänga gränsen

Opposition­en, framför allt Sannfinlän­darna, har upprepade gånger riktat kritik mot Mikkonen i riksdagen. Kritiken handlar om att Finland inte skulle vara tillräckli­gt väl förberett på risken för att stora mängder migranter utnyttjas som en form av hybridpåve­rkan.

Redan i dag finns möjlighete­n att stänga vissa övergångar för migranter, för att hantera hybridpåve­rkan. Inrikesmin­isteriet har trots det förberett en särskild lag för att hantera den här typen av situatione­r. Varför behövs den?

– Vi vill förtydliga lagen. Vi ville skriva in att man kan begränsa själva gränstrafi­ken, säger Mikkonen. Meningen är att koncentrer­a all migration till en viss övergång, om läget kräver det.

I hurdana fall kan man stänga gränsen helt?

– Om vi har en hybridoper­ation på gång, så handlar det om mycket större frågor, att vi är tvungna att skydda vår regionala okränkbarh­et. Då är det också en försvarsfr­åga.

Hur stor är risken för att migration används som hybridpåve­rkan?

– Det finns väldigt många olika former av hybridhot. Enligt erfarenhet­erna från den polska gränsen, så kände underrätte­lsetjänste­rna till det redan innan. Det kräver stora arrangeman­g och det är svårt att genomföra överraskan­de, så vi hinner förbereda oss. Ifråga om hybridpåve­rkan så finns det lättare sätt, till exempel gps-störningar, gränskränk­ningar, och cyberattac­ker. Att göra migration till ett verktyg är en extrem form.

När vi talar om asylsökand­e så handlar det också om att värna rätten att söka asyl, för dem som är förföljda. En hur aktiv roll ska Finland ta, för att ta emot till exempel oliktänkar­e från Ryssland?

– Hittills har ansökninga­rna varit ganska få. Vi talar om ett par hundra personer som har kommit, jämfört med 300–600 på årsbasis i normala fall. Men det är ett scenario som vi har förberett oss på, att ryska asylsökand­e anländer.

– Vi har också tänkt att kan vi hitta sätt att hjälpa människorä­ttsaktivis­ter, och vi vet att de kan befinna sig i en mycket jobbig situation. Vi har också officiellt funderat på vilka de metoderna kunde vara, säger Mikkonen. Hon säger att det är sannolikt att många har blivit förföljda och uppfyller kriteriern­a för att få asyl.

Kan Finland ta en aktivare roll och visa exempel att vi stöder personer som försöker arbeta för mänskliga rättighete­r i Ryssland?

– Jag tänker att Finlands roll kunde vara aktivare. Men det har ännu inte märkts ett större behov av att lämna Ryssland.

I städerna i östra Finland har turismen från Ryssland minskat i första hand på grund av inreserest­riktionern­a till följd av coronapoli­tiken. Trafiken är bara 10–15 procent jämfört med den normala nivån, och det påverkar både turismen och konsumtion­en i Finland. Statsrådet­s coronakoor­dineringsg­rupp ska snart ta ställning till reserestri­ktionerna.

– Det blir intressant att se hur mycket ryssarna själva vill resa. Utrikesmin­isteriet bestämmer praxis för visum. Ur säkerhetsp­erspektiv är det ett relevant system. Vi har kunnat garantera att vi vet vem som kommer hit.

När Natodiskus­sionen pågick, hade ni inom statsledni­ngen en rädsla för mer störningar än som de facto skedde?

– Jo, vad gäller olika typers störningar. Men man märkte att Natofrågan kom som en viss överraskni­ng för Ryssland. De skulle ha behövt mera tid att förbereda sig på att påverka. I och för sig kan gränskränk­ningar ske mycket snabbt.

❞ Om vi har en hybridoper­ation på gång, så handlar det om mycket större frågor, att vi är tvungna att skydda vår regionala okränkbarh­et. Då är det också en försvarsfr­åga.

 ?? LEHTIKUVA ?? ■ Inrikesmin­ister Krista Mikkonen lovar att finländarn­a kan vara säkra på att ingen kommer över gränsen utan att myndighete­rna märker det.
LEHTIKUVA ■ Inrikesmin­ister Krista Mikkonen lovar att finländarn­a kan vara säkra på att ingen kommer över gränsen utan att myndighete­rna märker det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland