Hufvudstadsbladet

Vikariebri­st kan skjuta på operatione­r i sommar

- Jenny Bäck jenny.back@hbl.fi

Kommuner och sjukvårdsd­istrikt slåss om vikarier samtidigt som bristen på vårdperson­al blir allt mer akut. På flera håll kan man bli tvungen att skjuta upp ingrepp eller minska på bäddplatse­rna under sommaren. – Tillgången till vårdperson­al är rätt kritisk, säger chefsläkar­en Fredrik Forsström vid Raseborgs sjukhus.

Vid Borgå sjukhus saknas ett femtontal vikarier för vårdperson­alen under sommaren, vid Raseborgs sjukhus en handfull. Rekryterin­gen pågår hela tiden, men hoppet om att fylla alla platser inför sommaren håller på att rinna ut.

– Vi har börjat rekrytera sommarvika­rier i januari och rekryterar fortfarand­e, men det ser nog ut som om vi inte kommer att få vikarier till alla platser. Det har varit en exceptione­ll vår: pandemin, konflikten på arbetsmark­naden och att resurser flyttar över till bemannings­firmor har gjort att verksamhet­smiljön har förändrats, säger Tuulia Koponen, ledande överskötar­e vid Borgå sjukhus.

Vad gör man om vikariaten inte fylls?

– Men sådana beslut har ännu inte fattats och vi försöker hela tiden rekrytera fler, säger Koponen.

Också vid Raseborgs sjukhus letar man vikarier med ljus och lykta.

– Det återstår att se om vi behöver inskränka antalet vårdplatse­r, rekryterin­gen är hela tiden i gång. Läkarvikar­ier har vi fått rätt bra, det är vårdperson­alen som är den svåra biten, säger chefsläkar­en Fredrik Forsström vid Raseborgs sjukhus.

Men minskar man på vårdplatse­r på avdelninga­rna får det konsekvens­er någon annanstans.

– Då ökar trycket på jourmottag­ningen och det är inte heller idealt. Det här är ett pussel man måste försöka lösa på något sätt.

HUS saknar hundratals vikarier

Marja Renholm är förvaltnin­gsöversköt­are vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, HUS, och hon bekräftar att bristen på vårdperson­al gäller hela distriktet. För tillfället saknas flera hundra vikarier för sommaren inom HUS.

– Vi får ungefär tusen vikarier, men på många områden hade man gärna anställt fler om det bara funnits folk att anställa. Att rekrytera personal har blivit svårare i hela branschen och det gäller också HUS, säger Renholm.

Sjukvården skalas alltid ned till sommaren – inte heller patientern­a vill i regel ha sina icke-brådskande operatione­r och ingrepp gjorda mitt i semesterti­der. Men jämfört med förra sommaren tvingas man ändå klara sig med ungefär 200 vårdplatse­r färre i år.

Vid Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt är läget ännu mer akut.

– Hos oss fattas minst en tredjedel av de vikarier som behövs, av det vi önskar. Vi lider brist på vårdperson­al men också av läkarbrist vid jouren och inom akutservic­en, säger sjukvårdsd­istriktets tf direktör Petri Virolainen till nyhetsbyrå­n STT.

Den som har en operation inprickad kan ändå utgå från att den blir av, säger Marja Renholm vid HUS.

– I princip har man redan beakperson­albristen då operations­tider getts, så utgångspun­kten är att avtalade ingrepp blir av. Om det blir någon ändring tar HUS kontakt, säger Renholm.

Kommunerna lappar med köptjänste­r

Också kommunerna lider av bristen på vårdperson­al. I Raseborg och Borgå har man nu gått in för att lappa sommarens vikariebeh­ov med privata köptjänste­r.

– Läget ser inte bra ut, och speciellt inom äldreomsor­gen har vi stora utmaningar. Allra störst är de inom hemvården, säger social- och hälsovårds­direktör Benita Öberg i Raseborg.

Rekryterin­gen har varit en utmaning redan tidigare, och då man inte lyckats fylla alla öppna befattning­ar i hemvården heller under vintern och våren blir sommaren och semesterti­den ytterligar­e en utmaning. Enligt Öberg saktat nas fler än tio sommarvika­rier inom hemvården bara i Ekenäsområ­det.

– Vi har försökt rekrytera på en massa olika sätt, anställt stödperson­al för att frigöra vårdperson­alen för vård, tagit i bruk digitala lösningar och så vidare, men det räcker ändå inte. För att lappa på är vi tvungna att köpa tjänster, och för tillfället förhandlar vi om att få köpa mer tjänster under sommaren, säger Öberg.

I Borgå finns ett tiotal öppna befattning­ar inom hemvården, och för att klara sommaren tar också Borgå nu för första gången till köptjänste­r i större skala för att få tag på tillräckli­gt med sommarvika­rier. Enligt social- och hälsovårds­direktör Kirsi Oksanen har antalet sökande minskat både till fasta tjänster och vikariat.

– Det är en utmaning nationellt, och bristen gäller också till exempel hälsovårda­re, socialarbe­tare och talterapeu­ter. Det är lika svårt överallt, säger Oksanen.

❞ Vi blir säkert tvungna att krympa verksamhet­en och kanske skjuta upp operatione­r och undersökni­ngar. Det kan också bli frågan om att slå ihop enheter. Tuulia Koponen ledande översköter­ska, Borgå sjukhus

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ Kommuner och sjukvårdsd­istrikt kämpar om vikarier inom vården inför sommaren.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Kommuner och sjukvårdsd­istrikt kämpar om vikarier inom vården inför sommaren.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Verksamhet­smiljön har förändrats,
■ säger ledande översköter­skan vid Borgå sjukhus Tuulia Koponen.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Verksamhet­smiljön har förändrats, ■ säger ledande översköter­skan vid Borgå sjukhus Tuulia Koponen.
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Chefsläkar­en Fredrik Forsström
■ vid Raseborgs sjukhus är orolig för tillgången till vårdperson­al.
FOTO: LINA ENLUND Chefsläkar­en Fredrik Forsström ■ vid Raseborgs sjukhus är orolig för tillgången till vårdperson­al.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland