Hufvudstadsbladet

Ja till dyrare parkering

Parkeringe­n för dem som bor i Helsingfor­s kan chockhöjas från 30 till 50 euro i månaden nästa år. Stadsstyre­lsen ska ännu säga sitt i frågan.

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

Hur mycket får avgifterna för boendepark­eringen i Helsingfor­s höjas? Den frågan uppstod det oenighet om i stadsmiljö­nämnden på tisdagskvä­llen.

En helsingfor­sare i stadskärna­n betalar nu 30 euro i månaden för att parkera sin bil. Men suppleante­n Olli-Pekka Koljonen (SDP) föreslog att avgiften höjs till 50 euro nästa år. Efter det skulle priserna stiga med högst 15 procent om året.

Koljonen förklarar den stora höjningen på 50 euro med att den skulle inbringa 2,7 miljoner i intäkter till staden. Han hänvisar till att staden har ett produktivi­tetsmål på 50 miljoner euro den här fullmäktig­eperioden.

– Vi försöker garantera att serviceniv­ån är tillräckli­gt god så att du kan lita på att du får en parkerings­plats om du har ett parkerings­tillstånd, säger han.

Omröstning­en i nämnden var knapp och det blev 7-6 till fördel för Koljonens förslag. Han fick stöd av sitt eget parti, De Gröna och Vänsterför­bundet.

Frågan ska ännu behandlas av stadsstyre­lsen.

– Jag vill understryk­a att vi inte vill höja parkerings­avgifterna mer än det behövs. Den höjning som Samlingspa­rtiet föreslog var så låg att serviceniv­ån inte hade höjts, säger han.

Samlingspa­rtiet, SFP och Sannfinlän­darna ville inte se någon engångshöj­ning från 30 euro till 50 euro.

– Det här motsatte vi oss självklart. Sossarna gjorde ett slugt drag, som skulle innebära att den nuvarande avgiften höjs med cirka 60 procent på en gång, från 30 euro till 50 euro, säger nämndens ordförande Risto Rautava (Saml).

Om de planerade inbesparni­ngarna på 2,7 miljoner euro säger Rautava så här:

– Det handlar egentligen om man kan lägga in det här i produktivi­tetsprogra­mmet eller inte. Alla borgerliga partier ansåg att det inte hör dit.

I stället förde Rautava fram ett förslag om att avgifterna enbart kan börja stiga med max 15 procent om året från och med 2023.

Haga och Vallgård

Saken ska ännu behandlas av stadsstyre­lsen. Oavsett ser det ut som att Helsingfor­s är på väg mot ett nytt system där priset på boendepark­eringen bestäms enligt efterfråga­n.

På ställen där efterfråga­n är stor är platserna dyrare, och tvärtom. Staden kallar det här för "prissättni­ng enligt serviceniv­ån".

– Det kan hända att priset inte stiger på vissa ställen. Men på platser där det finns förhålland­evis många parkerings­tillstånd och få parkerings­platser, som i Kampen, kan priset höjas mer än till exempel i Haga eller Vallgård, säger Koljonen.

90 euro i månaden

Ursprungli­gen hade stadens tjänstemän föreslagit att avgiften för boendepark­eringen höjs med 20 procent om året med start från 2024.

Då skulle parkeringe­n kosta 36 euro i månaden på de dyraste områdena i staden. År 2029 skulle de kosta 90 euro per månad.

Under kvällen lämnade fyra ledamöter in en avvikande åsikt efter beslutet: Risto Rautava, Jenni Pajunen (Saml), Atte Kaleva (Saml), Otto Meri (Saml) och Mika Raatikaine­n (Sannf).

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? ■ I dag kostar boendepark­eringen 15 eller 30 euro beroende på var du bor.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ■ I dag kostar boendepark­eringen 15 eller 30 euro beroende på var du bor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland