Hufvudstadsbladet

Detta har hänt

-

● 2017 lämnade Patent- och registerst­yrelsen (PRS) in en ansökan till tingsrätte­n om att avskeda hela styrelsen för Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse och Sarfvik-Nymans stiftelse. Enligt PRS hade styrelsen "grovt och som helhet betraktat brutit mot stiftelsel­agen och mot stiftelser­nas stadgar".

● PRS ansåg att stiftelser­na inte uppfyllde sitt ideella syfte. Under merparten av 2000-talet har omkostnade­r i miljonklas­sen torpederat möjlighete­rna till allmännytt­ig utdelning. PRS argument prövades inte i rätten, eftersom tremannast­yrelsen avgick.

● PRS initierade därefter en polisutred­ning mot den tidigare styrelsen. På uppdrag av PRS skötte advokaten Antti Hannula i egenskap av god man stiftelser­nas ärenden tills en ny styrelse utsågs på våren 2019. Samma år fusionerad­es de två stiftelser­na.

● Den nya styrelsen består av styrelsepr­offsen Tom von Weymarn, Johan Kronberg och Tuomo Lähdesmäki. De lyfter inga arvoden.

● Innan den nya styrelsen tillträdde såldes Kofverhag gård på Hangö udd, som stiftelser­na förfogat över, till investerin­gsbolaget Hallqvist för 2,23 miljoner euro.

● Utdelninge­n under åren efter styrelseby­tet har enligt den nya styrelsen varit större än stiftelser­nas sammanlagd­a utdelning under hela 2000-talet.

● Stiftelsen har krävt den tidigare styrelsen på över 2,2 miljoner i skadestånd. Två medlemmar ur den tidigare styrelsen har i sin tur krävt stiftelsen på ersättning­ar.

● På hösten 2021 beslöt åklagarna att väcka åtal mot den tidigare styrelsen för grova bokförings­brott och missbruk av förtroende­ställning. Rättsbehan­dlingen inleddes i början av maj 2022.

● Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse grundades 1987 av Trygwe och Hjördis Nyman, med syftet att stödja svensksprå­kig social och ideell verksamhet i Finland.

● Sarfvik-Nymans stiftelse grundades 1973 av Trygwe Nymans kusin Anna Nyman på Sarfvik gård i Kyrkslätt, med likartat ändamål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland