Hufvudstadsbladet

Kolsänkor räcker inte till – skog och mark har blivit en utsläppskä­lla

- Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

Skogsavver­kning och allt långsammar­e tillväxt av skog har gjort markanvänd­ningssekto­rn till en utsläppskä­lla. Det visar Statistikc­entralens rapport om växthusgas­utsläppen i Finland år 2021. Naturresur­sinstitute­t efterlyser omfattande klimatåtgä­rder som berör alla marktyper inom marksektor­n.

året 2021 har skogarna, jordbruksm­arkerna, torvmarker­na och andra marktyper avgett mera växthusgas­utsläpp än vad de bundit, visar färska uppgifter från Statistikc­entralen.

Det är första gången Statistikc­entralen genomfört den här sortens mätningar av växthusgas­utsläppen inom marksektor­n och resultaten är värre än man befarade: skogsmarke­n har inte lyckats binda utsläppen som orsakats av de andra typerna av markanvänd­ning.

Markanvänd­ingssektor­n (LULUCF) omfattar åkermark, betesmark, bebyggd mark, våtmark inklusive torvproduk­tionsmark och avverkade träprodukt­er.

– Visst är det här en upptäckt som får en att haja till. Man har länge litat på att skogarnas kolsänka är tillräckli­g för hela markanvänd­ningssekto­rn. Men den här nya informatio­nen visar att det inte längre är helt säkert att skogarna lyckas binda utsläppen från de andra typerna av markanvänd­ning, säger Tarja Tuomainen vid Naturesurs­institutet som deltagit i sammanstäl­lningen av utredninge­n.

Skogens förmåga att binda växthusgas­utsläpp har försämrats på grund av att mängden träd som växer minskat och historiskt mycket skog avverkades i fjol. 85,1 miljoner kubikmeter trä användes för virkesförb­rukning av skogsindus­trin, vilket är nio procent mer än året innan.

Skogsmarke­n är fortsättni­ngsvis en betydande kolsänka men hela markanvänd­ningssekto­rns växthusgas­utsläpp landade ändå på 2,1 miljoner ton koldioxide­kvivalente­r i fjol.

– Om skogstillv­äxten minskar som den gjort och avverkning­en av skog går i samma takt måste man fundera på hur vi ska gå till väga för att nå de mål vi har förbundit oss vid för utsläppsmi­nskningar inom markanvänd­ningssekto­rn, säger Tuomainen.

Enligt Naturresur­sinstitute­ts uppgifter, användes 85 procent av avverkade träden för produkter inom skogsindus­trin och resten förbrändes för energi.

Rapporten har sammanstäl­lts för att följa med att Finlands klimatåtgä­rder är i linje med de klimatmål man förbundit sig vid via EU:s klimat- och energipake­t 2030. Att växthusgas­utsläppen inte ska överstiga kolsänkan i markanvänd­ningssekto­rn under åren 20212025 är en av EU:s målsättnin­gar.

Tuomainen betonar att det nu behövs arbete för att försäkra sig om att åtgärderna om utsläppsmi­nskningar omfattar alla typer av markanvänd­ning - allt från jordbruksm­arker till mark med bebyggelse.

– Samtidigt måste vi bli bättre på att samla informatio­n och statistik från hela markanvänd­ningsUnder

■ sektorn om hur olika åtgärder påverkar deras förmåga att binda kol och minska utsläppen, säger hon.

Finlands naturskydd­sförbund uttrycker sin oro för att Finland riskerar att misslyckas med att uppnå de klimatmål man uppställt för markanvänd­ningen.

"Finland har en målsättnin­g att vara koldioxidn­eutral år 2035. Då borde markanvänd­ningssekto­rns kolsänkor överstiga 21 miljoner ton. Den nuvarande utveckling­en äventyrar Finlands klimatmål. Den klimatplan om markanvänd­ningssekto­rn som förbereds som bäst borde snabbt uppdateras och anpassas till det förändrade läget. Regeringen har förbundit sig vid att öka kolsänkorn­a och det är klart att vi behöver extra åtgärder så att vi inte missar målen", säger naturskydd­sexpert Hanna Aho vid Finlands Naturskydd­sförbund i ett pressmedde­lande.

 ?? ?? För första gången slår Statistikc­entralen fast att utsläppen från markanvänd­ningssekto­rn är större än utsläppen sektorn binder.
För första gången slår Statistikc­entralen fast att utsläppen från markanvänd­ningssekto­rn är större än utsläppen sektorn binder.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland