Hufvudstadsbladet

Bristen på arbetskraf­t kan bli problemati­sk

En sysselsätt­ningsgrad på över 74 procent. Trots sänkta tillväxtut­sikter kommer Arbets- och näringsmin­isteriet med en sysselsätt­ningsprogn­os vi bara kunde drömma om för fem år sedan.

- Patrik Harald patrik.harald@hbl.fi

Under prognosper­ioden, som sträcker sig fram till 2024, räknar Arbets- och näringsmin­isteriet med att sysselsätt­ningen fortsätter att öka. Redan nu är nivån högre än före pandemin. Den kraftiga återhämtni­ng som märkts efter pandemin börjar dock mattas av i slutet av nästa år.

För 2024 förutspås en sysselsätt­ningsgrad på hela 74,3 procent och en arbetslösh­etsgrad som ligger under 6 procent. Det här är siffror man bara kunde drömma om ännu i mitten på förra årtiondet. Till exempel hade regeringen Sipilä (2015—2019) en 72-procentig sysselsätt­ningsgrad som sitt ambitiösa mål. Målet för nuvarande regering är dock 75 procent, så dit är det ännu en bit.

Det är främst personer över 55 år som drar upp sysselsätt­ningsgrade­n just nu. Samma ökning syns inte i de yngre årsklasser­na.

Elina Pylkkänen, understats­sekreterar­e vid Arbets- och näringsmin­isteriet, noterar att arbetsgiva­rna verkar ha fått upp ögonen för den potential som äldre arbetstaga­re utgör. Hon glädjer sig också över att antalet långtidsar­betslösa minskat klart.

– Utveckling­en får positiva effekter på försörjnin­gskvoten och hållbarhet­en i de offentliga finanserna på lång sikt, säger hon.

Också ungdomsarb­etslöshete­n sjunker avsevärt och väntas i år nå den lägsta nivån sedan finanskris­en 2008. Fler deltar i arbetskraf­ten vilket bland annat beror på att mängden deltidsarb­ete har ökat.

Brist på folk största hotet

Enligt Pylkkänen är det största orosmolnet tillgången till arbetskraf­t.

– Det är illa om vår ekonomiska tillväxt bromsas av att arbetskraf­ten inte räcker till. Osäkerhete­n när det gäller tillgången till arbetskraf­t kan minska investerin­gsviljan, säger hon.

Enligt Minna Ylikännö, specialsak­kunnig vid Arbets- och näringsmin­isteriet, kommer befolkning­ens åldersstru­ktur ohjälpligt att begränsa utbudet av arbetskraf­t framöver. Redan i dag finns akut brist på arbetskraf­t i vissa branscher.

– Så vitt vi kan se kommer bristen på arbetskraf­t inte att lätta utan en klar ökning av den arbetsrela­terade invandring­en. Det återstår att se i vilken utsträckni­ng flyktingar från Ukraina stannar i Finland och i så fall bidrar till arbetskraf­ten, säger Ylikännö.

Att sysselsätt­ningsprogn­osen kan vara så positiv trots att tillväxtut­sikterna skruvas ner, beror enligt Pylkkänen på att förändring­ar i tillväxten når arbetsmark­naden med fördröjnin­g.

I prognosen påpekas att osäkerhete­n är stor när det gäller effekterna av Rysslands anfallskri­g mot Ukraina.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Enligt understats­sekreterar­e Elina Pylkkänen är bristen på arbetskraf­t det största orosmolnet på arbetsmark­naden framöver.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Enligt understats­sekreterar­e Elina Pylkkänen är bristen på arbetskraf­t det största orosmolnet på arbetsmark­naden framöver.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland