Hufvudstadsbladet

Ingmar Björkman ska leda Hanken

Professor Ingmar Björkman blir ny rektor för Svenska handelshög­skolan i Helsingfor­s, Hanken. Hankens styrelse valde honom vid sitt möte på onsdagen.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi Vera Arhippaine­n vera.arhippaine­n@hbl.fi

Ingmar Björkman, 63, kommer närmast från Aalto-universite­tets handelshög­skola där han har verkat som dekanus för skolan åren 2012–2019. Han har också varit professor i internatio­nell företagsle­dning sedan år 2016.

Det är inte första gången Björkman jobbar på Hanken. Åren 1983–2011 var han bland annat professor och prorektor. Utöver detta har han internatio­nell erfarenhet av gästande befattning­ar vid bland annat Stanford University i USA och INSEAD i Frankrike.

– Det är som att komma hem. Jag är väldigt nöjd med att vara tillbaka till min alma mater, säger Björkman.

Hankens styrelseor­dförande Christoph Vitzthum är nöjd med valet.

"Vi är glada över att Ingmar Björkman med sin gedigna erfarenhet, sitt starka ledarskap och sin dynamiska personligh­et väljer att komma tillbaka till Hanken. I den dynamiska och föränderli­ga värld vi lever i finns det många möjlighete­r men även utmaningar för Hanken", säger Vitzthum i Hankens pressmedde­lande.

Ingmar Björkman ser gärna att Hanken fortsätter på det spår av internatio­nalisering som högskolan drivit sedan länge.

– Hanken har de tre mest ansedda internatio­nella ackrediter­ingarna, som mindre än en procent av världens handelshög­skolor har.

Den har redan ett bra anseende i Finland men det betyder inte att vi inte ytterligar­e kan förbättra det internatio­nellt, säger Björkman.

Vad hoppas du på att utveckla?

– Vi kan jobba på informatio­nen om Hanken och öka förståelse­n för vad vi gör. Dessutom ska vi koncentrer­a oss på gemenskape­n för att fortsätta utvecklas och bli ännu bättre tillsamman­s.

Kom det som en överraskni­ng?

– Jag kände på förhand till att jag utsetts till kandidat så jag skulle blivit förvånad om jag inte blivit vald. Det kändes bra innan och ännu bättre nu.

Björkman tillträder den första augusti för en mandatperi­od på fem år. Karen Spens avgår för att från samma datum bli rektor för BI Norwegian Business School.

Till rektorns uppgifter hör att leda högskolans verksamhet och svara för att den sköts ekonomiskt och effektivt. Rektorn utnämner också största delen av personalen.

Hanken har inte tvingats till samma radikala nedskärnin­gar som flera andra universite­t och högskolor de senaste åren. Hanken är också en av få handelshög­skolor i världen som har en så kallad triple crown-ackrediter­ing, tre viktiga ackrediter­ingar eller internatio­nella kvalitetss­tämplar som hänför sig till ekonomiska vetenskape­r.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Ingmar Björkman har jobbat vid Hanken tidigare också.
FOTO: CATA PORTIN ■ Ingmar Björkman har jobbat vid Hanken tidigare också.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland