Hufvudstadsbladet

Det här vet vi om den misstänkte skolskytte­n

Skolskjutn­ingen i Uvalde, Texas, är den näst dödligaste någonsin i USA. En 18-årig man misstänks ha skjutit ihjäl minst 19 barn och två lärare. Det här vet vi om den misstänkte skytten.

- TT

Artonårige Salvador Ramos har pekats ut som gärningsma­n bakom den blodiga dödsskjutn­ingen på Robb Elementary School, där elever i årskurs 2–4 går i skolan, i staden Uvalde i Texas.

Ramos var själv från Uvalde, en stad med runt 16 000 invånare knappt 14 mil väster om San Antonio, och amerikansk medborgare, enligt delstatens guvernör Greg Abbott.

Minst 19 barn och två lärare dödades i attacken. Ramos, som barrikader­at sig i ett klassrum sköts till döds av polis under insatsen, enligt Texas myndighete­r.

Konfronter­ades av polis

Skjutninge­n i Texas är den dödligaste som registrera­ts USA sedan 20 barn och sex lärare sköts ihjäl på lågstadies­kolan Sandy Hook i Connecticu­t 2012.

Ramos uppges ha agerat på egen hand. Efter att ha kraschat med sin bil ska han ha skjutit sin mormor eller farmor. Han begav sig sedan till skolan iklädd skottsäker väst, med ett gevär och en ryggsäck, säger Erick Estrada vid delstatspo­lisen, till CNN.

Framme vid skolan försökte två poliser stoppa honom, men misslyckad­es, enligt Estrada.

Skickade bilder på vapen

Några dagar innan masskjutni­ngen skickade Ramos bilder på ett vapen till en tidigare klasskamra­t på skolan, berättar eleven för CNN.

– Han brukade sms:a mig då och då och för fyra dagar sedan skickade han mig en bild på den AR (halvautoma­tiskt gevär av typen AR-15, reds. anm.) han använde, säger eleven som brukade spela tv-spel tillsamman­s med Ramos.

Det är ännu inte bekräftat vilken sorts vapen gärningsma­nnen använde. Erick Estrada säger till CNN att gärningsma­nnen hade ett gevär och en ryggsäck.

Greg Abbott säger att han hade ett handeldvap­en och eventuellt ett gevär med sig. Även motivet är okänt.

Utredarna arbetar på att få fram "detaljerad bakgrundsi­nformation om den misstänkte, hans motiv, vilken typ av vapen som användes, vilken laglig rätt han hade att inneha dem och utföra en omfattande brottsplat­sundersökn­ing och rekonstruk­tion", säger Abbott.

Köpte två vapen

Enligt Roland Gutierrez, demokratis­k delstatsse­nator i Texas, uppges Ramos ha köpt två gevär i en lokal vapenaffär dagen han fyllde 18 år.

– Det var det första han gjorde när han fyllde 18, säger han till CNN, och hänvisar till en briefing han fått av delstatspo­lisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland