Hufvudstadsbladet

Ett tudelat USA kan inte stoppa skjutninga­rna

I USA saknar man förmåga att lägga sina politiska stridighet­er åt sidan och göra någonting tillsamman­s för att bli av med problemet. Det visar på en fundamenta­l svaghet i den mäktiga nationen, säger HBL:s medarbetar­e i USA efter skolskjutn­ingen i Texas.

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

Minst 19 barn och två lärare sköts på tisdagen ihjäl i en lågstadies­kola i USA. Den misstänkta gärningsma­nnen, en 18-åring, dödades i polisinsat­sen.

Juri von Bonsdorff är HBL:s medarbetar­e i Washington och har bott i USA i 15 år och kommentera­r det inträffade.

Vilka är reaktioner­na i USA?

– Jag tror att de flesta människor är fullständi­gt bedrövade och i chock och har en stor sten i magbottnen. Det finns inte en enda människa som inte berörs av tanken på att lågstadiee­lever, barn i åtta, nio, tio års åldern blir ihjälskjut­na i skolan. Det är säkert inte heller särskilt svårt att sätta sig in i den situation som föräldrar har som fortfarand­e väntar på att få klart besked och som eventuellt är tvungna att identifier­a sina döda barn.

– Men å andra sidan är det på ett annat sätt fruktansvä­rt att reaktioner­na på ett politiskt plan är så lika dem som vi har hört i åratal vid skjutninga­r och massmord. Det finns egentligen ingen tro på att någonting ska bli bättre, hur grym massaker vi än ser.

– Det här är ett nederlag för USA.

Man är väldigt ofta snabb med att tuta ut hur fantastisk­t och exceptione­llt fint det här landet är. Men ändå lever man år ut och år in med en verklighet där barn får vara rädda om sina liv i skolorna och föräldrar får vara rädda för att skicka sina barn till dem.

Varför blir det ingen förändring?

– Det finns en mycket grundlägga­nde skillnad i hur Republikan­erna och Demokrater­na ser på den här frågan. För Demokrater­na handlar det i första taget om att det finns för mycket vapen i landet. För Republikan­erna är vapnen en helig ko och för dem handlar det mer om, som man uttrycker det, en fråga om psykisk ohälsa. Deras devis är att det inte är vapnen som dödar utan människorn­a som använder vapnen som gör det. Samtidigt vill man inte tumma på det som man anser vara en helig rätt att äga vapen, en rätt som ges i konstituti­onen.

– Det är alltså två sidor som ser på problemet på diametralt olika sätt och kompromiss­er är väldigt svåra att nå i dagens amerikansk­a politik. Demokrater­na saknar tillräckli­gt med röster för att få igenom nya strängare vapenlagar. De hävdar också att vapenlobby­n är så mäktig och har pengar att sätta på att stödja republikan­ska kandidater, som därför inte vill ge stödet som behövs.

– Jag hoppas att jag har fel men om inget hände efter första gången när småbarn blev ihjälskjut­na vid sina pulpeter, i Sandy Hook, varför skulle det här nu leda till något annat? Jag hoppas jag har fel men jag kan inte dra någon annan slutsats.

Det har gått tio år sedan dess. Vad försökte man då göra?

– Då försökte man komma någon vart med vapenlagst­iftningen. Men man lyckades inte ens enas om att utvidga bakgrundsk­ontrollern­a vid vapenköp som man ansåg att var den fråga som hade bäst chanser att gå igenom, dessutom stödjer majoritete­n av amerikaner­na det. Nu har vi tio år med olika typer av blodbad som antagligen bara har härdat nationen ännu mer och vaggat in den i en känsla av att det här är normalt i USA.

Juri von Bonsdorff påpekar att det skett omkring trettio skjutninga­r i skolor i USA bara i år. Alla har inte varit dödliga, men det säger ändå något om hur vanliga dåden är.

Vad säger detta om USA?

– Jag kommer att tänka på Finland, när man nyligen kände att det är en slags krissituat­ion och finns ett hot mot nationen, hur man då förenade sig och lade sina politiska stridighet­er åt sidan för nationens bästa. USA saknar den här förmågan. Inte ens i en situation som hotar nationens skolelever och barn, och med andra masskjutni­ngar som traumatise­rar unga generation­er, har man förmåga att förena sig och göra någonting tillsamman­s för att slippa det här problemet. Det tycker jag är otroligt sorgligt och häpnadsväc­kande och visar på en fundamenta­l och enorm svaghet i den här mäktiga nationen.

 ?? FOTO: JORDAN VONDERHAAR/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ USA sörjer efter att över 20 personer, varav minst 19 barn och två lärare, har skjutits till döds i Uvalde i Texas. Samtliga befann sig i samma klassrum enligt Texas myndighete­r, som säger att gärningsma­nnen sköts till döds av polis.
FOTO: JORDAN VONDERHAAR/LEHTIKUVA-AFP ■ USA sörjer efter att över 20 personer, varav minst 19 barn och två lärare, har skjutits till döds i Uvalde i Texas. Samtliga befann sig i samma klassrum enligt Texas myndighete­r, som säger att gärningsma­nnen sköts till döds av polis.
 ?? ?? ■ Juri von Bonsdorff rasar över vapenlagar­na i USA efter skolskjutn­ingen i Texas natten mot onsdag finsk tid.
■ Juri von Bonsdorff rasar över vapenlagar­na i USA efter skolskjutn­ingen i Texas natten mot onsdag finsk tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland