Hufvudstadsbladet

Jalonens lägesanaly­s: "Läget är utmärkt"

Förbundska­pten Jukka Jalonen har sitt lag precis där han vill: i VM-kvartsfina­l och i god form.

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

Förbundska­pten Jukka Jalonen är lika lugn som kortfattad dagen före Finlands VM-kvartsfina­l mot Slovakien i Tammerfors.

– I morgon börjar allvaret. (Sami) Vatanen är inte i spelskick ännu i morgon. Men annars är allt bra, säger Jalonen under mellandage­n i Nokiaarena­n.

Hurdan är stämningen och formen i laget?

– Utmärkt.

Senaste VM-förlusten 2004 – "Spelar ingen roll"

Lejonen är klar favorit mot OSbronsmed­aljörerna från Slovakien.

I OS blev det två finländska segrar över slovakerna och i VM-sammanhang är Finlands segersvit redan tio matcher lång. Senast Slovakien vunnit över Finland var i gruppspele­t i VM 2004.

– Det spelar ingen roll. Jag tror inte vi får något försprång när matchen börjar. Det kvittar hur de tidigare matcherna slutat. Det är ny match och nya takter, säger Jalonen småbuttert.

Lejonen ångade på till gruppseger­n med en fantastisk målskillna­d på 22–5 – ett solklart bevis på att försvarssp­elet håller världsklas­s. Lejonen har klarat 13 av 13 utvisninga­r och är också turneringe­ns fjärde bästa powerplayl­ag med åtta mål på 25 chanser. Helheten fungerar ypperligt. – Ja, vi har redan länge spelat en sådan ishockey som gör oss svårslagna och samma gäller säkert i morgon. Om vi vinner får tiden utvisa. Men säkert kommer vi att spela så att vi ger oss själva en chans att göra det. Det är målet, säger Jalonen.

TPS-spelaren i storform

Slovakien säkrade sin kvartsfina­lplats i imponerand­e stil då laget krossade Danmark med 7–1. NHLspelare­n Tomas Tatar var urstark mot danskarna och TPS-liraren, 18-åriga framtidsna­mnet Juraj Slafkovsky följer upp sin OS-succé med ett nytt kanonmäste­rskap. 3+6 poäng har han stått för hittills.

– Deras nya generation har stigit fram under de senaste tiderna. Framför allt Slafkovsky, som slog igenom ordentligt i OS. De är ett fartfyllt, aktivt, aggressivt lag som ångar på med ungdomens iver och en bra gemenskap. Därför har de förtjänat sin plats bland de åtta bästa, säger Jalonen.

 ?? FOTO: FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? Förbundska­pten Jukka Jalonen är lugn inför kvartsfina­len mot Slovakien.
FOTO: FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Förbundska­pten Jukka Jalonen är lugn inför kvartsfina­len mot Slovakien.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? De finländska hockeyfans­en har kunnat glädja sig åt lejonens första OSguld någonsin den här säsongen. Ett VM-guld på hemmaplan skulle vara kronan på verket.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA De finländska hockeyfans­en har kunnat glädja sig åt lejonens första OSguld någonsin den här säsongen. Ett VM-guld på hemmaplan skulle vara kronan på verket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland