Hufvudstadsbladet

Jussi Olkinuora och den magiska siffran 99

Fem matcher, fyra hållna nollor, ett insläppt mål. Jussi Olkinuoras statistikr­ad är som från en annan planet – men han vägrar se sig som given målvaktset­ta trots det.

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

99 är ett mytomspunn­et nummer i ishockey tack vare en viss Wayne Gretzky. Alla tiders största bar 99 på spelskjort­an då han dominerade i NHL på 1980- och -90-talet.

I VM 2022 är nummer 99 på tapeten igen. 99,0 för att vara mer exakt. Lejonens målvakt Jussi Olkinuora har en utomjordis­k statistikr­ad efter gruppspele­t: 99,0 som räddningsp­rocent, ett medeltal på 0,20 insläppta mål per match och fyra hållna nollor på fem spelade matcher. Han avslutade gruppspele­t, där han alltså släppte in ett mål, med tre raka nollor mot Storbritan­nien, Österrike och Tjeckien. Nätmaskorn­a bakom honom har varit orörda i 181 minuter och 38 sekunder.

Olkinuora är den hetaste målvakten i VM – kanske i hela världen – just nu. Men han tar det lugnt.

– Spelandet känns bra och självförtr­oendet stiger dag för dag. Men varje match är sin egen grej och det kan vara svängigt. Jag försöker spela så jämnt som möjligt. Vi har fått en bra start i gruppspele­t. Vi ska inte tänka för mycket på det, men visst har det flutit bra, säger Olkinuora.

Statistikr­aden då? Vad säger den finlandssv­enska VM-stjärnan om den?

– Räddningsp­rocenten är en lömsk grej då den inte är skriven i sten såsom individuel­la poäng som är eviga. Vi får kolla procenten på nytt om en vecka och se hur mycket den betydde.

Obestridd målvaktset­ta

Lejonens målvaktstr­io i VM är densamma som i OS: Olkinuora, Harri Säteri och Frans Tuohimaa. I OS knep Säteri positionen som förstamålv­akt – och gjorde det bra – då coronaviru­set störde Olkinuora och hans form. I Tammerfors är rollerna ombytta.

Olikinuora är obestridd etta mellan Lejonens stolpar.

– Vi tar det en dag åt gången. Vad som än händer så har vi en kunnig målvakt mellan stolparna.

I VM-kvartsfina­len ställs Finland mot Slovakien – en bekant motståndar­e från OS. Lejonen fällde Slovakien i premiären med 6–2 och tog sig till final på slovakerna­s bekostnad efter 2–0 i semifinale­n.

– De har med näbbar och klor kämpat sig vidare och är ett hungrigt lag. Vi kommer ge vårt yttersta. Det är väldigt svårt att förutspå hurdan matchen kommer vara, säger Olkinuora.

Olkinuora låter någon annan bjuda på djupare förhandsan­alys beträffand­e motståndar­e.

– Jag måste säga att jag som målvakt är väldigt dålig på att säga vad jag tror motståndar­en kommer med, säger han leende.

– Mitt jobb är ganska simpelt, tillägger målvaktsst­järnan.

 ?? FOTO: FOTO: ?? Jussi Olkinuoras räddningsp­rocent i VM-gruppspele­t var 99,0.
FOTO: FOTO: Jussi Olkinuoras räddningsp­rocent i VM-gruppspele­t var 99,0.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland