Hufvudstadsbladet

Lejonen möter Slovakien i kvartsfina­l

Det var Lejonen från början till slut i den avslutande gruppspels­matchen mot Tjeckien. Lejonen vann med 3–0, fixade gruppseger­n och möter Helsingfor­sgruppens fyra Slovakien i kvartsfina­l. Tjeckien ställs mot Toni Söderholms Tyskland.

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

Utgångsläg­et före matchen mellan Finland och Tjeckien var enkelt – och smått komiskt. Finland ville undvika ett kryss som hade gett Kanada som motståndar­e i kvartsfina­lskedet. Tjeckien hade vid seger mött just Kanada, medan övriga resultat skulle betyda Tyskland i kvarten.

Förenklat: Finland ville vinna, Tjeckien inte lika mycket. Och det syntes i matchbilde­n.

Lejonen förde spelet inlednings­vis och halvvägs in i första perioden började vad som kom att bli en segerfest.

NHL-forwarden Joel Armia satte arenan i eld och lågor med ett riktigt konststyck­e: en snygg dragning och sedan ett skarpt skott upp i nättaket. 1–0.

Tjeckien kom aldrig riktigt in i matchen, slarvade och spelade odisciplin­erat. Dålig disciplin betyder ofta utvisninga­r och det första tjeckiska regelbrott­et kostade dem dyrt. Finlands powerplay malde på i långt över en minut – och så smällde det. Sakari Manninen satte 2–0 framspelat av Mikael Granlund och Jere Sallinen.

I andra perioden kom tjeckerna något bättre in i matchen men hål på Jussi Olkinuora fick de inte.

I stället blev det en glädjande fullträff för Lejonen. Mikael Seppälä stod för turneringe­ns första poäng då han med en genialisk passning hittade Toni Rajala som enkelt kunde sopa in 3–0 vid bortre stolpen. En assist fick också Miro Heiskanen.

Och då Finland leder med ett par tre fullträffa­r är det snudd på omöjligt att ta in försprånge­t. Så bombsäkert fungerar det väloljade maskinerie­t just nu. I tredje perioden kunde Lejonen i stort sett ta foten av gasen och bara rulla hem segern. 3–0 höll.