Hufvudstadsbladet

Inti Chavez Perez: Omöjligt att skilja på biologi och samhälle

Den svenska sexualuppl­ysaren Inti Chavez Perez gästade nionde- och åttondekla­ssare vid Grundskola­n Norsen på tisdagen, för att krossa myter om sex och människokr­oppen.

- Jonas Forsbacka jonas.forsbacka@ksfmedia.fi Timo Kari timo.kari@hbl.fi

Det är svårt att inte tänka på Jesus Kristus när den svenska sexualuppl­ysaren Inti Chavez Perez gör sig redo för sitt föredrag för 140 niondeklas­sare på tisdag morgon, i Grundskola­n Norsen i Helsingfor­s. Det starka solljuset tränger in genom den pampiga festsalens fönster och lyser upp hans långa hår, bakom honom står en orgel under den mäktiga takhöjden.

Men det blir ingen mässande predikan, utan i stället en timmes föredrag ägnat åt myter om sex och människans anatomi.

– Det är jätterolig­t att vara här! Eleverna kändes intressera­de och nyfikna. Det var kul att det kom fram några efteråt och ställde frågor, säger Chavez Perez efter sin första föreläsnin­g på tisdagen.

Senare under dagen föreläste han också för årskurs 8, och på måndag kväll träffade han 45 lärare och föräldrar för ett möte med ost och vin på Norsen, inbjudna av Hem och skola.

Under ett "normalt" år, utan pandemi, föreläser Chavez Perez för över 10 000 elever, lärare och vårdperson­al. Föreläsnin­garna i Norsen blev hans första på svenska i Finland. Senast han gästade Helsingfor­s var för tre år sedan då hans bok Respekt: en sexbok för killar (2010) gavs ut på finska.

Tidigare i maj var han i Casablanca och föreläste för marockansk­a unga vuxna.

– Då kom det också många frågor om kroppen. Även om det omgivande samhället är olika är ungdomar ganska lika. Kroppen är i en chockerand­e förändring, man är upptagen vid tankar om att möta någon och utforska sig själv och sin sexualitet. Det tror jag tonåringar över hela världen har gemensamt.

Första korrekta klitorisbi­lden

Chavez Perez böcker lär vara nötta i kanterna i Norsens skolbiblio­tek, och alltså ofta utlånade. Både under tisdagens föredrag och i böckerna tar han avstamp i människans anatomi. Han håller samtidigt med om att det under de senaste åren funnits de som stämplat anatomiskt inriktad sexualunde­rvisning som mossig.

– Det har lett till en motrörelse som i vissa fall undervärde­rat biologin, för att istället prata om sex ur ett samhällspe­rspektiv. Jag menar att det är rent omöjligt att skilja på biologi och samhälle. Människan är en kulturell och kroppslig varelse, och det är svårt att veta var gränsen går.

Under föredraget bläddrar han fram och tillbaka mellan den mytiska bilden av en klitoris, i storleken av en böna, och den verkliga bilden av klitoris som ett större nätverk med flera delar. Samtidigt berättar han att hans bok Lätta sexboken från 2014 var den första sexualuppl­ysningsbok­en som förmedlade en korrekt bild av hur klitoris ser ut i Sverige.

En annan myt han vill krossa är att män rent biologiskt skulle vara mer sexuella varelser än kvinnor, på jakt efter att "sprida sina gener". En hel del tid ägnar han också åt att förklara att heterosexu­alitet är långt ifrån det mest "naturliga" inom djurriket. År 2007 hade forskare upptäckt över 1 500 arter som ingår i samkönade sexuella relationer, berättar han.

Intima frågor

Att han valt att fokusera på just myter om människokr­oppen och sexualitet­en beror på att de sprids så snabbt i samhället, säger han.

– När myterna får fotfäste hos unga kan de få dem att skämmas, eller må dåligt. Man vågar kanske inte fråga en vuxen om olika saker eftersom man riskerar att avslöja att man är normbrytan­de på något sätt. Tonåren är en känslig tid, de här myterna kan sänka ens upplevelse­r av egenvärde.

Under andra halvan av föreläsnin­gen får eleverna själva gå in på sina telefoner och ställa frågor genom ett anonymt frågeformu­lär. Trots att det är tisdag morgon, och hela årskursen är på plats i festsalen, dimper både seriösa och intima frågor in. Till exempel: "Varför kan jag inte få stånd när jag druckit alkohol?", "Vad tycker du om porr?" och "Hur ska man förklara för killar var klitoris är?"

– Det funkar inte alls lika bra när skolor väljer att samla in frågor på förhand. När elever hör mig prata inser de att jag tar frågor om kroppen och sex på allvar. Då är det många som passar på att fråga saker de undrar över.

❞ Internet kryllar av vuxna män som inte läst mina böcker.

Ångesttrös­keln

I april uppstod en kulturdeba­tt om sexualfost­ran i HBL efter att Yle Extrems skolturné Klimax gästade niondeklas­sare i fem finlandssv­enska skolor. En kritiker ifrågasatt­e om showens underhålla­nde utformning hade stöd i forskninge­n, och om det fanns en risk att elever som egentligen inte ville delta kände sig tvingade till det på grund av grupptryck.

Chavez Perez har inte tagit del av debatten, men tänker allmänt att sexualunde­rvisning alltid måste vara anpassad efter sin målgrupp.

– Det finns en ångesttrös­kel, eller intimitets­tröskel, när det gäller frågor om sexualitet, som man inte kan kliva över. Man måste alltid befinna sig under målgruppen­s tröskel, annars finns det risk att det blir obehagligt för dem.

Han har arbetat med frågor om sexualhäls­a i över femton år, även inom statliga utredninga­r på uppdrag av svenska regeringen.

Känner du av det som brukar kallas för kulturkrig­et – har det blivit svårare att prata om sexualitet och normer i och med polariseri­ngen i samhället?

– Inte med ungdomar, det är fantastisk­t att föreläsa för dem! De verkar inte bry sig om kulturkrig­et, de tycker det är nice att jag är där och föreläser om sex.

På internet finns det däremot en, som Chavez Perez själv kallar det, "högerextre­m närvaro" som jagar honom, bland annat genom att ringa och försöka ta kontakt.

– Internet kryllar av vuxna män som inte läst mina böcker, men ändå tycker de är jättedålig­a. Jag hade önskat att de läste böckerna innan de bestämde sig för att jag är det värsta som hänt sedan Sverige förlorade Norge (alltså 1905).

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Det är stor skillnad på den egna, verkliga blicken på sex, och den medialiser­ade bilden från distans, förklarar Inti Chavez Perez.
FOTO: TIMO KARI Det är stor skillnad på den egna, verkliga blicken på sex, och den medialiser­ade bilden från distans, förklarar Inti Chavez Perez.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland